İngiliz Kraliyet ailesinden Filistin ve İsrail’e ilk ziyaret

İngiliz Kraliyet ailesinden Filistin ve İsrail’e ilk ziyaret

İngiltere Prensi William’ın Tel Aviv ve Ramallah’ı ziyaret edeceği bildirildi. İsrail’in 70. kuruluş yıldönümüne denk geldiği için yahudiler açısından önemsenen geziye Filistin Yönetimi de ‘dostluk bağlarının güçleneceği’ vurgusu ile memnuniyetini bildirdi. 

Cambridge Dükü Prens William’ın bu yaz gerçekleştireceği ve büyük bir tarihi öneme sahip olan Filistin ve İsrail’e yapacağı ilk resmi ziyareti, hem Filistin yönetimi hem de İsrail yönetimi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Prens William ile ilk kez bir İngiliz Kraliyet ailesi üyesi Ramallah ve Tel Aviv’i ziyaret etmiş olacak. Kraliyet ailesi, uzun yıllar boyunca sürekli ziyaret etmeleri için gönderilen resmi davetlere icabet etmemişti. Ancak Prens Charles gibi bazı Kraliyet mensupları İsrail Başbakanı İzak Rabin ve Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in cenaze törenine katılmak üzere, özel günlerde İsrail’i ziyaret etmişti.

Filistin Devlet Başkanlığının açıklaması

Filistin Devlet Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Prens’in Filistin’i Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın davetiyle ziyaret edeceği belirtildi. Devlet Başkanlığı Sözcüsü, söz konusu tarihi ziyaretin iki halk arasındaki dostluk bağlarının güçlenmesine katkıda bulunacağının altını çizdi. Sözcü, İngiliz tahtının varisi olan Prens William’ın ziyaretinin Filistin halkının içinde bulunduğu koşullarla ilgili bilgi edinme ve iki ülke arasında dostluk, işbirliği ve ortaklığı geliştirme açısından bir fırsat olduğunu kaydetti.

Kensington Sarayı’ndan yapılan açıklamada da Prens William’ın bu yıl Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın davetiyle işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edeceği belirtildi.

Kudüs’teki İngiliz Başkonsolosluğunun açıklaması

İngiliz Başkonsolosluğu’nun açıklamasında da Kensington Sarayı’nın söz konusu ziyareti İngiltere ve Filistin halkları arasındaki kültürel ve diplomatik ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını belirttiği aktarıldı.

Açıklamaya göre Cambridge Dükü, İngiltere’nin birçok ülkeyle olan ilişkileri için önem arz eden dostane bağları güçlendirmek amacıyla uluslar arası alanda düzenli olarak ziyaretler gerçekleştirmek istiyor.

Kudüs’teki İngiltere Başkonsolosu Philip Hall ziyarete ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Prens William’ın Filistin Devlet Başkanı’nın bu yaz işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret etmesi için gönderdiği davete icabet edilmesinden dolayı çok mutlu oldum. Bu ziyaret, Prens’in Filistin halkıyla buluşması ve kutsal topraklarda yaşanan gerçekleri öğrenmesi için özel ve önemli bir fırsat olacak. Yaşananları görmek için sabırsızlıkla beklediğini biliyorum.”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun açıklaması

Ziyarete ilişkin bir diğer değerlendirme de İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan geldi. Netanyahu, Prens William’ın ziyaretini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Ziyareti “tarihi” olarak nitelendiren Netanyahu, Prens’i “büyük bir sevgiyle karşılayacaklarını” belirterek “Ziyaret için düzenlemeleri koordine etmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na gerekli talimatları verdim” dedi.

İsrail’in Londra Büyükelçisi Mark Regev de resmi Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada “İsrail, ‘ilginç ve tarihi olması beklenen ziyaret’ için sabırsızlanıyor” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *