‘Korona bahanesiyle çip takılacak’ iddiasına Cumhuriyetçilerin yüzde 44’ü inanıyor

‘Korona bahanesiyle çip takılacak’ iddiasına Cumhuriyetçilerin yüzde 44’ü inanıyor

ABD’deki Cumhuriyetçilerin yüzde 44’ünün, ‘Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in korona virüsü aşısını insanlara mikroçip takmak için kullanacağı’ yönündeki yalan habere inandığı ortaya çıktı. Anket, yaklaşık her beş Demokrattan birinin de bu komplo teorisini doğu kabul ettiğini ortaya koydu.

Korona virüsüyle mücadele için 250 milyon dolar bağışta bulunan ve yedi aşı fabrikasını finanse edeceğini açıklayan Bill Gates’in, ‘aşıyı insanlara mikroçip takmak için kullanacağı’ iddiasına azımsanamayacak kadar çok kişinin inandığı ortaya çıktı. ABD’deki Cumhuriyetçilerin yüzde 44’ünün, Microsoft’un kurucusu olan Gates’in insanlara çip takacağı yönündeki komplo teorisine inandığı tespit edildi.

Gazete Duvar’ın haberine göre, Yahoo News ile YouGov anket şirketinin son araştırması, 20-21 Mayıs tarihlerinde ABD’de 1640 kişinin katılımıyla yapıldı. Araştırmada, Gates’in aşı yoluyla insanlara mikroçip takıp her an nerede olduklarını tespit etmeyi hedeflediği yönündeki iddiasının, Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 44’ünce kabul gördüğü ortaya çıktı.

FOX News izleyenlerin yarısı inanıyor

Araştırmaya katılan Cumhuriyetçilerin yüzde 31’inin bu iddia hakkında kararsız olduğu, sadece yüzde 26’sının buna net olarak inanmadığı saptandı. Araştırma, ABD’deki yayın politikasıyla komplo teorilerini desteklemekle eleştirilen Fox News kanalının izleyicilerinin yarısının da bu iddiaya inandığını tespit etti.

Demokratların yüzde 19’u ‘Doğru’ dedi

Bununla birlikte, Gates hakkındaki temelsiz iddianın Demokratların yüzde 19’u, Bağımsızların yüzde 24’ü ve liberal kanal MSNBC izleyicilerinin yüzde 15’i tarafından da kabul gördüğü ortaya çıktı.

Aynı iki kurumun bir önceki anketinde de, ABD’lilerin yüzde 55’inin bir korona virüsü aşısını olmak istemediği tespit edilmişti.

New York Times’ın haberine göre, Gates hakkında Türkiye’de de yayılan komplo teorisi hakkında Facebook’ta 16 binden fazla paylaşım yapıldı, bu paylaşımların altında da 900 binden fazla yorum yer aldı. YouTube’da ise bu iddiayı ‘ele alan’ 10 en popüler video toplanda 5 milyondan fazla kez izlendi. Twitter’da da Gates’in ‘derin devletin kuklası’ olarak resmedildiği görseller ve paylaşımlar dolaşıma sokuldu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *