Zuckerberg’in konuşmasında Libra’ya yer vermemesi dikkat çekti

Zuckerberg’in konuşmasında Libra’ya yer vermemesi dikkat çekti

Facebook hesabından paylaştığı olağan vizyon konuşmasında yeni ve özel bir sosyal ağ projesinin sinyallerini veren Zuckerberg, Libra’ya mesafeli bir tavır sergiledi.

Zuckerberg, 2030 yılına kadarki süreçte her küçük şirketin daha önce sadece büyük şirketlerin sahip olduğu teknolojiye kolay ulaşmasını sağlamak adına uygun ticaret ve ödeme araçları oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada senelik hedefler ve meydan okumalar yerine 2030’da dünyanın nasıl olmasını istediğini düşündüğünü dile getiren Zuckerberg’e göre gelişen teknolojiler sayesinde insanların ortalama süresi 2,5 yıl daha uzayacak.

Tartışmalı stabilcoin projesi Libra, resmi olarak geçen yaz açıklanmış ve çok defa eleştirilere maruz kalmıştı. Zuckerberg ise yapmış olduğu son vizyon konuşmasında Libra projesinden uzak bir tavır sergilemeyi tercih ederek kafaları karıştı.

Kripto para birimi yatırımcıları uzunca bir süredir bekledikleri Libra ile ilgili son dönemde çıkan iddialar ve birçok olumsuz açıklamadan dolayı Facebook’un Libra projesini geri çekip çekmeyeceği konusunda sık sık tereddütler yaşamıştı. Nitekim 2019 Facebook açısından son derece kötü geçti. Çalışanlarının kötü çalışma koşulları, Cambridge Analytica skandalı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından kesilen 5 milyar dolarlık ceza hesaba katıldığında geçen senenin Facebook için çok da patlak geçtiği söylenemez.

Hal böyle iken Zuckerberg’in paylaştığı vizyon konuşmasında “yeni ve özel bir sosyal ağ” projesinin sinyallerini vermesi çok da şaşırtıcı olmasa gerek.

Sık sık mahremiyet ihlalleriyle gündeme gelen Facebook’un mimarı, sosyal medya platformlarının aslında bir noktada çocukluğumuzda yaşadığımız samimi ortamı yok ettiğini ve insanların toplum içinde kendilerini gösterebilme ihtiyacını zorlaştırdığını ve herkesin samimiyet ihtiyacı içerisinde olduğunu ifade etti.

Zuckerberg’in vizyon planları içerisinde Instagram mağaza önerileri, Messenger tabanlı müşteri desteği ve WhatsApp aracılığıyla havale gibi teknolojiler yer alıyor. Zuckerberg, şirketinin çabalarının “küresel anlamda daha fazla fırsat yaratmak amacıyla uzun bir yol kat edeceği” inancında.

Bakalım Zuckerberg bu yeni 10 yıllık süreçte nasıl proje ve haberlerle gündeme gelecek ve Libra bu gelişlerden nasıl etkilenecek?

Burcu Numanoğlu Yılmaz/Bitcoin Sistemi

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *