Halkı Müslüman ülke büyükelçileri Diyanet iftarında

Halkı Müslüman ülke büyükelçileri Diyanet iftarında

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, halkı Müslüman ülkelerin Ankara Büyükelçileriyle Diyanet İşleri Başkanlığınca verilen iftar davetinde bir araya geldi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda konuşan Başkan Erbaş, davetlerine icabet ettikleri için Büyükelçilere teşekkür etti. Kur’an-ı Kerim’de Müminler kardeş kılındığına dikkat çeken Erbaş, “Bizler, ilişkilerimizi kardeşlik ahlakı ve hukukuna göre oluşturarak bir vücudun azaları gibi birbirine duyarlı, bir binanın tuğlaları gibi birbirine bağlı ve bir tarağın dişleri gibi yan yana olmanın azmi ve gayreti içerisindeyiz” ifadesini kullandı.

Orucun, bu kardeşlik inancı ve bilincini canlı tutan büyük bir imkân ve ibadet olduğuna dikkat çeken Başkan Erbaş, “Bizlere kulluk bilincini, insani değerleri ve sorumluluklarımızı hatırlatan oruç ibadeti; dayanışma, paylaşma, tefekkür, nefis muhasebesi, sabır gibi değerlerle Müslümanların kendilerini ve aralarındaki kardeşliği, yeniden imar ve inşa etmelerini sağlar” diye konuştu.

İslam coğrafyası ne durumda?

Başkan Erbaş, İslam ümmetinin uzun bir zamandır Ramazanları coşkuyla, iftarları huzurla ve bayramları sevinçle yaşayamadığına dikkat çekerek, “İslam coğrafyasının pek çok yerinden, Gazze’den, Yemen’den, Doğu Türkistan’dan, Afrika’dan acı ve gözyaşı içerisinde feryatlar yükselmekte, kardeşlerimiz büyük bir hüzün ve hicran ile yaşamaktadır” dedi.

“İnsanlığın kadim şehri, selam yurdu ve İslam’ın ilk kıblesi Kudüs, barbarca bir işgal ile karşı karşıyadır” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “İnsanlığı, vicdanı, ahlakı, hukuku hiçe sayan gözü dönmüş azgın bir topluluk Kudüs’te, tam bir vahşet uygulamaktadır. İnsanlığı utandıran bu zulmü yapan zorba zalimleri bir kez daha şiddetle tel’in ediyorum. Kudüs, Müslümanların ve insanlığın önünde bir vicdan, hukuk ve ahlak sınavıdır. Kudüs’ün izzeti çiğnenirken, insanların yaşama, inanç ve düşünce özgürlüğüne insafsızca müdahale edilirken, vahiyle kutsanan şehir her türlü zulme maruz kalırken duyarsız kalanlar; insanlık vicdanında ve tarihin önünde mahkûm, mahşerde Allah’ın huzurunda mahcup olacaklardır”

Fitne, kavga, kargaşa çıkarılıyor!

Başkan Erbaş İslam coğrafyasında etnik yapı, mezhep, meşrep ve ideoloji üzerinden, fitne, kargaşa ve kavga çıkarılarak İslâm dünyasının telafisi zor süreçlere sürüklendiğini kaydetti.

Dini istismar eden terör örgütlerinin ve yapıların oluşturduğu tehlikeye dikkat çeken Başkan Erbaş, “Din kisvesi altında dini değer ve kavramları süfli emellerine alet eden ve gerçekte hepsi birer proje ürünü olan terör örgütleri, fitne, tefrika ve kavga üretmekte, insafsız ve vicdansız uygulamalarla Müslümanların beldelerini kan ve gözyaşı diyarına çevirmektedir” şeklinde konuştu.

Müslümanlar nelerden kaçınmalı?

“İslamofobi endüstrisiyle oluşturulmaya çalışılan korku ve nefret, hem İslam’a hem de Müslümanlara yönelik topyekûn bir düşmanlığa dönüşme potansiyeli taşımaktadır” değerlendirmesinde bulunan Ali Erbaş, “Akl-ı selim ile önlem alınmazsa, huzur ve güvenlik, birlik ve bütünlük açısından daha zor zamanların yaşanması endişesi de açıktır. Dolayısıyla aynı dinin, aynı medeniyetin, aynı coğrafyanın mensupları olarak, kendi aramızda, ümmet coğrafyasında ve bütün yeryüzünde İslam’ın adalet, ahlak ve merhamet ilkeleri ile bir arada yaşama hukukunu ve ahlakını, bireysel ve toplumsal barışı daha güçlü şekilde tesis etmeye mecburuz. Bunun için Müslümanlar kendi aralarında yaşadıkları sorunları, samimiyetle, gerçekçi, derinlikli, yapıcı ve ikna edici bir yöntemle, bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak hep birlikle daha iyi bir geleceği inşa etmelidirler. Birlik ve beraberliğimizi zedeleyen, barış ve huzurumuzu bozan, fitne ve tefrikaya sebep olan, suçlayıcı, ötekileştirici her türlü söz, anlayış ve davranıştan bütün Müslümanlar özenle kaçınmalıdır.” dedi.

Ramazan ayının İslam âlemine barış, huzur, adalet ve merhamet getirmesi temennisinde bulunan Başkan Erbaş, “Başta Filistin’deki kardeşlerimiz olmak üzere bütün İslam dünyasının, yaşadığı acılardan, dertlerden, ıstıraplardan bir an evvel kurtularak huzurlu bayramlara kavuşmasını Rabbimizden niyaz ediyorum” dedi.

Programda, en kıdemli büyükelçi olan Libya Ankara Büyükelçisi Abdurrezzak Muhtar Abdulkadir, konuk büyükelçiler adına bir konuşma yaptı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *