Suudi Arabistan’dan Araplara İran çağrısı

Suudi Arabistan’dan Araplara İran çağrısı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Dr. İbrahim el-Assaf dün yaptığı açıklamada, İslam dünyasına, İran’ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahalesini reddetme çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) üye devletlerin dışişleri bakanları dün Cidde’de bir araya gelerek Mekke’nin ev sahipliğinde düzenlenecek İİT’nin 14’üncü toplantısında ele alınacak konuları değerlendirdi.

Cidde/Şarku’l Avsat

İİT olağan toplantısı, İslam dünyasında meydana gelen güncel olaylar ve meseleler karşısında ortak bir tutum sergilemek için ‘Mekke Zirvesi… Geleceğe Doğru Elele’ başlığı altında üye devletlerin liderlerinin katılımı ile gerçekleştirilecek. İİT’ye üye devletlerin dışişleri bakanları tarafından gerçekleştirilecek toplantı sonunda İslam Zirvesi’nin nihai açıklaması yayınlanacak.

İran vurgusu

Assaf, 57 üye ülkenin dışişleri bakanları ile gerçekleştirilen toplantıda, İran’ın Yemen’deki Husi milislerine destek vermesinin diğer ülkelerin içişlerine müdahale ettiği anlamına geldiğini ifade etti. İslam dünyasının yaşadığı ciddi sorunlar göz önünde bulundurulduğunda, bunun İİT tarafından reddedilmesi gereken bir mesele olduğuna vurgu yapan Assaf, dış müdahalelerin Yemen halkının yaşadığı krizi daha da şiddetlendirdiğine işarette bulunarak, ülkesinin Birleşmiş Milletler’in (BM) çabalarına verdiği desteği dile getirdi.

Gemilere yapılan saldırılar

Dr. Assaf, Suudi Arabistan’ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) sahilinde petrol gemilerine sabotaj gerçekleştirilmesini kınadığını ifade etti. Söz konusu eylemin sonuçları konusunda uyarıda bulunan Assaf, ülkesinin petrol arzını tehdit etmeyi amaçlayan terörist saldırıları kabul edilemez olarak nitelediğini bildirdi.

Filistin meselesi hakkında ise bu konunun ülkesi için büyük öncelik taşıdığına vurgu yapan Suudi Bakan, İsrail ile çatışmanın gereksiz ve bölge için büyük risk taşıdığını belirtti.

Sudan’daki kriz

Dr. Assaf, Sudan’daki kriz hakkında ise Suudi Arabistan’ın Sudan halkının yanında yer aldığını ve tek temennilerinin ülkede kan akmaması olduğunu ifade etti.

Suriye ve Libya meselesi

Suriye konusunu da ele alan Assaf, “Suriye’de 1. Cenevre Konferansı’na uygun olarak mezhepçi milislerin varlığına son verilen bir çözüm istiyoruz” dedi.

Libya’daki gelişmeler hakkında ise Suudi Arabistan’ın ülkenin mevcut krizden çıkması için her türlü desteğe hazır olduğunu dile getirdi.

Öte yandan İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, Filistinlilerin acılarına son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Filistin meselesinin, her daim öncelik sahibi olduğuna dikkat çekti.

Ilımlılık ve hoşgörü vurgusu

Useymin, terör örgütlerinin bazı ülkelerdeki siyasi kargaşayı planlarını uygulamak için kullandıklarına işarette bulundu. Terör felaketini sona erdirmek, dini ayrımcılığa karşı koymak, ılımlılık ve hoşgörüyü teşvik etmek için, radikalizm nedenleri ile mücadele edilmesi gerektiğine vurgu yapan Useymin, Riyad’ın bu konuda önemli adımlar attığını sözlerine ekledi.

Dr. Useymin, “Üye devletlerinin yaşadığı talihsiz gelişmeler, istişarelerimizi yoğunlaştırmamızı gerektiriyor. Sorunları çözme ve ortak eylemi harekete geçirme yeteneğine sahibiz. Bazı üye devletler ekonomik ve bilimsel gelişmeler sonucunda krizlerini aştılar” ifadelerini kullandı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *