Suudiler, gecikmeden Amerika’ya destek verdi: ‘Memnuniyet duyduk’

Suudiler, gecikmeden Amerika’ya destek verdi: ‘Memnuniyet duyduk’

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bulunan Yemame Sarayı’nda, Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.

ABD’nin kararı memnuniyetle karşılandı

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın, ABD’nin İran Devrim Muhafızları’nı terör örgütü olarak sınıflandırılma kararını memnuniyetle karşıladığı ve bunun ‘terörle mücadelede pratik ve ciddi bir adım olduğu’ ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, ABD’nin bu adımının Suudi Arabistan tarafından uluslararası topluma ‘İran’ın desteklediği terörle mücadele’ çağrısının altını çizdiğine dikkat çekilen toplantıda, İran Devrim Muhafızları’nın uluslararası barış ve güvenliği baltalamadaki rolünü ele almak için uluslararası toplumun sağlam bir duruş sergilemesi gerektiğini savunuldu.

Filistin’e 40 milyon dolar aktarıldı

Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan’ın Filistin davasına siyasi, ekonomik ve insani seviyelerde destek vermeye devam ettiği belirtilerek, Suudi Arabistan Kalkınma Fonu’nun, Filistin yönetiminin Şubat ve Mart bütçesini desteklemek adına, Filistin Maliye Bakanlığı hesabına 40 milyon dolar aktardığı vurgulandı.

Toplantıda, Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı tarafından onaylandığı gibi, Suudi Arabistan’ın enerji piyasalarını dengelemek isteyen bir güç olma rolüne olan bağlılığı ifade edildi.

Suudilerden Arap NATO’su girişimi

Suudi Arabistan, “Arap NATO’su” olarak adlandırılan “Stratejik Orta Doğu Paktı” kurulması çalışmalarına da başladı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının (SPA) haberine göre, Suudi Arabistan, başkent Riyad’da “Stratejik Orta Doğu Paktı” hazırlık çalışmalarına başlangıç olarak ABD ve Arap ülkeleri arasında düzenlenen toplantıya ev sahipliği yaptığını açıkladı.

Pazartesi günü Riyad’da düzenlenen toplantıya, ABD, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Umman Sultanlığı, Ürdün ve Katar’dan üst düzey katılımlar oldu. Katılımcıların isim ve düzeylerine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Hedef bölgede ve dünyada istikrar ve güvenlik iddiası

Toplantının “bölgede ve dünyada istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesini hedefleyen bir paktın kurulması yönünde atılan bir adım” olduğu değerlendirilmesi yapıldı.

Arap dünyasında “Arap NATO’su” olarak bilinen söz konusu stratejik birliğin, Ağustos 2017’de Riyad’da gerçekleştirilen Arap-ABD zirvesinin sonuçlarından biri olduğu ifade edildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *