İstifa eden Zarif için, 150 vekilden Ruhani’ye çağrı

İstifa eden Zarif için, 150 vekilden Ruhani’ye çağrı

290 üyeli İran Meclisi’nden 150 milletvekili Cumhurbaşkanı Ruhani’den Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in istifasını kabul etmemesini istedi.

Meclisteki Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü ve reformist milletvekili Ali Necefi Hoşrudi, mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, milletvekillerinin ekseriyetinin Zarif’in görevde kalmasını istediğini belirterek, Cumhurbaşkanı Ruhani’ye bu yönde bir mektup iletildiğini ifade etti.

Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Üyesi Mustafa Kevakebiyan da Zarif’in görevde kalması için 150 milletvekilinden imza topladıklarını aktardı.

Dün istifasını açıklamıştı

Zarif, dün sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görevine devam edemeyeceğini belirterek, “Aziz ve cesur İran milleti ile değerli yetkililere geride kalan 47 ay boyunca gösterdikleri nezaket için teşekkür ediyorum. Görev süresince yerine getiremediğim hizmetlerden ve eksikliklerimden dolayı samimiyetle özür dilerim. Esen kalın.” ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Abbas Musevi, İran resmi haber ajansı IRNA’ya yaptığı açıklamayla Zarif’in istifa ettiğini doğrularken, Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Mahmud Vaizi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ruhani’nin Zarif’in istifasını kabul ettiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtmişti.

Esad’ın ziyareti 

İran’da yayın yapan “Entekhab” sitesinin haberinde ise muhabirin konuya ilişkin sorusunu cevaplarken Zarif’in “Bugün yapılan görüşmelerdeki fotoğraflardan sonra Cevad Zarif’in Dışişleri Bakanı olarak artık dünyada itibarı yoktur.” ifadelerini kullandığı aktarılmıştı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansının (ISNA) haberinde de Zarif’in, mesajında, Suriye’deki rejimin lideri Beşşar Esed’in dün İran lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile yaptığı görüşmeleri kastettiği öne sürülmüştü

Zarif’in katılmadığı görüşmeden yansıyan fotoğraf karelerinde İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin görülmesi dikkati çekmişti.

Daha önce de birkaç kez istifa etti

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Felahetpişe, “Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti. Ancak bu kez Ruhani’nin bu kararı kabul etmesini istiyor.” dedi.

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Haşmetullah Felahetpişe, İranlı Öğrenciler Haber Ajansına (ISNA) yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde dün başlayan İnsan Hakları Konseyinin 40’ıncı oturumuna katılmak üzere Cenevre’ye gitmeyi kararlaştırdıklarını ancak gün içinde ziyaretin iptal edildiğini söyledi.

Cenevre ziyaretinin iptal edilmesinden istifa kararının sosyal medyada açıklanmasına kadar Zarif ile irtibat kurmadığını aktaran Felahetpişe, “Zarif daha önce de birkaç defa istifa etti. Ancak bu kez istifa kararını kamuoyuna açıkladı ve bu da gösteriyor ki Zarif, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de bu kararı kabul etmesini istiyor.” görüşlerini dile getirdi.

“İstifası için de herhangi bir neden yok”

Dışişleri Bakanlığı, Meclis ve Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu ile Zarif arasında herhangi bir koordinasyon sorunu olmadığını ifade eden Felahetpişe, şunları kaydetti:

“Bu şartlarda Zarif, ülkenin dış siyaseti için en iyi seçenektir. İstifası için de herhangi bir neden yok. Belki şahsi bir nedeni vardır ancak kendisini tekrar dış siyaset alanında görmeyi temenni ediyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *