Diyanet Vakfı: “Dünyayı iyilik değiştirecek”

Diyanet Vakfı: “Dünyayı iyilik değiştirecek”

Türkiye Diyanet Vakfının “Dünyayı iyilik değiştirecek” sloganıyla düzenlediği “5.Uluslararası İyilik Ödülleri”, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın katıldığı törende sahiplerine dağıtıldı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törende, Türkiye’den ve yurt dışından bini aşkın yaşanmış iyilik hikayesi içerisinden belirlenen yedi kişiye “5.Uluslararası İyilik Ödülleri” verildi. Bu yılki vefa ödülü ise hayatını münevver bir gençlik yetiştirmeye ve imam hatip okullarına vakfeden, Türkiye’nin ilk İmam Hatip Lisesi Müdürü merhum Mahmut Celalettin Ökten’e verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, programda yaptığı konuşmada, “Türkiye, vicdansızlık ve çifte standardın karabasan gibi dünyanın üzerine çöktüğü bir dönemde merhametin, şefkatin, iyiliğin sesi olmuştur. Bakınız biz sadece ülkesindeki çatışmalardan kaçan 3,6 milyon Suriyeli kardeşimize kapımızı açmadık, aynı zamanda onları bağrımıza bastık. Sınırlarımıza gelen hiç kimsenin etnik kimliğini, dinini, kültürünü, meşrep ve mezhebini sorgulamadık” dedi.

35 milyar dolar harcadık

Türkiye’nin bu alanda yaptığı harcamanın 35 milyar doları aştığını bildiren Erdoğan, “Avrupa Birliği verdiği sözü tutmadı. Bize 1 milyar 750 milyon dolar ödeyecekti ama ödemedi. Fakat biz ödeseler de ödemeseler de bu desteklerimizi yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “İmkanları bizden katbekat fazla ülkeler mültecileri toplama kamplarında mahkum ederken, biz kardeşlerimizle soframızı paylaştık.” dedi.

Türk milletine has yardım modeli

Batılı kuruluşlar gibi ‘kalkınma yardımı’ adı altında farklı hesapların içine girmediklerine vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize has, Türk milletine has yardım modeliyle kalıcı izler bıraktık. Yardıma koştuğumuz bölgelerde yaşayan insanlara balık tutmasını, hiç kimseye muhtaç olmadan ayakları üzerinde durmasını öğretmeye çalıştık. Afrika gibi zengin kaynaklara sahip yerlerde insani yardım üzerinden yeni bağımlılık ilişkisi kurma gibi bir çabanın içerisine girmedik. Bugün TİKA’mızla, AFAD’ımızla, Kızılay’ımızla, Diyanet Vakfı’mızla, sivil toplum kuruluşlarımızla dünyanın en zor, en sıkıntılı coğrafyalarında insani yardım faaliyetini sürdürüyoruz.”

‘Rabbim bizleri iyilerin yolundan ayırmasın’

Erdoğan, “Dünya hayatının onca yükü, karmaşası ve albenisi karşısında bir kez daha hakiki, baki, kalıcı olanın farkına varıyoruz. Bu ödülleri takdim merasiminde ödül alan kardeşlerime şahsım, milletim ve Diyanet Vakfımız ve Diyanet teşkilatımız adına tekrar teşekkür ediyorum. İnsanı insanlığından utandıran onca hadiseye rağmen iyilik hikâyelerinizle bizleri gururlandırdığınız, içimizde ümit tohumlarını yeşerttiğiniz için şükranlarımı sunuyorum. Rabbim bizi iyilerin, sadıkların yolundan ayırmasın, ayaklarımızı sırat-ı müstakim üzere tutsun diye dua ediyorum” sözleriyle sonlandırdı.

Erbaş ‘iyiliği’ tarif etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da konuşmasında, iyiliği gündem yapmak üzere tertiplenen bu ödül töreninin bütün insanlık için bir iyilik menbaı olmasını temenni ederek, “İyilik, güzel ahlakı kuşanarak kulluk ve sorumluluk bilinciyle yaşanan bir hayattır” dedi.

Sadece maddî varlığı değil, bilgiyi, alın terini, tecrübeyi, duayı, sevgiyi, hüznü, derdi paylaşmanın da bir iyilik olduğunu belirten Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Müminler için hayat, bir iyilik yolculuğudur. İnsan da bu dünyaya, Âlemlerin Rabbine inanmak, ibadet etmek ve iyi işler yapmak için gelen bir yolcudur. Ahiret ise, iyiler için ebedi mutluluk yurdu ve selam diyarıdır” diye konuştu.

Diyanet Vakfı ‘iyiliğin’ adresi olmuş

Başkan Erbaş, iyiliklerin, ancak ihlas ve ihsanla anlam kazanacağına vurgu yaparak, “İyilikler sadece Rıza-yı Bâri için yapılır. Yani iyiliğin vazgeçilmez şartı, samimiyeti kuşanmak, gösterişten uzak ve beklentisiz olmaktır” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, 44 yıl önce, İslam’ın hayır ve bereket mefkûresini ve ecdadın iyilik mirasını, emanet bilinciyle günümüze ve geleceğe taşımak idealiyle kurulan Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), bugün 1001 şubesi ile Türkiye ve 145 ülkede iyiliğin adresi olmuş evrensel bir hayır kuruluşu haline geldiğini söyledi.

Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığımız, Türkiye Diyanet Vakfımız, sosyal yardımlardan eğitime, camilerin inşasından gönüllerin ihyasına kadar birçok alanda hayrî çalışmalar yapmaktadır. Müslüman azınlıkların, savaşlara, işgallere, afetlere maruz kalanların, yoksulların, kimsesizlerin ve çaresizlerin umudu ve sevinci olmaktadır” şeklinde konuştu.

‘Seferberlik ruhuyla devam edeceğiz’

“Hedefimiz, ülkemizin bütün gençlerine dokunmak, ümmet coğrafyamızın bütün gençleriyle tanışmaktır” diyen Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “Dünyanın bütün dillerinde İslam’ın hakikatlerini yeryüzünün her köşesine ulaştırmaktır. Daha çok mazluma ve muhtaca yardım eli uzatmaktır. Bunun için, devletimizin, milletimizin desteği ve mensuplarımızın gayreti ile yaptığımız ve burada sayamadığımız daha pek çok hizmetler, seferberlik ruhuyla artarak devam edecektir.”

Başkan Erbaş, dünyayı iyiliğin değiştireceğini ifade ederek, “Her birimiz birer iyilik neferi olduğumuzda bütün insanlığın huzurlu ve onurlu bir hayata kavuşacağına inanıyoruz” dedi.

İyilik ödüllerini kazananlar

“5.Uluslararası İyilik Ödülleri” töreninde yaptıkları iyilik çalışmalarına ödül verilen 7 iyilik öncüsünün isimleri ve hikayeleri şöyle:

Huzeyfe Aydın

Sakarya’da yaşayan, doğuştan görme engelli 19 yaşındaki Huzeyfe Aydın, azmi ve çalışkanlığıyla herkesin takdirini kazandı. Emeklerinin karşılığını alarak hukuk fakültesine tam burslu olarak girmeyi başardı. Huzeyfe’nin yaptıkları bunlarla sınırlı değil. O, üniversiteye başlar başlamaz kolları sıvadı ve kendisi gibi görme engelli olan arkadaşları için 12. Sınıf Arapça ders kitabını Braille alfabesine çevirdi. Huzeyfe, şimdi bu kitabı kendisine ulaşan görme engelli arkadaşlarına ücretsiz dağıtıyor. Huzeyfe Aydın’a ödülünü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu verdi.

Zilha Şeta

Zilha Şeta, Saraybosnalı bir iyilik gönüllüsü. Yıllar öncesinden kurduğu aşeviyle ihtiyaç sahiplerine yemek dağıtıyor. İlk zamanlar, ülkenin Doğu bölgesinden kaçan mülteciler için hizmet veren aşevi, şimdilerde günde binden fazla kişiye kapısını açıyor. Ramazan ayında ise bu sayı beş binlere kadar çıkıyor.  Zilha teyze ayrım yapmadan herkesin bu aşevinden yararlanmasını sağlamış, o sadece Boşnakların değil herkesin Zilha teyzesi. Şeta yardımseverliği ve paylaşmayı hayatının merkezine almış. Şeta’ya ödülünü Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı verdi.

Osman Gökrem

İstanbul Beyoğlu’nda Selime Hatun Camii imam hatibi Osman Gökrem, evsiz dostu imam olarak biliniyor. O, ihtiyaç sahipleri için camisinin kapılarını ardına kadar açan bir yardımsever. Osman Hoca, evi olmayanların, parkları bahçeleri yurt edinenlerin rahatça kullanabilmeleri için caminin alt katına banyo yaptırır. Onlara gönüllü berberlik hizmeti vererek saçlarını ve sakallarını traş eder. Her cumartesi sabahı cami önünde çay, çorba, simit ikramında bulunur. Onların gözlerindeki hüznü az da olsa dağıttığında mutlu olan Osman Hoca, bir kişiyi kurtarmak insanlığı kurtarmak gibidir diyerek her geçen gün iyilik dalgasını genişletmeye çalışıyor. Görkem’e ödülünü Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Keleş’ten aldı.

Ayşe Masluhi

Ayşe Masluhi, Kudüs’ün Yahudi yerleşimi olan Megaribe Mahallesi’nde bir apartmanda yaşıyor.  O, çevresini saran işgalci yerleşimcilere, evinin girişinde kurulan barikatlara, 7/24 izlenen kameralara rağmen hayatını gururla ve inançla devam ettiriyor.  25 metrekarelik evini Yahudi yerleşimcilerin ısrarlarına ve yüksek fiyatlar teklif etmelerine rağmen satmıyor. Direnişi ve asaletiyle bütün Müslümanlara örnek olan Masluhi, Karun’un hazinelerini de verseler evini asla Yahudi işgalcilere satmayacağını söylüyor ve Türkiye’deki Müslümanlardan tek bir şey istiyor: Filistin’i yalnız bırakmayın! Ayşe Masluhi’ye ödülünü Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın davetlisi olarak törene katılan Katar Evkaf ve İslam İşleri Bakanı Gays bin Mübarek El Kuvari verdi.

Turgay Tanülkü

Kendisi de genç yaşında cezaevinde yatan sanatçı Turgay Tanülkü, ailesi cezaevlerinde bulunan çocuklarla 20 yılı aşkın zamandır adeta bir baba gibi ilgilendi. Onlara kol kanat gerip okuttu ve vatana, millete hayırlı bireyler olmasını sağladı. O, yirmiden fazla çocuğun manevi babası olarak çocukların ellerinden tutmaya devam etmekte ve ailesini gün geçtikçe genişletmektedir. İyilik bazen birilerinin umudu olmak bazen de kötülüklere kalkan olmaktır. Tanülkü’ye ödülünü Diyanet İşleri Başkanı Erbaş verdi.

Şengül Kazan

Şengül Kazan 40 yıldır Darülaceze gönüllüsü. Haftanın iki günü Darülacezeye gelip burada yaşayanların tırnak bakımını yapıyor. Yaşlıların banyosundan yemeklerine kadar birçok ihtiyaçlarıyla ilgileniyor. Kâh dertleriyle hüzünleniyor kâh sevinçlerine ortak oluyor. Şengül Kazan’ın, Darülaceze dönüşü yaşadığı huzuru anlatmaya kelimeler yetmiyor. Şengül Kazan, Darülacezedeki yaşlıların en çok sevgiye ihtiyacı olduğunu söylüyor ve gençlerden yaşlılarına sahip çıkmalarını istiyor.  Kazan ödülünü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın elinden aldı.

Frederic Omar Kanaute

Frederic Omar Kanaute, Mali asıllı bir futbolcu. O, yaptığı hizmetlerle adını iyiler kervanına yazdırmayı başardı. 20’li yaşlarda İslam’ı seçen sporcu Mali sokaklarında dolaşırken gördüğü fakir çocuklardan etkilendi ve onlar için bir vakıf açtı. Bu vakıf sayesinde Mali’de yüzlerce çocuk için köy kurdu ve onların umudu oldu. Ayrıca İspanya’da bir caminin yıkılmasını engelledi. Hatta caminin bulunduğu yeri satın alarak Müslümanlara devretti. Kanaute’ye ödülünü Cumhurbaşkanlığı  İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı verdi.

Mahmut Celalettin Ökten

Mahmut Celalettin Ökten’e verilen ödülü, Sadettin Ökten, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *