Rusya, Suriye’deki güçlerini 4 adet yeni S-400 ile takviye etti

Rusya, Suriye’deki güçlerini 4 adet yeni S-400 ile takviye etti

Moskova yönetimi, Suriye’deki askeri kuvvetlerine ek destek göndermeye devam ediyor. Rusya’nın, Suriye’ye 4 adet yeni S-400 hava savunma sistemi konuşlandırdığı bildirildi.

Suriye’ye S-400 takviyesi

Yeni Şafak’ın haberine göre medyaya yansıyan görüntülerde, iki S-400’ün, Rusya’nın Lazkiye’deki Hımeymim Hava Üssü’ne teslim edildiği görülürken, diğer iki hava savunma sisteminin Tartus’taki Rus donanma tesislerine teslim edileceği belirtildi. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, önceki gün yaptığı açıklamada, Moskova’nın, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da bazı ülkelere S-400 satışı yapmaya hazırlandığını kaydetmişti.

Füze şemsiyesi

Takviyenin, Suriye’de Rus üslerine gerçekleştirilen drone saldırısından hemen sonra gelmesi dikkat çekti. Rusya’nın bu satışlarla, Ortadoğu’daki füze şemsiyesini ABD karşısında genişletmek istediği değerlendiriliyor. S-400 satışı yapılması muhtemel ülkeler arasında Suriye haricinde, Irak, Sudan ve Mısır bulunuyor. Son dönemde attığı adımlarla Ortadoğu’nun ve İslam dünyasının yöneticisi olmayı hedefleyen Suudi Arabistan da Ekim ayında Rusya ile 1 milyar dolar değerinde bir mutabakat anlaşması yaparak, S-400, Kornet anti tank sistemi, Kalashnivov AK-103 ve TOS-1A roket fırlatıcısı satın aldığını açıklamıştı. Şu anda dünyada kullanımda olan en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak gösterilen S-400, ABD’nin hava üstünlüğüne yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor.

Tel Rıfat’taki Rus askerleri çekildi

Ruslar, terör örgütü PKK işgalindeki Afrin’in, Esed bölgesine çıkış kapısı olan Tel Rıfat’tan da dün itibariyle çekildi. Rejim kontrolündeki Nubl-Zehra’ya geçen 80 civarındaki Rus askeri, böylece PKK işgalindeki Afrin’den tamamıyla çekilmiş oldu. Bu arada İdlib kuzeyinde gözlem noktaları oluşturan Türk Silahlı Kuvvetleri, Halep’in 25 kilometre yakınına kadar yaklaştı. Halep yakınlarındaki El Iys köyünde gözlem noktası oluşturan Mehmetçik, böylece PKK’lı teröristleri güneyden biraz daha çembere almış oldu. Öte yandan Afrin’de köşeye sıkışan teröristler bir yandan kuzeydeki üslere sızma ve saldırı girişiminde bulunurken bir yandan da İdlib kuzeyindeki TSK noktalarının bulunduğu bölgelere saldırmak istedi. İdlib-Afrin sınırındaki Dar’ed Izze ve Salve’ye TSK üslerine yakın noktalara havanlı saldırıda bulunan teröristlerin tacizi herhangi bir zayiata yol açmadı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *