‘Sırbistan’la ilişkilerde gözle görülür yoğunlaşma var’

‘Sırbistan’la ilişkilerde gözle görülür yoğunlaşma var’

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan’a 7-8 Ekim’de yapacağı resmi ziyaretin hem ekonomik hem de siyasi anlamda önemli olduğunu ifade etti.

Sırbistan’la ilişkiler yoğunlaşıyor

Bilgiç, Erdoğan’ın Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a yapacağı resmi ziyaretten önce AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki yıl aradan sonra Sırbistan’a geldiğini belirten Bilgiç, “Sayın Cumhurbaşkanımız bundan tam iki yıl önce, yine ekim ayında Sırbistan’a resmi bir ziyarette bulunmuştu. Bu yıl da 7-8 Ekim tarihlerinde Sırbistan’a resmi bir ziyarette bulunacak.” diye konuştu.

Bilgiç, ziyaretin son derece önemli olduğunun altını çizerek, “Özellikle son iki yılda iki ülke ilişkilerinde gözle görülür bir yoğunlaşma var. Hem ticari hem de ekonomik ilişkilerin arttığını görüyoruz. Aynı zamanda diğer siyasi ilişkilerde de bir yoğunluk var.” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan’ın 2017’de yaptığı ziyaret sırasında Sırbistan’da Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyinin kurulduğunu belirten Bilgiç, ilki Ankara’da yapılan konsey toplantısının ikincisinin başkent Belgrad’da yapılacağını söyledi.

Sırbistan’a yatırım 200 milyon doları aştı

Bilgiç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sırbistan ziyaretine ilişkin şunları anlattı:

“Erdoğan’ın ziyareti ekonomik ve ticari anlamda büyük önem taşıyor. 2011’de 1 milyon dolar olan Sırbistan’a yönelik yatırımımız, bugün 200 milyon doları aşmış durumda. Çok sayıda fabrikamız burada çalışıyor. Bunların bir kısmını da Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında açacağız. Altı tane fabrikamızın açılışı yapılacak, yedincinin ise temel atma töreni gerçekleştirilecek.” dedi.

Ziyaretin en önemli ayağının ise Belgrad-Saraybosna Otoyol Projesi’nin temel atma töreni olduğunu dile getiren Bilgiç, “Proje, Sremska Raca-Kuzmin bölümünde bir köprü inşaatını da içeriyor. Bunun temel atma töreni de yine Sayın Cumhurbaşkanımızın buradaki ziyareti sırasında yapılacak.” diye konuştu.

Üçlü Liderler Zirvesi Sırbistan’da

Ziyaret sırasında çok sayıda anlaşmanın da imzalanacağına dikkati çeken Bilgiç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Sırbistan’da tamamlanan çalışmaların açılış törenlerinin Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşeceğini belirtti.

Bilgiç, ziyaretin son derece yoğun geçeceğini ifade ederek, “Ziyaretin ikinci gününde ise Türkiye-Bosna Hersek-Sırbistan Üçlü Liderler Zirvesi olacak. Buraya da Vucic, Erdoğan ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri katılacaklar. Böylece uzun bir aradan sonra liderler zirvesi de yapılmış olacak.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *