‘Trump, yerleşik dünya düzenini bozuyor’

‘Trump, yerleşik dünya düzenini bozuyor’

Alman basınında bugün iki yorum dikkat çekti. Basından özetler paylaşan DW Türkçe’de gazetelerden özet olarak yapılan aktarımlardan ikisinde yer alan yorumlar küresel düzen değişikliğine ilişkindi.

DW’nin bildirdiğine göre, Berlin’de yayımlanan Tagesspiegel’da, Avrupa Birliği’nin (AB) İran nükleer anlaşmasına ilişkin tutumu ele alınıyor:

“Avrupalı ülkelerin liderleri, AB’nin ABD ve İran arasındaki nükleer anlaşmazlık sürecinde ötekileştirildiği zaman, dünya sahnesi üzerinde sahip oldukları sorumluluklarının farkına vardı. Altında önemli Avrupalıların da imzası bulunan İran anlaşması müsvedde kağıt haline gelme tehlikesi altına girdiğinde, geriye kalan 27 AB üyesi devlet ‘küresel liderlik rollerini’ anımsadılar. AB’nin dış politikadaki özgüvenine ilişkin arzular ile hakikat arasındaki fark, herhalde daha iyi bir şekilde su yüzüne çıkamazdı.”

Yerleşik Dünya Düzeni

Diğer yorum ise küresel düzene ilişkin. Süddeutsche Zeitung, İran’a ilişkin gelişmeler özelinde ABD Başkanı Donald Trump’ın izlediği siyasetin sonuçlarını mercek altına alarak şöyle diyor:

“Donald Trump dünyada yalnızca agresif bir biçimde hareket etmiyor, aynı zamanda onlarca yıl boyunca kök salarak yerleşik hale gelmiş bir dünya düzenini de bozuyor. AB’nin aniden ABD karşısında, Rusya ve Çin’in tarafında yer alması, bu yeni nahoş durumdan kaynaklanıyor. İran anlaşmasını en azından birkaç yıl ayakta tutan bir züğürt tesellisi.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *