Sırbistan NATO’ya rest çekti

Sırbistan NATO’ya rest çekti

Sırbistan Savunma Bakanı Vulin: “Son ülke olarak kalsak bile NATO’ya üye olmayacağız.” dedi. Geçen yıl ülkeyi ziyaret eden Stoltenberg, ‘sizi kendi hükümetinizden korumak için bombalamıştık’ demişti.

NATO bombardımanının 20’inci yılı

Sırbistan Savunma Bakanı Aleksandr Vulin, Sırbistan’ın Avrupa’daki tek NATO dışı ülke olarak kalması halinde bile İttifak’a üye olmayacaklarını belirtti.

Sputnik’in haberine göre, NATO’nun 24 Mart 1999’da başladığı ve binlerce can kaybına yol açtığı eski Yugoslavya bombardımanının 20. yıldönümü vesilesiyle başkent Belgrad’da düzenlenen uluslararası konferansta konuşan Vulin, Avrupa’da NATO üyesi olmayan tek ülke olarak kalsalar dahi, NATO’ya dahil olmayacaklarını vurguladı.

“Sırbistan, askeri açısından tarafsız olmayı tercih etti ve Avrupa’da İttifak’a dahil olmayan son ülke biz kalsak da, NATO üyesi olmayacağız” diyen Vulin, Devlet Başkanı Aleksandr Vucic görevde olduğu sürece Sırbistan’ın NATO saflarına katılmayacağının altını çizdi.

Vulin, “Biz böyle bir seçim yaptık, zira bizi bombaladılar. Ancak her şeyden önce, bize yaptıklarını başkasından emir alarak diğer halklara asla yapmayacağız. Sırbistan özgür olmayı seçti, Sırbistan tarafsızlığı seçti” ifadelerini kullandı.

Stoltenberg: Sizin iyiliğiniz için bombalamıştık!

NATO Genel Sekreteri, geçtiğimiz yıl Ekim ayında yaptığı Sırbistan ziyaretinde 1999’da yapılan bombalama için, “sizi kendi hükümetinizden korumak için bombaladık” demişti.

Sırbistan’da çoğu kişinin 19 yıl önceki NATO bombardımanını yanlış hatırladığını savunan Stoltenberg, “Harekat aslında tam tamına Sırbistan halkını kendi hükümetinden korumak için yapılmıştır” demişti.

Basın toplantısında, ”Şunu vurgulamak istiyorum, biz bunu sivilleri korumak ve Slobodan Miloşeviç rejimini durdurmak için yaptık” diye konuşan Genel Sekreter, “NATO’nun Sırbistan’da tartışmalı bir konu olduğunu anlıyorum. 1999’da yaşananlar acı vericiydi, ancak NATO’nun o dönem yaptıkları asla sivillere yönelik değildi. Rejime yönelikti” diye eklemişti.

Stoltenberg, artık ititfak ile Belgrad’ın geleceğe bakmasının zamanının geldiğini, aralarında mükemmel bir ilişki olduğunu da savunmuş, bununla birlikte ittifakın Belgrad’ın askeri tarafsızlık ilkesini ve NATO üyesi olmama kararını saygıyla karşıladığını ileri sürmüştü.

“Ama NATO Sırbistan’ın ortağı olmasını istiyor” diye ekleyen Stoltenberg, NATO’nun Belgrad ile Kosova arasında diyaloğu desteklediğini, bunu sadece diplomatik yolla değil, aynı zamanda Kosova’da konuşlu NATO liderliğindeki uluslararası barış gücü KFOR’la da yaptığını söylemişti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *