ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı adayı: Türkiye’nin S-400’leri alması kabul edilemez

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı adayı: Türkiye’nin S-400’leri alması kabul edilemez

ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesindeki oturumda adaylığının onaylanmasından önce senatörlerin sorularını yanıtladı.

Geniş bir yelpazede birçok dış politika başlığına ilişkin soruları cevaplayan Antony Blinken, Biden yönetiminin Donald Trump’ın ardından nasıl bir yol çizeceğini anlattı.

Blinken, ABD’nin küresel ölçekteki rakiplerinin Çin ile Rusya olduğunu ve kendi bakanlığı döneminde ABD’nin küresel imajını yeniden düzeltecek adımlar atacaklarını söyledi.

Çin ve Uygur bölgesi hakkındaki görüşleri

ABD-Çin ilişkileri bağlamında Blinken’a, Trump yönetiminin aldığı ve “Çin’i, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde ‘soykırım’ ve ‘insanlığa karşı suç’ işlemekle suçlayan” kararı hakkındaki görüşü soruldu. Blinken, alınan karara katıldığını, “Benim de değerlendirmem bu şekilde olurdu.” sözleriyle dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in, Sincan Uygur Özerk Bölgesinde “soykırım” ve “insanlığa karşı suç” işlediği sonucuna vardıklarını açıklamıştı.

İsrail’in ‘normalleşme’ anlaşmaları

Orta Doğu barışı konusunda iki devletli çözümü desteklediğini vurgulayan Blinken, bunun çok kolay olmayacağını da sözlerine ekledi.

Trump yönetimi döneminde İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn arasında imzalanan İbrahim Anlaşmasının “İsrail’i ve dünyayı daha güvenli hale getirdiğini” savunan Blinken, söz konusu anlaşmaların devam edeceği mesajını verdi.

İran konusu

İran konusunda çok sayıda soruya muhatap olan Blinken, ABD’nin İran’la nükleer anlaşmaya dönüp dönmeyeceği konusunda, “Eğer İran nükleer anlaşmanın tüm kurallarına geri döner ve bunlara uyarsa biz de anlaşmadaki yükümlülüğümüze döneriz.” açıklamasını yaptı.

Blinken ayrıca, İran’la kuracakları ilişki ve nükleer anlaşma konusunda İsrail ve Körfez ülkeleriyle de istişare yapacaklarını belirtti.

Türkiye konusu

Blinken, Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’in Türkiye ve S-400’lerle ilgili sorusuna ise “CAATSA yaptırımları denen maddelere baktım. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin S-400’leri alması kabul edilemez.” diye cevap verdi.

Yeni bakan adayı, CAATSA yaptırımlarının sonuçlarını takip edip “ondan sonra daha fazla bir şey yapmaya gerek olup olmadığına karar vereceklerini” dile getirdi.

Yemen konusu

Blinken, Trump yönetiminin 11 Ocak’ta aldığı “Yemen’deki İran destekli Husileri terör listesine dahil eden” kararını gözden geçireceklerini bildirdi.

Yemen’deki insani krizin farkında olduklarını vurgulayan Blinken, krizi daha da derinleştirmemek için bölgeye ilişkin adımları dikkatli şekilde atacaklarını kaydetti.

‘ABD’nin büyükelçiliği Kudüs’te kalacak’

Blinken’a, Donald Trump yönetiminin aldığı ve “ABD’nin, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan ve ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyan” kararı soruldu.

İsrail’e verdikleri desteği sürdüreceklerini vurgulayan ve bu ülkenin ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki olduğunu belirten Blinken, “Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayı sürdüreceğiz ve büyükelçiliğimiz de Kudüs’te kalmaya devam edecek.” ifadesini kullandı.

Blinken ayrıca, ABD’nin Kuzey Kore ile ilişkilerini ne şekilde revize edeceği konusunda müttefikleriyle görüştükten sonra bir yol haritası belirleyeceğini söylerine ekledi.

‘Türkiye müttefik gibi davranmıyor’

Türkiye ile ilgili bir başka soru üzerine Blinken, “Türkiye bir müttefik ama bir müttefikin davranması gerektiği gibi davranmıyor.” değerlendirmesini yaptı.

Biden’ın Dışişleri Bakanı adayı Blinken, Senato Genel Kurulunda yapılacak oylamada salt çoğunluğun oyunu alması durumunda ülkenin 71. dışişleri bakanı olacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *