Sudan’ın yeni başkanı el Burhan eylem alanına gitti

Sudan’ın yeni başkanı el Burhan eylem alanına gitti

Sudan’ın yeni devlet başkanı Abdulfettah el-Burhan beklenmedik bir ziyaret yaparak, oturma eylemi yapan devrimcileri ziyaret etti, taleplerini yerine getireceklerine dair söz verdi.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in devrilmesinden sonra ülkenin yönetimine el koyan Geçiş Askeri Konseyi’nin başkanı olarak ilan edilmesinin hemen öncesinde oturma eyleminin gerçekleştirildiği alana gelmesi Sudanlı devrimcileri şaşırttı.

Şarku’l Avsat muhabirinin aktardığına göre, Devrimciler, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ı, selefi Avad bin Avf’ın görevden alınmasını talep eden sloganlarla karşıladılar. Burhan’ın meydana inmesi Avad bin Avf’ın halkın iradesine cevaben Beşir’in görevden alındığını ve ordunun halkın yanında olduğu açıklamasından bir gün sonra gerçekleşti.

Burhan devrimcilere söz verdi

Abdulfettah el-Burhan, devrimcilere hitaben yaptığı konuşmada taleplerini yerine getireceklerine dair söz verdi ve sonra eski Sudan Kongre Partisi Genel Başkanı İbrahim eş-Şeyh’i ofisine götürdü.

Orgeneral el-Burhan, İbrahim eş-Şeyh’in kendisine Özgürlük ve Değişim Güçleri’nin taleplerini iletmesi üzerine, bütün talepleri karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Devrimcilerin arasına bulunan askerler, Avad bin Avf’ın Geçici Askeri Konsey Başkanlığı görevinden istifa ettiği ve onun yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın atandığı haberini alınca, sevinçlerini ifade etmek için aniden havaya ateş açtılar.

Devrimciler: İkincisi de düştü!

Devrimciler ise Avad bin Avf’ın istifa etmesiyle birlikte kazandıkları zaferi dile getirerek, “İkincisi de düştü!” şeklinde sloganlar attılar. Basında yer alan haberlere göre kısa bir süre içerisinde oturuma eyleminin gerçekleştirildiği Genelkurmay Başkanlığı’nın önüne milyonlarca insan akın etti.

1990’da Beşir rejimine karşı gerçekleştirilen Ramazan Hareketi ile bilinen darbe girişimine katıldıktan sonra emekli olan ve mucizevi bir şekilde infaz edilmekten kurtulan Binbaşı Ahmed Babeker el-Ticani, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ın asil bir asker olduğunu söylüyor.

Kendisiyle Sudan Askeri Akademisi’nde bulunduğu dönemlerde tanıştığını kaydeden el-Ticani, el-Burhan ile yakın bir ilişkilerinin olduğunu ve kendisinin yakın arkadaşları arasında bulunduğunu belirterek onun hakkında “el-Burhan seçkin bir askerdir. Kendi döneminde ön plana çıkan askerlerden biriydi. Askerlerinin saygısını ve sevgisini kazanmış biridir” ifadelerini kullandı.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, sınır muhafızları güçlerinden teğmen rütbesi ile ayrıldıktan sonra bir dizi askeri birlikte görev aldı ve Güney Sudan’ın Yukarı Nil Eyaleti’nde uzun süre çalıştı. Askerlik hizmetinin büyük bir kısmında Darfur bölgesinde bulunan Zalingei şehrindeki Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda görev yaptı. Orgeneral rütbesine kadar yükselen el-Burhan, Sudan Ordusu Genel Müfettişliğine atanmadan önce Kara Kuvvetleri Komutanı olarak görev yaptı.

Devrimci protestocular, el-Beşir rejiminin bir parçası olduğu gerekçesiyle Abdulfettah el-Burhan’ın selefi Avad bin Avf’ı reddettiler. Fakat el-Ticani’nin ifadelerine göre Orgeneral el-Burhan, hiçbir şekilde siyasi bir kimliği bulunmayan ve siyasetle ilişkisi olmayan biri.

Orgeneral el-Burhan’ın iktidar partisine olan sadakatinden değil, nadir bulunan kabiliyeti ve yeterliliği sayesinde bulunduğu makama geldiğini belirten el-Ticani, “İhtiyatı, sabrı ve zekası silahlı kuvvetlerde yükselmesini ve kalmasını sağladı” ifadesini kullandı.

Orgeneral el-Burhan’ın kendi dönemindeki arkadaşlarına karşı vefalı olduğunu ve onlarla olan ilişkilerini değiştirmediğini belirten el-Ticani, “Öyle ki geçen hafta bir arkadaşımızın evinde otururken bizimle birlikteydi” dedi.

Bir diğer meslektaşı Binbaşı General Abdurrahman Abdülhamid ise onunla ilk defa 1980 yılında Sudan Askeri Akademisi’nde tanıştığını söylüyor ve onun dikkat çekici bir zekaya sahip olmakla birlikte dürüst, bilge, sakin ve kin tutmayan biri olduğunu belirtiyor. Binbaşı Abdülhamid, Orgeneral el-Burhan’ın yüzünden gülümsemenin eksik olmadığını, eleştiriye ve farklı görüşlere açık olduğunu, kendisini rahatsız eden durumlar hakkında ketum olduğunu ve kendisi ile ilişkisi olan kimselere güven verdiğini dile getiriyor. Orgeneral el-Burhan’ın hiçbir şekilde siyasi bir aidiyeti bulunmadığını belirten Abdülhamid, bulunduğu makama sadakatinden dolayı değil liyakatinden dolayı geldiğini söylüyor.

Ancak Şarku’l Avsat’a konuşan subaylardan biri, bütün bağlılığı ve ciddiyeti ile birlikte Orgeneral el-Burhan’ın başkanlık için uygun olmadığını, çünkü başkanlık için askeri yetenekler ve titizlikten başka şeylerin de gerekli olduğunu söylüyor.

Kaynaklar, Abdulfettah el-Burhan’ın eski Sudan Devlet Başkanı General İbrahim Abud ile bir akrabalık ilişki olduğunu söylüyor, fakat meslektaşları kendisinin böyle bir yakınlıktan bahsetmediğini kaydediyor.

Anne tarafından akrabası Fatıma ile evli olan el-Burhan’ın sırasıyla, Münzir, Muhammed, Rüya, Viam ve Leym adına iki oğlu ve üç kızı var.

Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’dan, önce Beşir’i ve akabinde Avad bin Avf’ı deviren ve sonra onu Başkanlık sandalyesine oturtan devrimin hedeflerini gerçekleştirme taahhüdüne bağlı olması talep ediliyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *