Krizlere ve travmaya rağmen Avn, Basil’i Başbakan yapmayı hedefliyor

Krizlere ve travmaya rağmen Avn, Basil’i Başbakan yapmayı hedefliyor

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, “Siyasi çevreler, Cumhurbaşkanı Avn’ın ‘güçlü dönemin çöküş sebebi olmasına rağmen damadı Cibran Basil’i yeniden onurlandırmak için öne sürmesi’ karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler.”

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Hassan Diyab hükümetinin istifasının hemen ardından (Maruni Hristiyan) Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) Genel Başkanı Cibran Basil’i Başbakan yapma teklifini getirdi. Basil Avn’ın aynı zamanda damadı.

Ancak Avn’ın henüz başlangıç aşamasında olan bu fikri, sanki hiç gündeme gelmemiş gibi kayboldu.

Şarku’l Avsat’a konuşan siyasi çevreler, Cumhurbaşkanı Avn’ın ‘güçlü dönemin çöküş sebebi olmasına rağmen damadı Cibran Basil’i yeniden onurlandırmak için öne sürmesi’ karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler. Aynı çevreler, Basil’in müttefiki Hizbullah’ı arkasına alarak güç gösterisi yapma girişiminin coşkuyla karşılanmadığını da ifade ettiler. Avn’ın bu teklifi sadece muhalif güçler tarafından değil, 8 Mart İttifakı içindeki kilit isimler tarafından da reddedildi.

Öte taraftan Cumhurbaşkanı Avn’ın, geçmişte herhangi bir hükümet kurulduğunda olduğu gibi şartlarını empoze edecek bir konumda olmadığı ve Basil’in yeni hükümetin kurulması için aday gösterilmesinin (Sünni) Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri’ye şantaj amaçlı bir manevradan ibaret olduğu düşünülüyor.

Şarku’l Avsat’ın haberinde, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri’nin Beyrut’a yaptığı ani ziyaret sırasında kendisiyle yapılacak görüşmelere ilişkin hazırlanan programda Basil’in yer almamasına dikkat çekildi. Siyasi çevreler bunun sebebi olarak, cumhurbaşkanıyla görüşmeler yapıldığı sürece böyle bir görüşmeye gerek olmadığı değerlendirmesinde bulundular.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Şükri, Avn ile yaptığı görüşmede Kahire’nin Beyrut limanındaki patlamanın soruşturmasına katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Fakat Avn herhangi bir yorum yapmadan kendisini dinledi.

Lübnanlı kaynaklar, Şükri’nin önceki hükümet kurma formüllerinin yeniden devreye koyulmasının artık kabul edilemez olduğunu düşündüğünü aktardılar. Şükri, Lübnan’a yardım için yeni bir vizyona ve Arap ve uluslararası düzeylerdeki açık kapılardan istifade etmenin gerekliliğine dikkat çekti. Ayrıca yapılacak yardımların sadece insani düzeyde kalacağını ifade eden Şükri, ekonomik ve mali yardım sağlamanın reformlar başta olmak üzere büyük uygulamaları gerektirdiğini söyledi.

Şükri Lübnan’ın yeniden Arap evine dönmesi gerektiğini belirttiği açıklamasında, Lübnan dosyasındaki dış müdahalelerin durdurulması ve Lübnan’ın izolasyonundan çıkması gerektiğini söyledi. Ayrıca ülke dış politikasında mesafenin korunması ve eksen politikalarına dahil olunmaması çağrısında bulunarak, ülkenin önceki deneyimlerinden istifade etmesi gerektiğini belirtti.

Bakan Şükri, Beyrut’u vuran felaketle doruğa ulaşan Lübnan krizi başta olmak üzere bir dizi meseleye temas etti. Bununla birlikte görüştüğü kişilere, Arap ülkelerine ve uluslararası topluma açılma çağrısında bulunmayı ihmal etmedi. Fakat bu kez dünyanın kendisine olan güvenini yeniden kazanması için entegre bir siyasi ve ekonomik vizyonun da buna eşlik etmesi gerektiğini vurguladı.

Lübnan’da bir sonraki hükümetin kuruluşu, ülkeyi ekonomik olarak destekleyecek Arap ve uluslararası hazırlıklar temelinde gerçekleşmelidir. Bu hükümetin de önceki hükümetler gibi olması durumunda ülke fırsatı boşa harcamanın bedelini ödeyecektir.

Beyrut / Muhammed Şukayr / Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *