Seri muhakeme usulüyle yargılama bir günde sonuçlandı

Seri muhakeme usulüyle yargılama bir günde sonuçlandı

Antalya’da seri muhakeme usulüyle görülen davada alkollü araç kullanmaktan yargılanan sanık, teklif edilen cezayı kabul etti. 3 ay 15 gün hapis cezası verilen sanığın, aynı gün içinde yargılaması sonlandırıldı.

Seri yargılamanın önünü açmak ve mahkemelerin iş yükünü azaltmak amacıyla açılan Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı Seri Muhakeme Usulü Soruşturma Bürosu, ilk davasını gördü.

“Alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanmak” suçundan hakkında soruşturma yürütülen M.S’ye, seri yargılanmayı kabul ettiği takdirde cezasının yarı oranda indirilebileceği bildirildi.

Seri muhakeme usulünü kabul eden M.S’nin, kanunda bildirilen ceza miktarının yarı oranında cezalandırılması istemiyle Cumhuriyet Başsavcılığınca talepname hazırlandı.

Antalya 4. Asliye Ceza Mahkemesinin söz konusu talepnameyi kabul etmesi üzerine M.S’ye 3 ay 15 gün hapis cezası verilerek, aynı gün içerisinde yargılama sonuçlandırıldı.

Yargıda ‘Seri Muhakeme Usulü’ dönemi başladı

Yargı reformu paketinin yasalaşmasıyla kabul edilen “Seri Muhakeme Usulü” yürürlüğe girdi. Tüm adliyelerde bürolar kuruldu. Mahkemelerin dosya yükü hafifleyecek, savcı şüpheliye ceza önerebilecek.

Düzenleme 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi. Seri Muhakeme Usulü için adliyelerde bürolar kuruluyor. O adliyelerden biri de İstanbul Anadolu Adliyesi. 26 bürosu bulunan adliyeye “Seri Yargılama Bürosu” da eklendi. 5 cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Ayrıntıları Başsavcı Vekili İhsan Kamil Akçadırcı TRT Haber’e anlattı. 

Akçadırcı, “Şüpheliye kanunun ön gördüğü cezanın yarı oranında daha doğrusu temel cezanın yarı oranında ceza vererek bu süreci tamamlamak, seri bir muhakeme usulünü uygulamak suretiyle soruşturma aşamasını Cumhuriyet Savcısının kontrolünde uygulamak için böyle bir sistemi kurguladık.” dedi.

Uygulama için kamu davasının ertelenmemesi gerekiyor. Eğer savcı ertelenmesine karar vermiş ise usül uygulanabilecek.

13 farklı suç seri yargılamaya dahil edildi.

Akçadırcı, “Kamu güvenliğini tehlikeye sokma, trafik güvenliğini tehlikeye sokma, mühür bozma, gürültüye sebebiyet verme, başkasına ait kimlik ve kimlik bilgilerini kullanma gibi suçlarımız var.” ifadelerini kullandı.

Hakimler Savcılar Kurulu, adliye bünyesinde 3 mahkeme de görevlendirdi. Bu kapsamda dosyalara 4, 5 ve 6’ncı Asliye Ceza Mahkemeleri bakacak.

Uygulama ile ülke genelinde 180 bin dosyanın çözüme kavuşması amaçlanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *