ABD’den Güney Sudan’a “Acele edin” çağrısı

ABD’den Güney Sudan’a “Acele edin” çağrısı

ABD, Güney Sudan’daki tarafları mevcut sorunların çözümünü hızlandırmaya ve önümüzdeki ay bir geçici ulusal birlik hükümeti kurmaya çağırdı

Washington’dan yapılan açıklamada ayrıca arabuluculuğa önderlik eden Güney Afrika Devlet Başkanı Yardımcısı David Mabuza tarafından, tahkim için devletin görevli sayısı ve sınır meselesinin çözülmesini 90 gün erteleme önerisinin reddedildiği vurgulandı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, ABD’nin Afrika İşleri Müsteşarı Tibor Nagy, Cuba’da Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Muhalefet Lideri Riek Machar ve çok sayıda yetkili ile görüşmelere gerçekleştirdi.

Nagy görüşmelerde tüm taraflara 12 Şubat’ta Geçici Ulusal Birlik Hükümeti’ni kurma çağrısında bulundu. Ayrıca ülkesinin, 90 gün sonra tahkim mekanizmasına başvurarak devlet görevlisi sayısı ve sınır sorununu çözme önerisine ilişkin çekincelerini dile getirdi.

Mayardit ve ana muhalefet lideri Riek Machar süreyi 12 Kasım’dan geçiş öncesi döneme kadar 100 gün uzatma ve şubat ayında geçici bir hükümet kurma konusunda anlaşmıştı.

Mayardit, Machar ve çok sayıda muhalif grup 2018 yılının eylül ayında yüz binlerce kişinin ölümüne ve 2 milyondan fazla insanın da yaşadıkları yerleri terk ederek komşu ülkelere sığınmasına neden olan beş yıllık iç savaşı sona erdirmek için bir barış anlaşması imzalamıştı.

Güney Sudan’daki Birleşmiş Milletler Misyonu, Cuba’ya ve ülkenin sorunlu bölgelerine daha fazla asker yerleştirmeye hazır olduğunu duyurdu. Ancak bu konuda anlaşma yapılması gerektiği kaydedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *