Amerika faaliyetlerini sürdürüyor!

Amerika faaliyetlerini sürdürüyor!

Amerikan yönetiminin Suriye ve bölgemizle ilgili birimleri açısından pazartesi önemli bir gün. Bugün yönetimin bu birimleri Türkiye dahil üç global noktadaki gelişmeleri yakından izliyor olacaklarını söylüyorlar.

Habertürk Washington muhabiri Serdar Turgut, bugün 3 ayrı yerde yapılacak görüşmelerin Amerikan tarafından dikkatle takip edildiğini bildirdi. Bugünkü yazısını bu konuya ayıran Turgut, Wahington’a bugün önemli haberler gelmesinin beklendiği yerleri ve beklenen gelişmeleri şöyle aktardı:

ANKARA’DAN GELECEK HABER 

1- En önemli haber Türkiye’den bekleniyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bugün Türkiye’de olacak. Lavrov’un Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yapacağı görüşmelerde Suriye öncelikle ele alınacak ve Amerikan askerlerinin çekilmesi durumunda Menbiç ve Fırat’ın doğusunda ne tür gelişmelerin yaşanacağı görüşülecek.

Rusya son olarak Menbiç’ten Amerikan askerlerinin çekilmesinden sonra şehrin güvenliğini kendilerinin sağlayabileceği çıkışını yapmıştı. Fırat’ın doğusunda da kendileri ve rejim güçlerinin olması görüşü var Rusya’nın. Bunların masaya yatırılıp bunlar üzerinde çetin bir görüşme olması bekleniyor Washington’da bugünden itibaren. Washington’daki birimlere göre bu Suriye’nin geleceği ve barış şansının ne olacağı konusundaki en kritik günlerden bir tanesi olabilir. Her şeyin Türkiye’den gelecek habere bağlı olacağı yorumlanıyor burada ve Amerikan yönetimin tavırlarının Ankara’dan gelecek mesajlara göre netleşeceği de belirtiliyor.

POMPEO’NUN GÖRÜŞMELERİ

2- Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo bugünden başlayarak bölgemizde Kuveyt, İsrail ve Beyrut’u kapsayan önemli bir diplomatik tura çıkıyor. Gezisin ilk durağı olan Kuveyt’te, Amerika-Kuveyt stratejik diyaloğu toplantısı var. Bu toplantıda Amerikan yönetimi, Kuveyt ile Suriye’deki gelişmeleri de öncelikle konuşmayı düşünüyor ve gündemini buna göre hazırladı. Katar ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki anlaşmazlığın çözümü için ve bir uzlaşma olmasına yönelik çabaları süren Kuveyt’ten bu konuda gelinen son noktanın ne olduğu ve bundan sonra nelerin yapılması gerektiğini de Amerikan yönetimi ciddi bir şekilde ele almayı planlıyor. Washington bu görüşmelerden Suriye’ye yönelik ne gibi sonuçlar çıkacağını da merakla bekliyor.

TAMPA’DA ÖNEMLİ TOPLANTI

3- Amerikan askeri komutanlığı (US Central Command) bugün Körfez İşbirliği Ülkeleri (Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Oman ) savunma bakanlarını Tampa Florida’da toplantıya alıyor. Bu toplantıya Körfez İşbirliği Ülkeleri’ne ek olarak Mısır ve Ürdün de katılacak. Bu katılımdan anlaşılabileceği gibi toplantıda Ortadoğu politikaları ve bölgede Amerika’nın stratejik hedefleri ele alınacak ve tabii Suriye de öncelikli konulardan bir tanesi olacak.

Yönetim, bu üç noktadan öncelikli olarak Türkiye’den gelecek haberlere göre hafta ortasında Suriye politikasında daha netliğe yol açabilecek çalışmalara başlamayı düşünüyor. Anlayacağınız bu hafta Suriye’nin geleceği açısından önemli bir hafa olabilir Washington’da.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *