Dünya Ekonomik Forumu’ndan Blokzincir (Blockchain) İlkeleri

Dünya Ekonomik Forumu’ndan Blokzincir (Blockchain) İlkeleri

WEF’in oluşturduğu “blokzincir ilkeleri”ni on beş kurum imzaladı.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bugün kullanıcılar için “blokzincir hakları bildirgesi” olarak adlandırdıkları belgeyi kamuya sundu.

Belge ConsenSys, Andreessen Horowitz, Electric Coin Company ve Kolombiya Cumhurbaşkanlığı tarafından imzalandı.

Yeni ilkeler kullanıcılara blokzincir ağlarında ve blokzincir tabanlı uygulamalarda 16 temel hak tanıyor. Bunlar arasında veri gizliliği ve güvenliği, karşılıklı çalışabilirlik, şeffaflık ve erişilebilirlik, izlenebilirlik ve yönetim gibi faktörlere sahip olmak ilkeleri de yer alıyor.

Küresel Blokzincir Konseyi bu gönüllü çerçeveyi 2019 yılından beri geliştiriyor. AZA Finance CEO’su Dennis Robitaille tarafından yönetilen grup blokzincir şirketlerinden, hükümet yetkililerinden ve kullanıcıları koruyarak blokzincir teknolojisinin temel değerlerini korumak isteyen kimselerden danışmanlık alıyor. Uluslararası bir kuruluş olarak kendisini kamu ve özel sektör ortaklıklarını oluşturmaya adayan Dünya Ekonomik Forumu’nun Blokzincir ve Veri Politikası Başkanı Sheila Warren şöyle açıkladı:

“Bu önyargılı grup bir araya gelerek blokzincir topluluğunun ihtiyacı olan temel prensipler üzerinde anlaştı. Farklı perspektiflere nazaran konsey üyelerinin anlaşabilmesi, teknolojinin kendi rayında gitmesi ve uygulama katmanının ölçeklenmeye başlaması için bunun gibi değer odaklı belgeye ne kadar ihtiyaç olduğunu gösteriyor.”

Grup taslak versiyonu GitHub sitesine yükleyerek 10 Nisan ila 5 Mayıs tarihleri arasında kamuoyuna açtı. Yorumlar alındıktan sonra belge tamamlanacak. Bir sonraki adımda farklı endüstriler için prensiplerle uyum sağlama kılavuzu oluşturulacak. Yine de imzalayan taraflar göz önüne alındığı zaman bunun kolay olmayacağı anlaşılabiliyor. Deloitte Consulting LLP  Dünya Gıda Programı veya Protokol Laboratuvarları’ndan çok daha farklı bir göreve sahip.

Ayrıca burada bir diğer sorun da ortaya çıkmaktadır. Daha fazla imza toplandığı zaman belge evrensel olarak daha fazla onay almış oluyor. Warren hem kurumların hem de bireylerin imza atabileceğini belirtti.

“Bazıları (kurumlar) kılavuz belgeler oluşturarak kendi toplulukları dahilinde imza toplayacaklar. Erken benimseyenler olarak bizler kurumsal ve özel sektörlerden, ayrıca bireysel katılımcılardan imza toplamaya çalışacağız.”

Blokzincir nedir?

Blockchain, Türkçe blokzincir olarak da kullanılan bu yeni çağın teknolojisi son zamanlarda dünyaca büyük şirketlerin ismiyle birlikte sık sık anılmaktadır. Terim olarak her ne kadar kulağa yabancı gelse de, aslında Blockchain pek de yeni sayılmayan 3 farklı teknolojinin birleşimdir. Basitçe özetlersek o bir merkezi olmayan, kayıt işlemleri internet üzerinde dağıtık şekilde şifreleme teknikleriyle (kriptografi) güvende tutulmasını teşvik edici protokolüyle sağlayan bir dijital kayıt sistemidir.

(Bfmedia.io)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *