Facebook ‘yüz tanıma’ için gizli test yaptı iddiası

Facebook ‘yüz tanıma’ için gizli test yaptı iddiası

Facebook, yüz tanıma uygulaması için çalışanlarının üzerinde gizli testler yapmasi dolayısıyla kamuoyundan tepki aldı

Facebook, yüz tanıma teknolojisini geliştirdiği gizli uygulamayla kullanıcılarının akıllı telefon kamerasını yüzlerine yakınlaştırmaları sayesinde tanıyabiliyor. Söz konusu uygulama projesinin durdurulduğu ancak yüz tanıma teknolojisini etkinleştiren Facebook kulanıcılarının profilini özel sayfalarına yükleyebildiği ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre, bu korkunç rapor ilk olarak Business Insider adlı siteden geldi. Bu raporda, isimsiz kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, uygulamanın 2015 ve 2016 yılları arasında uygulamanın geliştirildiği ancak o zamandan bu yana durdurulduğu ifade edildi.

Facebook şirketi uygulamayı geliştirdiğini doğruladı ancak söz konusu uygulamanın, sosyal medya kullanıcılarının kimliklerini belirleyebildiğini ve kullanıcıların profillerini inceleyebildiğini reddetti.

Facebook sözcüsü, Daily Mail sitesine bir e-posta yollayarak yapılan iddialar hakkında şöyle söyledi: “Yeni teknolojileri tanımak için bir araç olarak takımlarımız düzenli bir şekilde içeride kullanılması için uygulamalar oluşturuyor. Burada sözü edilen uygulamalar, Facebook çalışanlarının erişimine açık ve sadece yüz tanıma özelliğini etkinleştiren çalışanların ve arkadaşlarının yüzlerini tanıyabiliyor.”

Gizlilik ihlali skandalları yaşanmıştı

Sosyal medya devi son zamanlarda, kullanıcılarının gizliliğini ihlal ettiği ile ilgili skandallara maruz kalıyor.

Şarku’l Avsat’ın New York Times gazetesinden aktardığı habere göre, 2018 yılında Facebook, kişilerin, ‘Tag’ sitesinde yayınladıkları fotoğraflarda mevcut kullanıcıların kimliklerini tanımlamasına yardımcı olması için özel bir yapay zeka teknolojisi kullanmaya başladı ancak çoğu kişi bunun kişinin gizlilik haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Şirket, yüz tanıma teknolojisi için şu sözleri söyledi “Yüz tanıma teknolojisi, kimliğinizi çalmak için fotoğrafınızı kullanabilecek bir yabancıdan sizi korumaya yardımcı olabilir.”

Facebook aynı zamanda, Cambridge Analytica skandalı ile de gündeme gelmişti. Facebook, 87 milyon kullanıcının verilerini toplayıp bu verileri kullanıcıların izni olmadan bir analiz şirketi ile paylaşmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *