Çin Cumhurbaşkanı, BAE Başbakanı ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı, BAE Başbakanı ile görüştü

Çin Cumhurbaşkanı Jinping başkent Pekin’de, Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda, BAE Devlet Başkanı Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Maktum ile görüştü

Somut işbirliği adımları

Çin Cumhurbaşkanı Xi görüşmede, “Geçen yıl Temmuz ayında ülkenize yaptığım ziyarette iki ülke arasında kapsamlı stratejik ortaklık ilişkisi kurulduğu açıklandı ve ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı.” diye konuştu.

İki tarafın enerji, yatırım ve altyapı tesisleri inşası ile yeni ve yüksek teknoloji alanlarındaki somut iş birliğini istikrarlı adımlarla ilerletmesinin önemine değinen Xi, Çin ile BAE’nin daha sonraki dönemde ise kalkınma stratejilerini kenetlemesi ve iş birliğinde yeni büyüme noktaları oluşturulması için çalışması gerektiğini söyledi.

Xi, terörizm ve köktendincilikle mücadele gibi güvenlik iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra, iki ülke ve bölgenin güvenliği ile istikrarının ortaklaşa korunmasının önemine vurgu yaptı.

İki ülke arasındaki beşeri ve kültürel temasların da hızlandırılması gerektiğine işaret eden Xi, önümüzdeki yıl ilk kez Orta Doğu’da düzenlenecek Dünya Fuarı’na BEA’nin ev sahipliği yapmasını desteklediklerini kaydetti.

BAE: ‘Çin geleceği temsil ediyor’

Raşid el Maktum ise, stratejik açıdan Çin’le ilişkilere büyük önem verdiklerini ve Çin kalkınmasının parlak bir geleceğe sahip olduğuna ve Çin’in geleceği temsil ettiğine inandıklarını ifade etti.

Konuk lider, Kuşak ve Yol inisiyatifinin mutlaka büyük başarılar kazanıp, güzergahındaki ülkelerin daha büyük kalkınma gerçekleştirmelerine yardımcı olacağına vurgu yaptı.

Çin’le geleneksel dostluğu derinleştirmeyi arzuladıkarını aktaran Raşid el Maktum ayrıca, Çin’le üst düzey temasları yoğunlaştırmaya ve her alanı kapsayan iş birliğini geliştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Xi Jinping dün ayrıca, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Papua Yeni Gine Başbakanı Peter O’Neill ve Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Jusuf Kalla ile ayrı ayrı bir araya geldi.

(CriTürk)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *