Kuveyt 300 İhvan mensubunu Sisi rejimine teslim etti

Kuveyt 300 İhvan mensubunu Sisi rejimine teslim etti

Kuveyt yaptığı resmi açıklamada, geçtiğimiz Cuma günü gözaltına alındığı açıklanan Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) mensubu 300 Mısır vatandaşının Kahire yönetimine teslim ettiklerini açıkladı.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah Pazar gecesi yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki ortak anlaşmalar kapsamında suçluların Mısır yargısına teslim edildiğini bildirdi. El-Carallah, “Kuveyt Mısır yetkilileriyle işbirliği yaptı. Kuveyt-Mısır güvenliği, işbirliği ve koordinasyonu çok iyi. Bununla kendimizi rahat hissediyoruz. Bu işbirliği Mısır’daki kardeşlerle devam edecek ve iki ülkenin güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olduğu görüşünü paylaşacak” ifadelerini kullandı.

Kuveyt/Mirza el-Huveylidi / Şarku’l Awsat

Aranan Mısırlıların Kuveyt topraklarında bulunmasından dolayı üzgün olduğunu ifade eden el-Carallah, gazetecilerin Kuveyt yönetiminin İhvan’ı terör örgütü olarak tanımlayıp tanımlamadığına yönelik sorusuna “Bu konuda belirli bir şey yok. Bu konum ifade edildi ve açıklandı. Bu konuda açıklayacak yeni bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Kuveyt, Mısır başta olmak üzere Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) gibi Körfez ülkelerinin ‘tehlikeli terör örgütü’ olarak sınıflandırdığı gibi İhvan’ı terör örgütü listesinde tanımlamıyor.

Kuveyt’teki İhvan yapısı 1960’ların başlarına dayanıyor. İhvan Kuveyt’te Haziran 1963 yılında kurulan Toplumsal Islah Cemaati aracığıyla faaliyet göstermekte. 80’lerin başından beri Kuveyt parlamentosunda önemli bir rol üstelenen teşkilatın siyasi kanadı ‘İslâmi Anayasa Hareketi (Hadas)’ aracılığıyla sürdürüyor.

Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, ön soruşturmanın ardından gözaltına alınan kişilerin, Mısır topraklarında çeşitli yerlerde terör operasyonları yürüttüklerini ve güvenliği hedef aldıklarını kabul ettiğini bildirerek, diğer terör faaliyetlerine yardım ettiklerini açıkladı.

Kaynaklar, “Bu hücrenin Kuveyt’te ortaya çıkması, terör faaliyetleri yürütmekle suçlanan ve Mısır’a teslim edilen Hişam Aşmavi ile yapılan Mısır yetkililer ile yaptığı soruşturma sonucunda gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Kaynaklar, 8. Hücre üyelerine atfedilen suçlamalar arasında Kahire ve Feyyum’da terör faaliyeti, isyan, baskın ve gösteriler düzenlemenin bulunduğunu ifade ederek, bu suçlamalar arasında 2015 yılında Mısır Başsavcısı Hişam Berakat’e yapılan suikastın da olduğunu bildirdi.

Kaynaklar üyelerin Kuveyt’teki faaliyetleri hakkında, Mısır’daki İhvan üyelerini finanse edilmesinin de bulunduğunu ifade ederek, hücre üyelerinin Kuveyt ve Mısır arasındaki emlak satışları alanında ticaret ve pazarlama faaliyetlerini kisvesi altında eylemlerini sürdürdüklerini belirtti.

Aynı bağlamda, Kuveyt kaynakları, geçtiğimiz Cuma günü “İhvan hücresi”nin gözaltına alındığının ilan edilmesinin ardından Müslüman Kardeşler Örgütüne bağlı 300 Mısırlının ülkeyi terk ettiğini bildirdi.

Kaynak, örgüt ile bağlantısını açıklamadığını bu kişilerin Avusturalya, İngiltere ve Türkiye’ye gittiklerinin tespit edildiğini ifade etti.

Mısır güvenlik heyeti, bu konuda Kuveytli meslektaşları ile koordinasyon halindeydi. Kuveyt Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halid el-Carallah, dün yaptığı açıklamada, Kuveyt-Mısır güvenlik işbirliğinin çok büyük olduğunu ve bu şekilde kendilerini rahat hissettiklerini söyledi. El-Carallah “İşbirliğimiz ve iki ülkenin ayrılmaz bir parça olduğuna dair görüşümüz Mısır’daki kardeşlerimizle devam edecek” dedi.

Kuveyt Milletvekili Riyad el-Adasani, Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Şeyh Halid el-Cerrah’a ülkesinde ortaya çıkan terör örgütü ve Müslüman Kardeşler ile bağlantısını sordu.

El-Adasani, hücre üyeleri isimlerinin ve Mısır’da haklarında çıkarılan hükümlerin yanı sıra Kuveyt’teki soruşturma sırasındaki itiraflarını, ülkeye giriş tarihi ve şeklini sordu.

Ayrıca el Adasani, her hücre üyesinin ülkeye girişlerinden bu yana çalıştığı yer, ziyaret türü, ikametgâhı, kefillerle ilgili ayrıntıları, bu üyelere teminat veren kişi veya kurumlar hakkında bilgi talep etti.

El-Adasani, bu üyelerle bağlantısı olan kişi ya da kurumların sorgulanması, doğrudan ya da dolaylı olarak bu kişiler hakkında yapılan soruşturmalar ve iş hakkında soru sordu.

Twitter üzerinden açıklamada bulunan el-Adasani, “İçişleri Bakanı’na, Müslüman Kardeşler örgütüne bağlı olduğunu açıkladığı terör hücresi hakkında sorular sordum. Yapılan tüm eylemleri, ülkeye nasıl girdiklerini, yapılan tüm işlemlerin raporlanması hakkında bilgi talep ettim” ifadelerini kullandı.

Kuveyt yetkilileri tarafından Müslüman Kardeşler hücresindeki 8 sanıklar birlikte yürütülen soruşturmalar bağlamındaki bilgiler açıklandı.

Geçtiğimiz Cuma günü Kuveyt İçişleri Bakanlığı Mısır’daki Müslüman Kardeşler örgütüne bağlı terör hücresinin ele geçirildiğini açıkladı. Mısır yargısı bu kişiler hakkında 15 yıl hapis kararı verdi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan basın açıklamasında, bu hücrenin Mısır güvenlik güçlerinden kaçarak Kuveyt’e yerleştiği belirtilerek, Kuveyt İçişleri Bakanlığı’ndaki ilgili yetkililerin bu hücrelerin varlığına ilişkin bilgilere ulaştığını ifade etti.

Bakanlık, soruşturmalar yoluyla hücre yerinin belirlendiğini ve yetkili makamların güvenlik operasyonu başlattığını bildirdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *