AB ‘insani değerler’ çerçevesinde çözüm bulamıyor!

AB ‘insani değerler’ çerçevesinde çözüm bulamıyor!

İspanya, 107 göçmenle beraber 17 gündür İtalya’nın Lampedusa açıklarında bekleyen Open Arms gemisine Algeciras limanını açtığını duyurdu.

Ancak mültecileri Libya açıklarında kurtararak İtalya yakınlarına kadar getiren Open Arms yetkilileri, gemideki durumun Algeciras’a gitmeye elverişli olmadığını belirterek İtalya’ya yanaşma isteğini tekrarladı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Twitter üzerinden yayımladığı mesajda ülkesinin acil insani durumlarda her zaman harekete geçtiğini vurgulayarak Algeciras limanının Open Arms gemisi için açık olduğunu söyledi. Sanchez, mülteci sorununa Avrupa Birliği (AB) insani değerleri çerçevesinde bir genel çözüm bulunmasını gerektiğini de vurguladı.

Başbakan Sanchez, İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini’nin mültecileri taşıyan gemiye haftalardır limanları açmamaktaki ısrarını ise ‘akıl almaz’ bulduğunu ifade etti.

Open Arms: Bu koşullarda 7 günlük yolu kaldırmamız imkansız

Akdeniz’de zor durumdaki mültecileri kurtararak güvenli limanlara ulaştırma görevini üstlenen İspanyol sivil toplum kuruluşu (STK) Open Arms, Pedro Sanchez’in önerisi üzerine, geminin 17 gün bekleyişin ardından bulunduğu koşullarda İspanya’ya gitmesinin imkansız olduğunu duyurdu.

Open Arms Başkanı Roberto Gatti, geminin ve mültecilerin 7 gün sürecek bir yolculuğu kaldırmasının mümkün olmadığını ifade etti.

İtalya 16 günlük bekleyişin ardından 27 çocuğun karaya inmesine izin vermişti
Libya açıklarında kurtardığı 137 göçmen ile en yakın güvenli liman İtalya’nın güneyinde bulanan Lampedusa Adası’na ulaşmaya çalışan Open Arms’a İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini yanaşma izni tanımadı.

Salvini, 16 günlük bekleyişin ardından cumartesi günü sadece 18 yaşın altındaki 27 kişinin karaya ayak basmasına izin vermişti.

İtalyan uzman doktorlar: Gemide acil bir sağlık sorunu yok

İspanyol sivil toplum kuruluşu Open Arms, gemideki hijyen koşullarının giderek kötüleşmesi ve haftalardır denizde olan göçmenlerin sağlık durumunun bozulmaya başladığı uyarısı üzerine İtalyan makamları incelemeler yapılması için pazar günü gemiye bir uzman doktorlar gönderdi.

Uzmanlar yapılan incelemelerin ardından gemide aciliyet gösteren bir sağlık sorunu olmadığına kanaat getirdi.

Beş göçmen suya atladı

Haftalardır Open Arms güvertesinde yaşayan göçmenlerden 5’i, kıyıya yüzerek ulaşmak için suya atladı. Ancak Open Arms görevlileri, hassas süreçte işleri daha da zora sokmamak amacıyla 5 göçmeni tekrardan gemiye aldı.

365 göçmen taşıyan bir başka gemi yolda

İtalya 107 göçmen taşıyan Open Arms’ın karasularına girmesi hakkında sorun yaşarken Libya açıklarından kurtarılan 365 göçmen ile 9 gündür yolda olan Ocean Viking gemisinin de yaklaşmakta olduğu haberi ulaştı.

107’si çocuk ve bebekle Malta ve İtalya karasularına yavaşça yaklaşan Ocean Viking, bir limana yaklaşmak için Open Arms sorunun çözülmesini bekliyor.

(Euronews)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *