Pompeo: Iraklı liderler askeri varlığımızdan memnun

Pompeo: Iraklı liderler askeri varlığımızdan memnun

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD askerlerinin Irak’tan ayrılması yönündeki çağrılarına rağmen tüm Iraklı liderlerin ülkelerindeki ABD askeri varlığını desteklerini söyledi.

AFP’nin haberine göre Pompeo, Stanford Üniversitesi’nde ABD’nin eski Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın da katıldığı bir konferansta yaptığı konuşmada, Ocak ayı başından bu yana yaklaşık 50 Iraklı yetkiliyle yaptığı görüşmelerde duyduklarının kamuoyuna açıklanan görüşlerden farklı olduğunu öne sürdü.

Şii liderler de dahil olmak üzere Irak’taki tüm liderlerle konuştuğunu söyleyen Pompeo, “Bunu alenen söylemeyeceklerdir ancak hepsi özel görüşmelerde ABD’nin varlığı ve terörle mücadele operasyonlarını memnuniyetle karşılıyor” diye konuştu.

Bakan Pompeo, ABD askerlerinin DEAŞ’ın geri dönmesini engellemek ve Iraklılara istedikleri egemenlik ve bağımsızlığı kazanma fırsatı vermek için çalıştığına vurgu yaptı.

Pompeo ayrıca, ABD’nin uzun vadede asker sayısını azaltmayı hala istediğini de sözlerine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin, Irak Meclisi’nin talebini yerine getirerek, askerlerin ülkeden çıkarılmasını görüşmek üzere Bağdat’a bir heyet göndermesi yönünde geçtiğimiz hafta yaptığı talebi reddetmişti.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi  Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis’i Bağdat’ta öldürmesinin ardından Irak Meclisi, ülkedeki yabancı kuvvetlerin varlığını sona erdirmeyi talep eden bir kararı kabul etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise 5 bin 200 ABD askerinin ülkeden çıkmasını istemeleri halinde Irak’a ekonomik yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.

AFP’ye konuşan Iraklı iki yetkiliye göre Trump, Irak hükümetinin ABD güçlerinin ülkeden çıkarılması kararını hayata geçirmesi halinde,  ‘Irak’ın ABD’de yer alan Federal Rezerv Bankası’ndaki Merkez Bankası hesabına erişiminin engelleneceği’ konusunda uyarmıştı.

Washington/Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *