DAEŞ lideri Bağdadi’den 5 sene sonra ilk görüntülü mesaj

DAEŞ lideri Bağdadi’den 5 sene sonra ilk görüntülü mesaj

IŞİD’in lideri Bağdadi, yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk defa kameralar karşısına çıktı. Yayınlanan videoda birçok nokta dikkat çekti.

IŞİD’in lideri Bağdadi, yaklaşık 5 yıl aradan sonra ilk defa kameralar karşısına çıktı.

IŞİD’e bağlı medya yapılanmalarından “El Furkan”, kısa bir süre önce bir video kaydı yayınlayacağını açıklamıştı.

IŞİD “El Furkan” üzerinden genellikle örgütün lideri Ebubekir Bağdadi ya da sözcü Ebu Hasan el Muhacir’in ses ve video kayıtlarını yayınlıyordu. Bu nedenle açıklanan video kaydının, iki isimden birine ait olacağı düşünülüyordu.

Dün akşam saatlerinde IŞİD’e bağlı “El Furkan”, açıkladığı videoyu yayınladı.

Beklendiği üzere, videoda örgütün lideri Ebubekir Bağdadi yer alıyor. Yaklaşık 18 dakikalık videonun başlığı “Müminlerin Emirinin Misafirliğinde.” Bu videoyla Bağdadi, Temmuz 2014’ten bu yana ilk kez görülmüş oldu.

Bağdadi’nin videosundan dikkat çeken başlıklar:

–  Örgüt lideri videoda üç kişiye hitap ederken görülüyor. Bu kişilerin IŞİD’in üst düzey isimlerinden olduğu tahmin edilse de, üç ismin de yüzü sansürlenerek video servis edilmiş.

–  Bağdadi’nin konuşmasında Cezayir ve Sudan’daki rejim değişiklikleri ile Sri Lanka saldırısından bahsediyor olması, videonun güncel olduğunu gösteriyor.

–  IŞİD lideri Bağdadi, yayınlanan videoda Mali, Burkina Faso ve Afganistan’dan örgüte yapılan bağlılık yeminlerini kabul ediyor. Bir süre önce bu bölgelerde örgüt yeni katılımlar gerçekleşmişti.

–  Bağdadi Sirte, Musul, Bağuz, Beyci, Rakka gibi hiçbir bölgeyi savaşmadan teslim etmediklerini öne sürüyor.

–  Örgütün lideri Bağdadi, “IŞİD’in şu an yürüttüğü savaşın bir yıpratma savaşı olduğunu” dile getiriyor.

–  Sri Lanka saldırısına da değinen Bağdadi, bu saldırının Bağuz’da IŞİD üyelerini ve sivilleri hedef alan saldırılara karşılık olarak düzenlendiğini söylüyor. Bağuz’daki bombardımanlarda 2 binin üzerinde, Sri Lanka’da ise 200’ü aşkın sivil yaşamını yitirmişti.

“Türkiye Vilayeti” ifadesi

–  Bağdadi’nin videosunda dikkat çeken bir kısım ise “Türkiye Vilayeti” isimli bir dosyanın görünmesi oldu. Videoda, Bağdadi yanındaki kişilerle bazı dosyaları inceliyor. Bir dosya “Türkiye Vilayeti” başlığını taşıyor. IŞİD, elindeki bölgeleri farklı “vilayetler” adı altında organize ediyor.

Böylece örgütün Türkiye’yi içerisine alan bir yapılanmasının resmi olarak kurulduğu ilk kez açıktan ilan edilmiş oldu.

Videoda “Somali, Yemen, Şam, Kafkas” gibi “vilayetlerin” adını taşıyan belgeler göze çarpıyor.

Kaynak: Mepa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *