Esad Rejimi, ABD’nin savaş suçu işlediğini öne sürdü

Esad Rejimi, ABD’nin savaş suçu işlediğini öne sürdü

Suriye hükümeti Koalisyon Güçleri tarafından Deyrizor’da rejim güçlerine karşı düzenlenen hava saldırılarını savaş suçu olarak nitelendirdi. Esad rejimi ise 2018 başından beri Doğu Guta’yı bombardıman altında tutuyor.

Euronews’ün haberine göre Beşar Esad rejimi ayrıca kendisine bağlı birliklere saldırı düzenleyen ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerini BM ve BMGK’ya şikâyet ettiğini duyurdu.

Pentagon sözcüsüyse Esad rejimi yanlısı milislerin herhangi bir provokasyon bulunmamasına rağmen SDG’ye saldırdığını, Fırat Nehrinin sekiz kilometre doğusunda meydana gelen çatışmada bu saldırının püskürtüldüğünü ifade etti:

“Suriye Demokratik Güçleri koalisyonun da desteğiyle Suriye’nin doğusunda rejim yanlılarının nedensiz saldırılarına karşı savunma yapmıştır.

Pentagon daha önceki açıklamasında söz konusu saldırıda Esed rejimine bağlı 100 kadar milisin öldürüldüğünü duyurmuştu. İranlı Şiilerle birlikte Esad rejimine destek veren Rusya kanadı da saldırıyı kınadığını açıkladı.

Vassily Nebenzia, BM Rusya Temsilcisi: *”Bunun gerçek olmadığını anlamanız gerekiyor. Biz ateşkes görmek ve Suriye’deki savaşın son bulmasını istiyoruz. Ancak teröristlerin Amerika’nın önerdiği şeyle, anlaşma içerisinde olduğundan emin değiliz.”*

Öte yandan Esad rejiminin, başkent Şam’da ablukada tuttuğu Doğu Guta bölgesine düzenlediği hava saldırılarında 54 sivil hayatını kaybetti. Bu sonuçla birlikte 2018 yılı itibarıyla geçen 42 günde, Doğu Guta’daki bombardımanlarda can veren sivillerin sayısı 503’e yükseldi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *