Suudi Arabistan “yapay zekaya” 20 milyar dolar ayırdı

Suudi Arabistan “yapay zekaya” 20 milyar dolar ayırdı

Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) Başkanı, yapay zeka için, 2030 yılına kadar yaklaşık 20 milyar dolar kaynak ayrıldığını, 300 ihtisas şirketi kurmak için çalışmaların başladığını duyurdu.

Suudi Arabistan, G20 dönem başkanlığı sürecinde teknolojiyi harekete geçirme, teknolojik gelişmelere cevap verme ve sanayi devrimini benimseme yönünde yapılan çağrılar doğrultusunda dün, “yapay zeka alanına 2030 yılına kadar yaklaşık 20 milyar dolar tahsis edeceğini duyurdu. Krallığın, alternatif ekonomi eksenlerinden biri olma amacıyla attığı adım doğrultusunda teknoloji, bilgi ve veri konusunda uzmanlaşmış 300 şirket kurmayı planlandığı kaydedildi.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) Başkanı Abdullah Şeref el-Gamidi, Riyad’ın ev sahipliğini yaptığı G20 zirvesinin oturum aralarında yaptığı açıklamada, Krallığın bu alana önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 20 milyar dolar tahsis edeceğini belirterek bunun Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’nin bir parçası olduğu vurguladı.

Gamidi, bu alanda yabancı yatırımcılar için olduğu kadar Suudi yatırımcıların da yer aldığını belirterek girişim ve inovasyon şirketleri aracılığıyla alternatif bir ekonominin bileşeni olarak yapay zekaya yatırım yapılması için şu anda 300’den fazla inovasyon şirketi kurmak için çalıştıklarını bildirdi.

Gamidi, “geçen yıl Ulusal Veri Bankası’na dayanarak yapay zeka üzerine inşa edilen ‘supervision’ platformunu oluşturabildiklerini ve bu platform sayesinde sadece 2019 yılında 43 milyar riyal tasarruf edildiğini” belirttiği açıklamasında kurumun kısa süre içerisinde elde ettiği başarıya dikkat çekti. Gamidi, söz konusu büyük gelirin, bilgiye dayalı bir ekonomik seçenek olarak yapay zeka ve verilerin girilmesiyle ulusal ekonominin beklediği büyük ve önemli fırsatların olumlu bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Gamidi, Ulusal Yapay Zeka Stratejisi’ne yönelik açıklamasında bu stratejinin geçen ay Dünya Veri ve Yapay Zeka Zirvesi ile eş zamanlı olarak başladığını ve Ulusal Yapay Zeka Stratejisine dayalı olarak yatırımı teşvik etmek için entegre bir yol haritası tasarladıklarını söyledi. Gamidi, yapay zeka ve veri yatırımı açısından ulusal bir hamle olan Suudi Veri ve Yapay Zeka Kurumu Şirketi’ni kurmaya hazırlandıkları bilgisini paylaştı.

Gamidi, teknolojiye dayalı yapay zekanın kullanım alanının genişlemesi ile insan gücüne dayalı bazı işlerin kaybedilmesiyle ilgili artan endişeler hakkında şunları söyledi:

“Böyle bir kaygının haklı gerekçeleri var ancak diğer yandan yapay zeka ve veri, bunun karşısında teknoloji tabanlı başka iş imkanları da sağlayacaktır. Bu da Suudi Arabistan’da bizi yeni duruma uyum sağlayabilecek ve bunda başarılı olabilecek insan kaynaklarını artırmaya yöneltiyor. Bizler, 2030 yılına kadar bu alanda 20 bin kişiyi yetiştirmeyi hedefliyoruz.”

Gamidi, salgın döneminde yapay zeka ve veriye odaklanan dünyayı koronavirüs salgını sonrasında birçok yeni durumun beklediğine işaret etiği açıklamasının devamında “herkesin dolaylı olarak değiştiğini, örneğin birçok kişinin toplantılar için video konferans iletişim teknolojisini kullandığını ve bu yöntemi çeşitli nedenlerden dolayı geleneksel toplantılara tercih ettiğini” söyledi.

Gamidi, koronavirüs salgını sırasında Suudi Arabistan’da Suudi Veri ve Yapay Zeka Kurumu (SDAIA) tarafından geliştirilen yapay zeka uygulamalarına değinerek, bu teknolojinin Suudi Arabistan’ı sosyal mesafe uygulamaları alanında dünyada üçüncü sıraya yükselttiğini kaydetti. Ülkenin farklı yapay zeka sistemleri geliştirme yeteneklerine işaret ederek bu sayede G20’nin ilk zirvesine ev sahipliği yapmayı başardığını vurguladı.

Gamidi, toplu bir biçimde ele alınmaması halinde dijital uçurumun büyüyeceğini ve bu durumun sağlayacağı faydanın ve ferahın adaletsiz bir biçimde dağılımını artıracağını vurguladı. Söz konusu risklerden kaçınma konusunda şunları söyledi:

“Suudi Arabistan G20 başkanlığı döneminde güvenilir yapay zeka, serbest veri akışı, akıllı şehirler, dijital ekonomi güvenliği dahil olmak üzere dijital ekonomilerimizi ve geleceğimizi şekillendirecek en önemli konularda çeşitli diyaloglar başlattı.”

Gamidi, stratejiyle ilgili hedeflerinin gayet ne olduğunu belirterek, bunu “Suudi Arabistan’daki iş gücünü yapay zeka destekli sabit bir yerel veri ve yetenek kaynağına dönüştürmek, veri ve yapay zeka yeteneklerine en uygun mevzuatı hazırlamak” olarak özetledi. Gamidi hedefleri arasında 20 binden fazla veri ve yapay zeka uzmanı olmak üzere 40 bin kişilik doğrudan ve dolaylı iş imkanı sağlamak, veri ve yapay zekayla ilgili iş gücünün yüzde 40’ını eğitmek olduğunu belirtti.

Gamidi, SDAIA’ya yönelik hazırlanan planlara yönelik şu açıklamada bulundu:

“Dijital inovasyonun faydalarından yararlanmak ve paylaşımda bulunmak bu yılki G20 zirvesi gündeminin merkezinde yer alıyordu. Suudi Arabistan bu konudaki müzakerelere ve çalışmalara öncülük etti. Yapay zekanın geleceğini şekillendirme konusundaki küresel diyalogu kolaylaştırmak için önde gelen yıllık entelektüel liderlik platformu ile Dünya Yapay Zeka Zirvesi’nin başlattı. Ayrıca yapay zeka alanında küresel düzeyde yıllık bir etkinlik, iş birliği ve inovasyon platformu olarak bir zirveye imza attı. Bu zirveyi her yıl düzenlemekte kararlıyız.”

Gamidi ayrıca 193 üyeden oluşan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği ile yapay zeka alanında bir ortaklık kurduklarını ve birliğe üye devletler aracılığıyla yapay zeka için ulusal hazırlık konusunda en iyi uygulamaları paylaştıklarını vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *