Kuşak ve Yol konferansında ‘Sağlık İpek Yolu’ ele alındı

Kuşak ve Yol konferansında ‘Sağlık İpek Yolu’ ele alındı

Çin’in başkenti Pekin’de video konferans yoluyla düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Üst Düzey Konferansında, Sağlık İpek Yolu’nun üç ana başlıkta oluşturulması üzerinde duruldu.

Akademisyen Altay Atlı, Kamil Erdoğdu’nun CRI Türk’te hazırlayıp sunduğu “Güne Başlarken” programına konuk oldu. Atlı, Çin’in başkenti Pekin’de video konferans yoluyla düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Üst Düzey Konferansı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CRI Türk’ün aktardığına göre, salgının ardından normalleşmenin başlamasıyla birlikte Kuşak ve Yol’un yeniden gündemin üst sırlarında yerini almaya başladığını söyleyen Atlı, “Video konferans yoluyla düzenlenen Kuşak ve Yol Uluslararası İş Birliği Üst Düzey Konferansı’na güzergâh üzerinde bulunan birçok ülkeden bakan düzeyinden katılımlar oldu. Açılışta da Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in bir konuşması vardı. Konferansta herkesin üzerinde mutabık olduğu temel bir argüman vardı. Koronavirüs küresel bir sorundur, küresel bir meydan okumadır. Buna karşıda küresel bir cevap vermek ve bu cevabında birlik, iş birliği, karşılıklı destek ve çok taraflı iş birliği içerisinde olması gerekir. Hiyerarşik yapı içerisinde değil eşitlik içerisinde yapılan iş birliği vurgusu vardı.” dedi.

Konferansta sağlık konusuna vurgu yapıldığını dikkat çeken Atlı, “Sağlık İpek Yolu’na yapılan vurgu var. Yani Kuşak ve Yol’a sağlık boyutu da katmak. Konferansta Sağlık İpek Yolu’nun üç ana başlıkta oluşturulması ele alındı. Hedeflerden bir tanesi koronavirüsle mücadelede her türlü aşı, ilaç bilgi ve deneyimin karşılıklı paylaşılması ve yardıma muhtaç ülkelere yardım yapılması. İkinci başlık ise sağlık ürünlerine dünya genelinde bir küresel öncelik olarak eşit erişimin sağlanması. Üçünü başlık ise altyapı. Kuşak ve Yol zaten büyük ölçüde altyapı ile ilgili bir proje. Burada Kuşak ve Yol İnisiyatifi çerçevesinde sağlık altyapısının ortak girişimlerle, ortak yatırımlarla geliştirilmesi.” diye konuştu.

Altay Atlı, pandemi döneminde kısıtlamalar nedeniyle önemini daha iyi anlaşıldığı bazı ürünlerin ticaretinin daha etkin bir şekilde yapılabilmesinin önemine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Örneğin tıbbi malzemeler, ilaç. Aynı zamanda gıda, tarım ürünlerinin yer aldığı alanlarda ticaretin geliştirilmesi, altyapının ve tedarik zincirlerinin desteklenmesinin altını çizildi. Konferansta ayrıca pandemi sonrası ekonomik olarak toparlanma süreci ve burada da iş birliğinin yapılması ela alındı. Bu konuda vurgulan konu ise ticaretin engellere takılmadan daha sağlıklı bir şekilde yapılması. Buna da ancak evrensel, kabul edilmiş kurallar çerçevesinde şeffaf ayrımcı olmayan çok taraflı bir ticaret sistemi ve merkezinde de Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) olduğu bir ticaret sistemiyle ulaşılabilir vurgusu yapıldı.”

Akademisyen Dr. Atlı, Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin artık alt yapı ve ulaştırma konusundan çıktığını, daha geniş kapsamlı uluslararası iş birliği projesi haline geldiğini, bunun içi doldurulduğu müddetçe, somut adımlar atıldığı müddetçe dünya için çok önemli bir gelişme olduğunu da kaydetti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *