Huawei 30 milyar dolar kayıp yaşayacak

Huawei 30 milyar dolar kayıp yaşayacak

ABD’nin kara listeye almasıyla iş planları bir anda sarsılan Çinli teknoloji devi Huawei, yaptırımların faturasını ilk kez açıkladı.

Yıllık gelirlerinin 100 milyar doların altına inerek, gelecek iki yılda 30 milyar dolarlık bir kayıp ile karşı karşıya kalacağını belirten şirketin kurucusu ve CEO’sundan ‘İşlerimiz ancak 2021’den itibaren düzelir” itirafı geldi.

Habertürk’ün aktardığına göre, Huawei Technologies Co Ltd’nin kurucusu ve CEO’su Ren Zhengfei’den, ABD yasaklarının Çinli şirket üzerindeki etkisinin beklenenden daha şiddetli olduğu itirafı geldi. Şirketin kurucusu ve CEO’su, Huawei’nin gelirinin 100 milyar doların altına ineceğini söyledi. Ren Zhengfei, “Gelecek iki yılda, kapasitemizi azaltacağımızı, gelirimizin tahminlere göre yaklaşık 30 milyar dolar azalacağını düşünüyorum, bu nedenle bu yıl ve gelecek yıl satış gelirimiz yaklaşık 100 milyar dolar olacak” dedi.

Bu rakam, aynı zamanda ABD’nin kara listeye almasının Huawei’ye olan etkisinin boyutu konusunda şirket yönetimi tarafından yapılan ilk açıklama oldu. Bugün şirketin Shenzhen’deki genel merkezinde konuyla ilgili açıklama yapan Ren Zhengfei, Huawei’nin küresel ölçekteki akıllı telefon satışlarının yüzde 40 düşeceğini söyledi.

“Bize birçok yönden saldırmalarını beklemiyorduk” diyen Ren Zhengfei, Huawei’nin işlerinin tekrar canlanmasının ancak 2021 yılından itibaren gerçekleşebileceğini ifade etti.

‘SATIŞLARI EN AZ YÜZDE 40 DÜŞECEK’

Dün Bloomberg tarafından yayınlanan bir raporda da Huawei’nin akıllı telefon satışlarının yüzde 40 ile yüzde 60 arasında azalmasının beklendiği belirtilmişti.

Geçen yıl 721.2 milyar yuan (yaklaşık 104 milyar dolar) gelir elde eden Çinli teknoloji devi Huawei, ABD’nin kara listesine alınmadan önce yaptığı son açıklamalarda bu yılki gelirlerinin 125 milyar dolara yükseleceğini duyurmuştu.

“Bileşen tedariki sağlayamıyoruz, birçok uluslararası kuruluşa katılamıyoruz, birçok üniversiteyle yakın çalışamıyoruz, ABD bileşenleriyle hiçbir şey kullanamıyoruz ve hatta bu tür bileşenleri kullanan ağlarla bağlantı kuramıyoruz” diyen Huawei’nin kurucusu, karşı karşıya kaldıkları bu zor koşullara rağmen, Ar-Ge harcamalarını azaltmayacaklarının ve geniş çaplı işten çıkarmaların da söz konusu olmayacağının altını çizdi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *