“Pençe 3 harekatı diğerlerinden farklı”

“Pençe 3 harekatı diğerlerinden farklı”

Milli Savunma Bakanlığı, 23 Ağustos itibariyle Irak’ın kuzeyinde Pençe 3 Harekatı’nın başladığını açıklarken, operasyon bölgesinin Sinat-Haftanin olduğu bilgisini paylaşırken, terör uzmanı Ağar, bu operasyonun ciddi mesajlar taşıdığını öne sürdü.

Son dönemlerde özellikle İdlib’deki gözlem noktalarının rejim güçlerince sıkça tacize uğraması, 9 Numaralı Gözlem Noktası’nın çevrilmesi gibi süreçlerin ardından ‘Fırat’ın doğusuna operasyon’ beklenirken Türkiye daha farklı bir alanda son derece stratejik bir harekat başlattığını duyurdu.

Türkiye, Pençe Operasyonları ile PKK'nın ana üslenme noktalarını ele geçiriyor.

PKK’nın en önemli yolları kesiliyor

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Pençe 1 ve Pençe 2’yi son derece başarılı bir şekilde icra eden Mehmetçik o alanları sadece teröristlerden temizlemekle kalmayıp, askeri üslere de sahip oldu. Alandaki PKK unsurlarının geçiş noktalarını kesen Türkiye, her iki operasyonda da içeriye sızan teröristlerin bölgedeki unsurlarını kalıcı olarak yok etmeyi planladı.

-Askeri kaynaklar, öncelikli hedefin 7 km’lik bir derinliğe ulaşmak olduğunu belirtirken, bu alandaki hakimiyetin ardından Pençe 4’ün de başlayabileceğine işaret etti.

-PKK’nın Kandil’e geçiş için 7 stratejik noktası var. Türkiye, Pençe 1 ve Pençe 2 ile bu noktaların 3’ünde tam hakimiyet sağlarken, operasyonların nihai hedefinin 7 noktanın tamamında kontrol sağlanması olduğu kaydediliyor. Bu alanlarda hakimiyet sağlanması, Türkiye ile Irak arasındaki sınırın sarp dağlardan olmasını fırsat bilen PKK’lıların da bundan sonraki süreçte sınırın ötesinde, dağın eteklerinde karşılanması sonucunu da beraberinde getirecek.

PKK’nın temel dayanak noktası kırılacak

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, Yenisafak.com’a yaptığı değerlendirmede, sınır ötesinde PKK’nın Şırnak ve Hakkari’yi göğüsleyen 4 temel kampı olduğuna işaret ederek, “Şırnak’ı Haftanin, Hakkari’yi Zap ve Hakurk karşılıyordu. Pençe 1 ve 2 ile karşıdaki alanlar temizlendi.” dedi.

Pençe 3 Harekatı’nın ne anlama geldiği sorusuna da yanıt veren Ağar, şöyle devam etti: “Irak’ın kuzeyindeki bulunan ve PKK’nın kontrolünde olup Şırnak’ı karşılayan alana Pençe 3 operasyonu başladı. Ballıkaya çöküntüsü ve onun ardından Sinat ve Haftanin kamp alanları var burada. 30 km’lik bir alandan bahsediyoruz.

Türkiye bu adımlarla PKK’nın 4 temel kamp bölgesinde de alan hakimiyeti kurmak istiyor. Yıllardan beri konuşulan bir şeydi bu konu ancak ilk kez bu denli gerçeğe dönüştü.

– Temel amaç, PKK’nın Türkiye’ye karşı kullandığı, Irak ve Suriye’deki terör alanlarında da etki üretebildiği alanların dayanak noktasını kırmak.

– Burası PKK’nın ana konsantrasyon noktası. O nedenle TSK’nın adımları çok ciddi bir psikolojik kıskaç anlamına da geliyor. Harekat, hem Fırat Kalkanı hem de Zeytin Dalı operasyonlarıyla bütünleşecek şekilde ilerliyor. Kaldı ki aynı dönemde içeride Kıran Operasyonu da devam ediyor. Tüm bunlar bir zincirin halkaları.

ABD’ye de mesaj veriliyor

Ağar, operasyonun askeri olduğu kadar siyasi açıdan da ciddi mesajlar taşıdığına vurgu yaparak, “TSK, ‘Sınıra yığılan askerlerimden bağımsız olarak, oradaki düzenimi hiç bozmadan çok riskli bir yerde farklı bir ekiple de operasyon yapabilirim. Bölgede bunu yapabilecek tek gücüm’ diyor. Bu, Suriye’de bize blokaj uygulayan başta ABD olmak üzere küresel güçlere de bir mesaj veriyor.” şeklinde konuştu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *