Küresel şirketlerin Avrupa’ya ne ödediği açıklanmayacak

Küresel şirketlerin Avrupa’ya ne ödediği açıklanmayacak

12 AB üyesi, çok uluslu şirketlerin Avrupa’da ne kadar vergi ödediğinin açıklanmasını zorunlu kılacak düzenlemeye karşı çıktı

Avrupa Birliği üyesi 12 ülke, Apple, Facebook, Google gibi dünyanın en büyük şirketlerine, birlik üyesi tüm ülkelerde ne kadar kâr elde ettiklerini ve ne kadar vergi ödediklerini açıklama zorunluluğu getirecek düzenlemeye karşı çıktı.

BBC’nin aktardığına göre, önerilen bu düzenleme, kârlarını İngiltere, Fransa, Almanya gibi vergilerin yüksek olduğu ülkelerden İrlanda, Lüksemburg ve Malta gibi vergilerin çok düşük olduğu ülkelere kaydıran şirketlerin vergiden nasıl kaçındıklarına ışık tutması bekleniyordu.

İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesine göre, çok uluslu şirketlerin bu yolla yılda yarım trilyon dolar daha az vergi ödediği tahmin ediliyor.

İrlanda ekonomisi bu vergilere bağımlı

Gazeteye göre, İrlanda, AB içindeki mevcut vergi düzenlemelerinden en fazla fayda sağlayan ülkelerden biri.

İrlanda’da çok uluslu küresel teknoloji şirketleri, yüzde 6,25 kurumlar vergisi ödüyor. Bu oran İngiltere’de yüzde 19.

Dünkü oylamadan önce vergi ve harcamalar konusundaki düzenleyici kurum olan İrlanda Finansal Danışma Kurulu (IFAC), çok uluslu şirketlerin vergiden kaçınmalarını engellemeye yönelik olası küresel adımların ülke ekonomisini çökerteceği uyarısında bulundu.

İrlanda ekonomisinin büyük oranda bu vergilere bağımlı olduğu belirtiliyor.

Ülkede toplanan her beş Euro’luk verginin bir Euro’sunu kurumlar vergisi oluşturuyor. Geçen yıl toplanan kurumlar vergisi 10,4 milyar Euro’ya çıkmıştı.

IFAC’a göre ülkede ödenen kurumlar vergisinin yarısı, 10 küresel şirketten geliyor.

Hangi şirketler?

Kurumun açıklamasında bu şirketlerin hangisi olduğu açıklanmadı. Ancak bunlar arasında Apple, Facebook, Microsoft, Dell, Google ve Oracle’ın da olduğu tahmin ediliyor.

Kurumlar vergisinin düşük tutulduğu Lüksemburg, Malta, Kıbrıs, Letonya, Slovenya, Estonya, Avusturya, Çekya, Macaristan ve Hırvatistan da yeni düzenlemeye aleyhinde oy kullandı.

İsveç, düzenlemeye ülkenin şeffaflık konusundaki standartlarını gerileteceği gerekçesiyle karşı çıktı.

Fransa, İspanya ve Hollanda öneriye destek verirken Almanya çekimser kaldı.

Düzenlemenin destekçisi İngiltere oy kullanmadı

Yeni düzenlemenin en büyük destekçilerinden olan İngiltere oy kullanmadı. İngiltere Maliye Bakanlığı buna gerekçe olarak ülkenin seçim arifesinde olmasını gösterdi. İngiltere’de 12 Aralık’ta erken genel seçimler var.

Guardian’a göre Avrupa Komisyonu, üç yıl önce Panama Belgeleri’nin yayımlanmasının ardından, vergiden kaçınan çok uluslu şirketleri “ifşa etme” vaadinde bulunmuştu.

Bu vaat çerçevesinde oluşturulan taslak düzenleme yıllık cirosu 750 milyon Euro ve üzerindeki şirketleri kapsıyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *