İncile’e el basarak yemin eden Biden görevine başladı

İncile’e el basarak yemin eden Biden görevine başladı

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılan seçimleri kazanan Joe Biden, olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Kongresinde, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts’ın huzurunda 1893 yılından beri ailesinde olan İncil’e el basarak yemin etti.

Yemin töreni öncesi geleneği bozmayarak kiliseye gitti

Biden, tören öncesi bir gelenek olan kilise ziyaretine eşi Jill Biden ile gitti. ABD tarihinin ikinci Katolik başkanı olacak Biden, dua etmek için “St. Matthew the Apostle” Kilisesini tercih etti. Biden’a başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Senato’daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell ve Demokratların Lideri Chuck Schumer da eşlik etti.

Birlik mesajı verdi

ABD’de 3 Kasım seçimlerini kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu. 50 yıllık siyasi kariyeri boyunca senatör ve başkan yardımcılığında yemin etmek için de aynı İncil’i kullanan Biden, eski başkan John F. Kennedy’den sonra ABD’nin ikinci Katolik başkanı oldu.

Yemin törenine görev süresi dolan Donald Trump katılmazken, başkan yardımcılığını Kamala Harris’e devreden Mike Pence katıldı. Törene ayrıca eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton da katıldı.

Joe Biden, yemin töreninden sonra yaptığı ilk konuşmasında, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak “birlik” olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

ABD’nin en yaşlı ve ikinci Katolik başkanı Biden, Kongre binası önünde düzenlenen yemin töreninin ardından halka sesleniş konuşması yaptı.

Biden, ABD’nin tarihi önemdeki ciddi tehditlerle karşı karşıya olduğunun altını çizerek, ülkesinin karşılaştığı zorlukları ancak “birlik” olarak aşabilecekleri mesajını verdi.

Bugünün ülke demokrasisi için önemli olduğunu vurgulayan Biden, “Bugün Amerika’nın günü, demokrasi üstün geldi.” diye konuştu.

Ülkenin son dönemindeki zorluklara da işaret eden Biden, “artan aşırıcılık, beyazların üstünlüğü ve iç terör”le yüzleşecekleri ve bu tehditleri yenecekleri mesajını verdi.

Biden, hem kendisini destekleyenler hem de desteklemeyenler için çalışacağını vurgulayarak, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım.” dedi.

Ülkedeki siyasi ayrışmaya ilişkin Biden, “Uygarlığımıza yakışmayan bu savaşa bir son vermeliyiz.” değerlendirmesini yaptı.

ABD Başkanı Biden, konuşmasında dünyaya da mesaj vererek, “İttifak ilişkilerimizi tamir edeceğiz ve dünya ile bir kez daha yakın ilişkiler kuracağız.” dedi.

“Yeniden birbirimizi duymaya, görmeye ve saygı duymaya başlayalım”

Konuşması boyunca “birlik” mesajını tekrarlayan Biden, “Hadi hep birlikte tazelenelim. Hadi birbirimizi dinlemeye başlayalım, yeniden birbirimizi duymaya, görmeye ve saygı duymaya başlayalım. Siyaset, öfkeli bir ateş olmak zorunda değil.” diye konuştu.

Anlaşmazlıkların topyekün bir savaşa yol açmak zorunda olmadığının altını çizen Biden, “Doğruları manipüle edilmiş, hatta suni bir şekilde üretilmiş bir kültürü reddetmeliyiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Biden, ABD Kongresine yapılan baskını da anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bir grup, demokrasimizin işleyişini durdurmak için halkın iradesini susturmak ya da bu kutsal mekanı (Kongre) bizden almak adına şiddeti bir araç olarak kullanabileceklerini düşündü ancak bu olmadı. Bu asla olmayacak. Ne bugün ne yarın ya da herhangi bir zamanda.”

“Pandemi gerçeği ile yüzleşmeliyiz”

Konuşmasında Kovid-19 salgınına dikkati çeken Biden, “Belki de virüsün en çetin ve en ölümcül dönemine giriyoruz. Şimdi siyaseti bir kenara bırakıp bu pandemi gerçeği ile yüzleşmeliyiz.” dedi.

Biden, ülkesinin karşılaştığı sınavları vermekte yönetim olarak sorumluluklarının olduğunun altını çizerek, “Bu çağda peş peşe gelen krizleri nasıl çözdüğümüz konusunda yargılanacağız.” diye konuştu.

Bugün ettiği yeminin sorumluluğunu her zaman üzerinde hissedeceğini belirten Biden, “Anayasayı ve Amerika’yı savunacağım ve hepinize ihtiyaç duyduğunuz hizmeti vereceğim.” ifadesini kullandı.

ABD halkına farklılıkları bir kenara bırakarak birlik olmaları çağrısı yapan Biden, törene katılan hem Cumhuriyetçi hem Demokrat eski başkanlar Barack Obama, George W. Bush ve Bill Clinton’a teşekkür etti.

Yönetimini hızlı ve acil iyileşmesi gereken bir ABD’nin beklediğini söyleyen Biden, birlik olunarak salgının yenileceğini, ırk eşitliğinin sağlanacağını vurguladı, ABD halkından birbirlerini dinlemelerini ve birbirlerine saygı duymalarını istedi.

ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı Kamala Harris

ABD’de yapılan 59’uncu başkanlık seçiminde Demokrat aday Joe Biden’ın başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris, başkent Washington’daki Kongre binasında, yoğun güvenlik önlemleri altında yemin ederek görevine başladı.

3 Kasım 2020’de yapılan başkanlık seçiminde Biden’ın adaylığı altında başkan yardımcılığına seçilen Harris, ABD’nin ilk kadın başkan yardımcısı oldu.

56 yaşındaki Harris, ülkede bu makama seçilen ilk siyahi, Hindistan ve Karayip kökenli kadın olarak tarihe geçti.

Biden ve Harris, tören sonrası Kongre binasının diğer kanadına geçerek geleneksel olarak askerleri selamlayacak ve Arlington Ulusal Mezarlığında bulunan Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı. Daha sonra ikili Beyaz Saray’a geçerek ilk mesailerine başladı.

1964’te California’nın Oakland şehrinde Hindistan’dan ABD’ye öğrenci olarak gelen biyolog bir anne ile Jamaika’dan ABD’ye yine öğrenci olarak gelen ekonomi profesörü siyahi bir babadan dünyaya gelen Harris, hukuk okudu ve uzun yıllar San Francisco’da savcılık yaptı.

Harris, 2010’da siyasete ilk adımını atarak California Başsavcılığına adaylığını koydu ve eyalet tarihinde seçilen ilk siyahi ve ilk kadın oldu. 2014’te ikinci dönem eyalet başsavcılığına tekrar seçilen Harris, 4 yıl sonra 2016’da yapılan başkanlık seçimlerinde de California’dan Kongre’ye giren ilk Güney Asya kökenli ve ikinci siyahi senatör unvanını aldı.

Törende müzikal performans!

Resmi açıklamalar ve konuşmaların yanı sıra müzikal performanslarla da öne çıkan törene birçok ünlü isim katıldı. Lady Gaga, ABD Ulusal Marşı’nı okurken, Jennifer Lopez, “Celebrating America” (Amerika’yı Kutlamak) adı verilen ve Tom Hanks’in sunuculuğunu yaptığı konserde sahne aldı.

Bunun yanı sıra 2017’de henüz 18 yaşındayken ABD’nin ilk Ulusal Gençlik Şairi Ödülü’nün sahibi olan Amanda Gorman da törende kendi şiirini okuyarak birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Gorman, eski Başkan Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına baskın yaptıkları gün tamamladığı “The Hill We Climb” (Tırmandığımız Tepe) şiirinde, 6 Ocak’taki olaylara gönderme yaptı.

Genç şair daha önce New York Times’a verdiği röportajda, ülkesinde son birkaç haftada ve son birkaç yılda gördüğü şeyleri göz ardı etmesinin mümkün olmadığını, şiiriyle insanları hala bir arada tutabilecek bir yolun var olduğunu göstermek istediğini belirtmişti.

ABD Ulusal Marşı, Trump’ın yemin töreninde genç şarkıcı Jackie Evancho, Barack Obama’nın yemin töreninde ise Beyonce ve Aretha Franklin tarafından okunmuştu.

‘POTUS’ Twitter hesabından ilk mesajını paylaştı

Yemin ederek ABD’nin 46’ncı Başkanı olan Joe Biden, sosyal medyadan da ilk resmi paylaşımını yaptı. ABD Başkanlarına ayrılan “POTUS” kullanıcı adlı Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Biden,”Karşı karşıya kaldığımız krizleri çözmek için boşa harcayacak zamanımız yok. Bu nedenle de bugün buradayım. Oval Ofis’e cesur adımlar atmak ve Amerikalı ailelerin ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için gideceğim.” ifadesine yer verdi.

ABD’de 6 Ocak Kongre baskınının ardından ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabı, 8 Ocak Cuma günü kapatılmıştı. Trump’ın “POTUS” hesabından yaptığı paylaşımlar da Twitter tarafından silinmişti.

ABD Başkanı Biden’dan görevinin ilk gününde Trump yönetiminin kararlarını tersine çeviren 17 kararname

Törenlerinin bitmesinin ardından Oval Ofis’e geçen Biden, Trump döneminde sıkça tartışılan politikaları geri çevirmeye yönelik ilk kararnamelerini imzaladı. ABD Başkanı Biden, ilk olarak, federal bina ve yerleşkelerde Kovid-19 nedeniyle maske takılmasını zorunlu kılan bir karara imza attı.

Uluslararası anlaşmalara dönüş

İklim değişikliğiyle mücadeleyi öncelikleri arasına alan Biden, küresel ısınmayı inkar eden Trump’ın çekildiği Paris İklim Anlaşması’na yeniden dahil olmaya yönelik başkanlık kararnamesini imzaladı.

Ayrıca Biden, Trump’ın Kovid-19 salgınından sonra ayrıldığı Dünya Sağlık Örgütüne geri dönülmesine yönelik de bir kararnameyi imzaladı.

Trump’ın ilk icraatlarından birini iptal etti

Biden, Donald Trump’ın göreve başladıktan yaklaşık 1 hafta sonra imzaladığı kararname ile başlattığı bazı Müslüman ülkelere yönelik seyahat yasağını da kaldırdı.

Ayrıca Biden, Trump döneminin en tartışmalı kararlarından biri olan Meksika sınırına örülen duvara sağlanan fonların kesilmesine yönelik de bir kararname imzaladı.

Petrol boru hattı projesinin iptaline yönelik kararname

Biden, Obama’nın 7 yıl değerlendirdikten sonra çevresel nedenlerle Kasım 2015’te reddettiği ancak Donald Trump’ın onayladığı Keystone XL petrol boru hattı projesinin iptaline yönelik kararnameye de imza attı.

Kanada petrolünü, ABD’nin Meksika Körfezi’ndeki rafinerilerine taşıyacak 2 bin 735 kilometrelik petrol boru hattı projesinin günde yaklaşık 800 bin varil petrol aktarımı yapacağı öngörülüyordu.

Biden, Beyaz Saray’daki ilk gününde toplamda 17 ayrı kararnameye imza atmış oldu.

Biden, Oval Ofis’te gazetecilere yaptığı açıklamada, Donald Trump’ın kendisine “çok cömert” bir mektup bıraktığını ancak mektubun içeriğini paylaşmayacağını kaydetti.

ABD'de Demokratlar Senatoda çoğunluğu ele geçirdi

Demokratlar Senatoda çoğunluğu ele geçirdi

Joe Biden’ın yemin ettiği gün Demokratlar, Senatoda iki yeni senatörlerinin yemin etmesiyle önemli bir adım daha attı. 3 Kasım 2020’deki seçimlerde sonuçları netleşmediği için 5 Ocak’ta yapılan Georgia 2. tur seçimlerini kazanan Demokrat senatörler Jon Ossoff ve Raphael Warnock, Senato Genel Kurulunda yemin etti. Bu sonuçla Demokratlar, Senatoda 50 senatöre ulaşırken, Cumhuriyetçiler de 50 senatörde kaldı.

Senatoya başkanlık eden Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de dün yemin ederek resmen görevine başlamasıyla Demokratlar, Senatodaki çoğunluğu yeniden ele geçirmiş oldu. Demokrat Harris’in, oylamalarda eşitlik olması durumunda oy kullanma hakkı bulunuyor. Bu sonuçla Demokratların Senatodaki lideri Chuck Schumer de “Senato Çoğunluk Lideri” sıfatını kazandı. Beyaz Saray’ın ardından Senatoda da çoğunluğu kazanan Demokratlar, Temsilciler Meclisinde de çoğunluğu ellerinde tutuyor.

ABD’nin İsrail Büyükelçisi’ne ait Twitter hesabındaki unvanı kısa süreliğine değişti

ABD’de Joe Biden’ın 46’ncı ABD Başkanı olarak göreve başlamasından saatler sonra, ABD’nin İsrail Büyükelçisi’ne ait resmi Twitter hesabındaki unvanı değişti. Yeni unvanda “ABD’nin İsrail, Batı Şeria ve Gazze Büyükelçisi” ifadesi kısa süreliğine yer alırken, değişikliğin sosyal medyaya yansıması üzerine söz konusu unvan eski haline getirildi. Yerel basına konuşan büyükelçilik yetkilileri, bu durumun herhangi bir değişiklik anlamına gelmediğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın kadrosundan olan Yahudi asıllı ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman’ın görevinin dün itibariyle sona erdiği açıklandı. ABD, İsrail Büyükelçiliğini 14 Mayıs 2018’de Kudüs’e taşımasının ardından, Doğu Kudüs’te Filistinlilere hizmet veren konsolosluğunu kapatarak herkesin İsrail Büyükelçiliğinden hizmet almasını istemişti.

Filistinliler, yeni ABD Başkanı Joe Biden’dan kendileri için Doğu Kudüs’te konsolosluk açmasını istiyor. İsrail ise Kudüs üzerindeki “hakimiyetini” sarsacağı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *