Amerika vaka sayısında ilk sıraya yükseldi

Amerika vaka sayısında ilk sıraya yükseldi

Amerika, yeni tip koronavirüs salgınında 82 bin 179 vaka sayısı ile dünya genelinde Çin ve İtalya’yı geride bırakarak ilk sıraya yükseldi. Trump, Çin’in rakamlarını Çin veriyor dedi.

Virüsün etkisi hızla artıyor

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin verilerin derlendiği “worldometre” internet sitesindeki bilgiye göre, ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı son 6 saatte 12 bin 982 artarak 82 bin 179’a, ölü sayısı ise 131 artarak 1177’ye ulaştı.

Dün, Amerika’da Kovid-19 vaka sayısı 55 bin 238, ölü sayısı ise 802 olarak kayıtlara geçmişti.

Amerika lider

Amerika, virüsün bulaştığı kişi sayısı bakımından dünya genelinde 82 bin 179 vaka ile ilk sıraya yerleşirken, onu 81 bin 285 vaka ile Çin, 80 bin 589 vaka ile İtalya takip ediyor.

New York eyaleti de Amerika içinde 37 bin 738 vaka ve 385 can kaybı ile salgının en fazla etkisini gösterdiği bölge olarak başı çekiyor.

New York’u 6 bin 876 vaka ile komşusu New Jersey, 3 bin 829 vaka ile California eyaletleri izliyor.

Trump Çin’in rakamlarına güvenmiyor!

Amerika’da doğrulanan Corona virüsü vaka sayısının Çin ve İtalya’daki vaka sayısını geçtiğine yönelik haberler Başkan Trump’ın Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında gündeme geldi. Trump Çin’in açıkladığı verilere güvenmediği imasında bulunarak “Bu sayıları Çin açıklıyor. Çin’deki sayıları bilmiyoruz” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, Associated Press ve Reuters haber ajansları ile Amerikan basınında çok sayıda gazete ve televizyon Amerika’da doğrulanmış Corona vaka sayısının 82 bini geçtiğini ve bu son rakamlarla Amerika’nın dünyada en fazla Corona vakası görülen ülke konumuna geldiğini aktardı.

Can kaybının da bini geçtiği Amerika’da Corona virüsü vakalarının sayısı Beyaz Saray’daki basın toplantısında gündeme geldi. Yeni veriler Başkan Donald Trump’a soruldu. Trump, “Çin’deki sayıları bilmiyoruz” dedi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile bu gece görüşeceğini söyledi. Başkan Trump Amerika’da vaka sayısının artmasını da daha fazla test yapılmasına bağladı, “Çin’in neyi test edip neyi etmediğini söyleyebilecek durumda olmadığınızdan eminim. Bence bunu söylemek biraz zor” ifadelerini kullandı.

Çin liderini eleştirmekten kaçınmıştı

Başkan Donald Trump daha önceki açıklamalarında Çin liderinin süreci yönetme şekline ilişkin açık ve net bir eleştiri getirmekten kaçınmış ancak “Çin dünya kamuoyunu daha önce bilgilendirseydi virüsün bu kadar yayılması engellenebilirdi” ifadelerini kullanmıştı.

Corona virüsü için daha önceki basın toplantılarında “Çin’den gelen virüs” ifadesini kullanan Başkan Trump’a, bu konudaki ifadesini yumuşatıp yumuşatmadığı ve bu konuyla ilgili Çin Devlet Başkanı’ndan bir mesaj gelip gelmediği soruldu. Trump Çin lideri Xi Jinping’in kendisinden kullandığı ifadeyi yumuşatmasını istemediğini belirtti.

“Herkes yeniden işe dönmek istiyor”

Basın toplantısında Trump yönetiminin Corona salgınıyla mücadele kapsamında aldığı olağanüstü önlemler için belirlediği 15 günlük sürenin dolmasının ardından nasıl bir adım atacağı da soruldu.

İnsanların iş başı yapmak istediklerini herkesten duyduğunu söyleyen Trump, “Ülkemizde salgından çok etkilenmeyen bazı bölgelerde faaliyete yeniden geçebiliriz. Ama bu süreci oldukça yakın zamanda başlatmamız gerek” dedi.

“Bu virüsün hakkından geleceğiz”

Başkan Trump “Evizden çıkmayın. Dinlenin. Bu virüsün hakkından geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Başkan Yardımcısı Mike Pence de bu hafta sonu Beyaz Saray Corona Salgınıyla Mücadele Görev Gücü olarak Başkan Trump’a bu konuyla ilgili öneri sunacaklarını ve sağlık yetkililerinin elindeki verileri de dikkatli şekilde inceleyeceklerini belirttti.

Hastane gemi Pazartesi günü New York’ta olacak

Amerika’da Corona virüsü salgınından en çok etkilenen eyalet New York. Başkan Trump Amerikan donanmasına ait “Comfort” adlı hastane geminin, planlanan tarihten 3 hafta önce Cumartesi günü New York’a gitmek üzere Virginia’dan (Norfolk) yola çıkacağını, geminin New York Limanı’na da Pazartesi günü ulaşacağını söyledi. Trump gemiyi uğurlamak üzere kendisinin de Norfolk’a gideceğini belirtti.

“İki bölgedeki vaka artışından endişeliyiz”

Beyaz Saray’ın Corona salgınıyla mücadele koordinatörü Doktor Deborah Birx ise basın toplantısında Amerika’da özellikle iki bölgeyle ilgili endişelerinin olduğunu, Corona vaka sayısında hızlı bir artışın olduğu gözlemlenen bu iki bölgenin de Michigan’daki Wayne Country ve Illinois’deki Cook County olduğunu belirtti.

Lousiana eyaletinde de bir gün içinde en az 500 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısının 2 bin 300 olduğu eyalette can kaybı da 86. Eyaletteki sağlık yetkilileri virüs yüzünden hayatını kaybedenlerden birinin 17 yaşında olduğunu açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *