Erdoğan: ‘NATO’daki stratejik ortaklığımız tartışılmaz’

Erdoğan: ‘NATO’daki stratejik ortaklığımız tartışılmaz’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başkan Trump ile baş başa görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından Cumhuriyetçi senatörler ile Oval Ofis’te bir araya geldi

‘Türkiye ve ABD’nin NATO’daki stratejik ortaklığı tartışılmaz’

ABD’li senatörlere hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği görüşmede; ikili ilişkileri en güzel şekilde ele alma fırsatı bulduklarını belirterek, 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine kilitlenmiş durumda olduklarını bildirdi.

Türkiye ve ABD’nin NATO’daki stratejik ortaklığının tartışılmaz olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin NATO’daki sorumluluklarını yerine getiren ilk beş ülkeden biri olduğunun altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3-4 Aralık’ta Londra’da gerçekleştirilecek NATO Liderler Zirvesi’nin çok hareketli olacağına inandığını da ifade etti.

‘Kürtler benim aynı zamanda vatandaşım’

Bir Senatörün sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kürtler benim aynı zamanda vatandaşım. Dünyada en çok Kürt’ün yaşadığı yer benim ülkemdir. Şu anda parlamentoda partimin 50 kadar Kürt milletvekili var. Diğerlerinde böyle bir şey yok. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde ciddi manada siyasi parti yapılanmasını en geniş anlamda yapan benim partimdir” değerlendirmesinde bulundu.

‘PYD/YPG, PKK’nın yan kuruluşlarıdır’

“O bölgelere yaptığım yatırımları ancak yerinde görebilirseniz anlayabilirsiniz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Sayın Obama döneminde Kobani’den ülkeme iltica eden Kürtlerin sayısı 350-360 bindir. Bunları kimse kabul etmezken biz kabul ettik. Onların giyimi, yedirmesi, içirmesi, sağlığı, eğitim durumları hepsi bize ait. Kimsenin bunlara ekonomik herhangi bir desteği söz konusu değildir. Fakat sizin Kürt diye zikrettiğiniz herhalde PYD/YPG. Bunlar terör örgütüdür ve bunlar PKK’nın yan kuruluşlarıdır. Ben sizlere bazı belgeleri özellikle vermek istiyorum. ‘Apo’ denilen bölücü terör örgütü başının bu mesela Ferhat Abdi Şahin aslında manevi evladıdır. Bunları özellikle tabii bilmekte fayda var. Benim Sayın Başkan’ın ifade ettiği ki Sayın Obama döneminde de bunu ifade etmiştim, güvenli bölgeyi bizim yapmamız lazım. Uluslararası bir donörler toplantısıyla Suriye’nin kuzeyinde şu anda 444 kilometre uzunluk ve 32 kilometre, Sayın Başkanın 20 mil diye ifade ettiği o bölgeyi güvenli bölge olarak ifade edebiliriz. Biz planları yaptık, projeleri hazırladık ve burada adımı atarsak 6 ayla 2 yıl arasında burada konutlarıyla her şeyiyle bu güvenli bölgeye 1 milyon mülteciyi yerleştirebiliriz. Bir milyon da Rakka, Deyrizor bu bölgeye yerleştirebiliriz. Şu anda bizde olan 4 milyon mültecinin 3 milyon 650 bini Arap, Keldani, Hristiyan’dır, 350 bini de Kürt’tür. Toplamda 4 milyon. Bizim şu ana kadar yaptığımız yatırım 40 milyar dolardır. Avrupa’dan bize gelen ise bütün bu süreç içerisinde maalesef sadece 3 milyar avrodur. O da bizim millî bütçemize değil, STK’lar vasıtasıyla Kızılay ve AFAD’adır.”

Trump: ‘Avrupa daha fazla sorumluluk almalı’

ABD Başkanı Trump da görüşmede birçok konunun kapsamlı şekilde ele alındığını belirterek, “Türkiye 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor ve ciddi harcama yapıyor. Artık Avrupa’nın bu konuda adım atarak daha fazla sorumluluk alması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin, bu mültecilerin Avrupa’ya geçişine izin vermesi durumunda milyonlarca mültecinin Avrupa’ya geçeceğini dile getiren ABD Başkanı Trump, Türkiye’ye mültecilere ev sahipliği yaptığı için bir kez daha teşekkür etti.

S-400’lerle ilgili bir soru üzerine ABD Başkanı Trump, “Bu konu üzerinde çalışıyoruz” cevabını verdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *