BAE: “Fransa ve ABD bize yardım ve ortaklık ediyor”

BAE: “Fransa ve ABD bize yardım ve ortaklık ediyor”

“Fransa ve ABD bize yardım ve ortaklık ediyor. Kurumlarımızla beraber çalışıyorlar.” diyen Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, “İran bölgede kabadayı rolü oynamaya ve Arap politikasına müdahil olmaya çalışıyor.” iddiasında bulundu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Orta Doğu’da yaşanan son gelişmeleri ve Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında artan gerilimi euronews’e değerlendirdi.

Bakan Gargaş, bölgede yaşananları ‘çok hassas’ olarak değerlendirirken gerginlikten en başta Tahran’ı sorumlu tuttu. Gargaş, BAE’nin çözüm üretebilmek için tarafsız ve rasyonel bir tutum sergileyeceğini açıkladı.

Rebecca Laughlin-Eastham/Euronews

euronews: Gündemdeki soru, BAE kara sularında petrol tankerlerine saldırı düzenleyenler kim? ABD hemen sorumluları işaret etti. Siz de ABD ve Fransa ortaklığında bir soruşturma yürütüyorsunuz. İç güdüleriniz bu konuda neler söylüyor?

Enver Gargaş: Fransa ve ABD bize yardım ve ortaklık ediyor. Kurumlarımızla beraber çalışıyorlar. Konu hakkında spekülasyon yaratmak istemiyorum. Özellikle bölgede çok hassas bir dönem içerisindeyken…

Bu durumda bir spekülasyon yaratmak akıllıca olmaz. Duruma akıllıca ve ihtiyatla yaklaşmalıyız. Soruşturmanın sonuçları konusunda şeffaf olacağız. Birkaç gün içerisinde sonuçlanacağına inanıyorum.

euronews: ABD savaş istemediğini söylüyor ancak Körfez bölgesine savaş gemileri sevk ettiğini biliyoruz. Bu tavır bize ne anlatıyor?

Enver Gargaş: Çok sayıda açıklama ve karşı açıklamalar yapıldı. İran’dan gelen çok sayıda açıklama birbiriyle çelişiyor. Bu da bir fayda sağlamıyor. BAE, bu duruma tarafsız ve rasyonel bir şekilde yaklaşarak çözüm üretmeye çalışacak. Kimse savaş istemiyor ama aynı zamanda daha açık olmamız gerek.

Şu an olduğumuz noktaya büyük oranda İran’ın tutumu nedeniyle geldik. İran bölgede kabadayı rolü oynamaya ve Arap politikasına müdahil olmaya çalışıyor. Ayrıca maruz kaldıkları ağır yaptırımlarda kendi sorumluluklarını ve kabul edip basına açıklamıyorlar.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *