2050 ve 2100 yıllarında dünya nüfus tahmini

2050 ve 2100 yıllarında dünya nüfus tahmini

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre 2050’de dünya nüfusu 9,7 milyara ulaşacak, 2100 yılına doğru bu rakamın 11 milyara çıkması bekleniyor.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan “Dünya Nüfus Beklentisi” başlıklı rapora göre şu an yaklaşık 7,7 milyar olan dünya nüfusu 2050 yılında iki milyar artarak 9,7 milyara yükselecek.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, raporu hazırlayan uzmanlar ayrıca, olağanüstü olaylar olmaması durumunda dünya nüfusunun içinde bulunduğumuz yüzyılın sonunda 11 milyar olacağı öngörüsünde bulunuyor. Nüfusun bu denli büyümesinin bir sebebi de dünya çapında ortalama insan ömrünün uzaması olarak gösteriliyor.

Dünya nüfusunu aşırı artıran dokuz ülke

Diğer yandan ülkelerin çoğunluğunda doğum oranları azaldığından ileriye dönük nüfus artışı beklenmezken, özellikle dokuz ülkedeki hızlı nüfus artışı dünya nüfusunda öngörülen patlamanın da başlıca sebeplerinden.

BM raporuna göre bu ülkeler:
– Hindistan
– Nijerya
– Pakistan
– Etiyopya
– Tanzanya
– Endonezya
– Mısır
– Amerika Birleşik Devletleri
– Kongo

Dünyanın en fazla nüfusa sahip ülkesi Çin’e yönelik beklenti ise şu anki nüfusun 2050 yılında yüzde 2,2 oranında azalacağı yönünde. Bu da 31,4 milyon insana tekabül ediyor.

Ölümlerin doğumlardan çok olacağı ülkeler

Söz konusu rapora göre bazı ülkelerde de ölüm oranları doğumlardan daha fazla olacağından, nüfus normal şartlar altında azalacak. Ancak bu ülkeler demografik sorunu çözebilmek için göçmenlerden faydalanacak.

Bu kategoriye giren başlıca ülkeler:
– Almanya
– Estonya
– Macaristan
– İtalya
– Japonya
– Rusya
– Sırbistan
– Belarus
– Ukrayna

Kadınların ortalama doğum sayısı da ilerleyen yıllarda azalmaya devam edecek. 1990’da dünya çapında ortalama 3,2 olan kadın başına doğum oranı günümüzde 2,5’e gerilemiş durumda. Bu rakamın 2050’de 2,2’ye inmesi bekleniyor. Bu da sağlıklı bir demografik dönüşüm için gerekli olan kadın başına asgari 2,1 doğum oranıyla nerede ise eşit konuma gelineceğini gösteren bir veri. Raporda ayrıca, şu an 72,6 yıl olan dünya çapındaki ortalama insan ömrünün, 2050’de 77,1’e çıkacağı tahmin ediliyor.

 Kaynak: Worldometers.info

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *