Fırtına obüsünün özellikleri

Fırtına obüsünün özellikleri

Türk Silahlı Kuvvetlerinin etkili güçlerinden biri olan Fırtına Obüsü, dar alanda görev icra edebilmesine rağmen stratejik olarak büyük bölgelere hakim.

Sakarya’da bulunan 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığında üretilen obüslerin projelendirmesi, tasarımı, üretimi ve tedariki tamamen yerli. Fırtına Obüsü, Türkiye’nin ürettiği ilk yerli topçu sistemi. 65 km. hıza çıkabilen obüsler, hedefi 60 km’den vurabiliyor.

Obüsler harekat halindeyken ani durumlarda 30 saniyede mevzi alıp, mevzi değiştirebiliyor. Ayrıca 15 saniyede 3 atış yapabiliyor. Fırtına Obüsü, arazi türü fark etmeksizin hareket edebilme kapasitesine de sahip.

Nato standardı her cins 155 mm obüs mühimmatı kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt’a yükü mühimmata sahip. Elektrikle çalışan ve elektronik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gereçekleştirebilmekte. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23 Lt’lik yanma odası hacmine sahip bir namlu ile donatılmış olup MKE tesislerinde üretilmektedir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *