Amerika’da vaka sayısı 100 bini aştı, bir günde 401 ölü

Amerika’da vaka sayısı 100 bini aştı, bir günde 401 ölü

Kamuoyunun sosyal mesafe kurallarına uyması nedeniyle sokakların boşalması, polisin işini kolaylaştırıyor gibi görünüyor. Ancak polis teşkilatlarının hükümetin verdiği kısıtlayıcı talimatlar ya da hastanelerdeki yetersizlikler nedeniyle bunalan insanların sosyal karmaşa çıkarması olasılığına karşı hazırlıklı olması gerekiyor.

Amerikan Polisi Corona Korkusu Çekiyor

Corona virüsünün Amerika’da hızla yayılması, birçok kentin polis teşkilatını olumsuz yönde etkiledi.

Amerika’da çok sayıda polisin Corona enfeksiyonuna yakalanması, Corona pandemisi sırasında yasaların nasıl uygulanacağı ve asayişin nasıl sağlanacağı konusunda bazı soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor.

New York’ta 442’si polis memuru 500’den fazla polis teşkilatı personelinde Corona enfeksiyonuna rastlanırken, teşkilatın terörle mücadele sorumlusu, hastanede tedavi altına alındı. New York’ta iki polis memuru da yaşamını yitirdi. Dün 4 bin 111 polis memuru, yani polis gücünün onda biri, hasta olduğu için görev başında bulunamadı.

Michigan eyaletindeki Detroit’teyse emniyet teşkilatı bünyesinde görev yapan toplam 2 bin 200 polis memurunun beşte birinden fazlası karantina altına alınırken kentin emniyet müdürü dahil en az 39 polisin Corona testinin pozitif çıktığı, iki polisinse yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Associated Press (AP) haber ajansının geçtiğimiz hafta çoğu büyük kentler olmak üzere 40 emniyet teşkilatı arasında yaptığı ankete göre yaklaşık 690 polisin Corona testi pozitif çıktı. Bu sayıya sivil polisler de dahil. Tecrit halinde test sonuçlarını bekleyenlerin sayısıysa kimi kentlerde çok daha fazla.

Boston’un eski Emniyet Müdürü Ed David, polislerin meslek gereği tehlikelere alışık olduğunu, ancak insanların birbirinden iki metre uzakta durmasını gerektiren, yüzeylerde günlerce varolmaya devam eden sinsi bir düşmana karşı verilen mücadelenin çok farklı olduğunu vurguluyor.

Trump: ‘New York’a 70 Bin Tonluk Umut ve Dayanışma Gönderiyorum’

Amerika Başkanı Donald Trump, ülkede salgının hızla yayılmasından sonra ilk kez Beyaz Saray’dan ayrıldı ve Virginia eyaletindeki Norfolk Limanı’nda Amerikan Donanması’na ait USNS Comfort adlı hastane geminin New York’a gönderilmesi için düzenlenen törene katıldı. Savunma Bakanı Mark Esper’in de katıldığı törende konuşan Trump, Amerika’nın görünmez bir düşmana karşı savaştığını söyledi. Trump, USNS Comfort gemisinin yola çıkmasıyla ilgili olarak, “Çok iyi bildiğim ve sevdiğim bir yer olan New York’a 70 bin ton ağırlığında umut ve dayanışma mesajı gönderiyorum,” dedi.

Dünyanın en büyük yüzen hastanesinin New York’a Pazartesi günü ulaşması bekleniyor. USNS Mercy adlı benzer bir askeri gemi de Cuma günü Los Angeles limanına gönderilmişti.

Trump: ‘New York, New Jersey ve Connecticut’ı karantina altına alabiliriz’

New York, New Jersey ve Connecticut eyaletlerini Corona virüsü salgını nedeniyle karantina altına alma planı olduğunu Twitter mesajıyla açıklayan ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü Beyaz Saray’dan ayrıldığı sırada gazetecilere, “Bazı şeyleri değerlendiriyoruz. Kimileri New York’un karantina altına alınmasını istiyor çünkü orası sıcak bir nokta. Bunu yapmak zorunda kalmayabiliriz ama bugün belli bir vakitte, iki haftalığına, kısa vadeli olarak bir karantina başlatabiliriz. Muhtemelen New Jersey’de ve Connecticut’ın bazı yerlerinde de,” şeklinde konuştu.

New York Valisi Cuomo: ‘Karantina konusuyla ilgili bilgim yok’

Şu ana kadar salgının en fazla hissedildiği, 600’ye yakın can kaybının yaşandığı New York eyaletinin valisi Andrew Cuomo ise Trump’ın bu sözlerine atfen, “Bunun ne anlama geldiğini bile bilmiyorum,” dedi. Corona virüsü salgınıyla mücadele çalışmalarında dikkatleri üzerine çeken Vali Cuomo, Cumartesi sabah saatlerinde Başkan Trump’la görüştüğünü, ancak karantinayla ilgili bir diyalogun sözkonusu olmadığını aktardı.

Amerika’da Bir Günde Corona Kaynaklı 401 Can Kaybı

Corona virüsü salgınının merkezi haline dönüşen ABD’de Cuma günü virüse yakalanan 401 kişi yaşamını yitirdi. Bu can kayıplarının 140’ı ülkede salgından en fazla etkilenen New York’ta yaşanırken, Louisiana, Michigan, Washington ve New Jersey, New York’tan sonra en fazla ölümün kaydedildiği eyaletler arasında.

Virüsün şu ana kadar bin 717 can kaybına neden olduğu Amerika’da vaka sayısının 100 bini aştığı belirtiliyor.

(Amerika’nın Sesi)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *