AKP İstanbul milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti

AKP İstanbul milletvekili Markar Esayan hayatını kaybetti

AKP İstanbul Milletvekili, Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyesi Markar Esayan hayatını kaybetti. 51 yaşındaki Esayan’a bir yıl önce mide kanseri teşhisi konmuştu.

Ermeni kökenli, işletme uzmanı, gazeteci-yazar olarak bilinen Esayan, 25. ve 26. dönemde Ak Parti’den İstanbul Milletvekili seçildi. Anayasa Komisyonu, Türkiye – Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Üyeliği, Türkiye – Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

1969’da İstanbul’da doğan Markar Esayan 1995 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler bölümünde yaptı.

Agos, Taraf, Yeni Şafak, Daily Sabah…

1997’den beri aralıklarla yazdığı Agos Gazetesi’nde 2001 yılından itibaren Hrant Dink’in davetiyle “Dar Kapı” başlığı altında köşe yazıları yazdı.

Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de suikast sonucu öldürülmesinin ardından Agos’un yayınına devam etmesi için Etyen Mahçupyan ile birlikte çalıştı. Dink’in birinci ölüm yıldönümünden sonra Agos’tan ayrıldı.

2008’de Taraf gazetesinde çalışmaya başladı. “Arada” başlığı altında köşe yazıları yazdı. 2012’de kısa süreliğine gazetenin geçici yayın yönetmenliğini üstlendi.

2013 yazından itibaren Yeni Şafak ve Daily Sabah gazetelerinde, Serbestiyet ve Turkey Agenda internet sitelerinde köşe yazmaya devam etti.

Esayan’ın “Şimdinin Dar Odası”, “Karşılaşma”, “Jerusalem”, “Dünyayı Durduran 60 Gün” ve “İyi Şeyler” adlı kitapları da bulunuyor.

Çok iyi düzeyde İngilizce ve Ermenice bilen Eseyan, bekardı. (BBC)

Taziye mesajları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Twitter hesabından, “AK Parti MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, sevgili kardeşim Markar Esayan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Müteveffa Markar kardeşimizin ailesine, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Ülkemiz siyasetine ve demokrasimize yaptığı katkıları hiçbir zaman unutmayacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Samimiyeti ve duruşuyla kalplerimizde müstesna bir yer edinmiş, gerçek bir Türkiye sevdalısını kaybettik. Ak Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan’ın ailesine, sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Ermeni cemaatine başsağlığı

Sağlık bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından, “Markar Esayan’ı kaybettik. Çok gençti. Çok dosttu. Bir ayrıcalık olarak iki ana dili olan bir yazar, birleştirici bir aydındı. Tedavi gördüğü kanser hastalığına bugün yenildi. Hepimiz üzgünüz. Yakınlarına, okurlarına, Ermeni cemaatine, siyaset arkadaşlarına başsağlığı diliyorum.” paylaşımını yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter mesajında, “Bu ülkenin evladı, adam gibi adam, güçlü bir entelektüel ve vizyoner bir siyasetçi idi Markar Esayan. Sohbetini, gayretini, samimiyetini ve dostluğunu özleyeceğim. Ailesine, sevenlerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Geçen yıl “iyi yaşamaya, iyi ölmeye bakalım” demişti…” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Ak Parti İstanbul Milletvekili, değerli arkadaşımız, kıymetli entellektüel, vatansever dostumuz Markar Eseyan’ı genç yaşında kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Başımız sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından, “Kardeşimizi kaybettik. Takdir-i ilahi. Başımız sağ olsun. Markar Esayan aydın, dost, insan, inanmış bir kardeş. Duamız seninle, bu toprakların asil çocuğu.” paylaşımında bulundu.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Twitter hesabından, “İstanbul Milletvekilimiz Markar Esayan, yakalandığı rahatsızlıktan dolayı vefat etti. Değerli bir dostu kaybetmenin derin üzüntüsünü taşıyorum. Ailesine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun.” açıklamasını yaptı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise Twitter paylaşımında, “Nezaketi ve entelektüel birikimiyle bildiğimiz AK Parti İstanbul Milletvekilimiz Markar Esayan’ın vefatı dolayısıyla üzgünüz. Ailesine, yakınlarına ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun.” ifadelerine yer verdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiğim kıymetli yazarlarımızdan AK Parti İstanbul Milletvekili Sayın Markar Esayan’ın kederli ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Twitter hesabından, “AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK üyesi Markar Esayan’ı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Ailesine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabırlar dilerim.” mesajını paylaştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da Twitter hesabından, “AK Parti İstanbul Milletvekilimiz, MKYK Üyemiz, dava arkadaşımız Markar Esayan’ın vefatını derin bir üzüntü ile öğrendim. Kelimelere sığmayacak vatan aşkı, Türkiye sevdası ile her zaman hayırla anacağız, eksikliğini hep hissedeceğiz. Başımız sağ olsun.” paylaşımında bulundu.

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ülkemizin demokratikleşme mücadelesine ilkeli ve şahsiyetli duruşuyla katkı sağlayan, Türkiye sevdalısı, İstanbul Milletvekilimiz, kıymetli arkadaşımız Markar Esayan’ın vefatı nedeniyle derin bir üzüntü yaşıyoruz. Başımız sağolsun.” ifadelerini kullandı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Twitter hesabından, “Değerli kardeşimiz, zarif arkadaşımız Markar Esayan’ı kaybettik. Çok değerli bir insan, çok güzel bir arkadaştı. Başımız sağolsun.” paylaşımında bulundu.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, “MKYK üyemiz, İstanbul Milletvekilimiz, Tanıtım ve Medya Bşk. Yard. değerli dostum, güzel insan sevgili Markar Esayan aramızdan ayrıldı, acımız büyük. Ailesi ve sevenlerinin derin acısını paylaşıyor, başsağlığı diliyorum. İlkeli ve dürüst insan rahat uyu. Dualarımız seninle.” mesajını paylaştı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter paylaşımında, “İstanbul Milletvekili, Sayın Markar Esayan’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Kıymetli Milletvekilimizin ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine sabırlar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun” dedi.

Ermeni Vakıflar Birliği: Devletine milletine bağlı bir arkadaştı

Ermeni Vakıflar Birliği Başkanı Bedros Şirinoğlu, Markar Esayan’ın vefatına ilişkin, “Cemaat olarak çok üzgünüz.” dedi.

Şirinoğlu, Esayan’ın dürüst ve çalışkan biri olduğunu belirterek, “Ak Parti’ye gönülden bağlıydı ve partisiyle ilgili hiçbir toplantıyı kaçırmazdı. Çok iyi niyetli ve vatanseverdi. Kendisiyle çok sık görüşürdük. Mide kanseri oldu, epey zaman hastalıkla mücadele etti maalesef hastalık vücudu sardı ve kendisini kaybettik. Cemaat olarak çok üzgünüz. Devletine milletine bağlı bir arkadaştı.” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 1,5 yıldır tedavisi devam ediyordu

Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi Başhekimi Dr. Okan Özçeker, hastanede yaptığı açıklamada, Esayan’a Mayıs 2019’da midesiyle ilgili amansız bir hastalık teşhisi konduğunu vurgulayarak “Hastanemizde yaklaşık 1,5 yıldır ileri tetkik ve tedavisi devam ediyordu. Maalesef bugün sabah itibarıyla solunumunun kötüleşmesi üzerine yoğun bakım ünitesine alındı. (16 Ekim) Akşam saat 17.50 sıralarında yapılan tüm müdahalelere rağmen Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Türk milletinin, ailesinin, sevdiklerinin başı sağ olsun. Allah rahmet eylesin” diye konuştu. Defin işlemiyle ilgili bir soru üzerine Özçeker, “O konuyla ilgili ailesi görüşmeleri yapıyor, henüz kesinleşmiş bir bilgi bize verilmedi.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *