Gençlerle sohbette ‘Muasır Medeniyet’ vurgusu

Gençlerle sohbette ‘Muasır Medeniyet’ vurgusu

Atatürk’ün koyduğu ‘muasır medeniyet seviyesine ulaşma’ ülküsüne her fırsatta vurgu yapılması dikkat çekiyor. Düzce’de gençlerle buluşan Cumhurbaşkanı yardımcısı Oktay, “Türkiye’nin, muasır medeniyet seviyesine ulaşma ideali ile sınırlı kalamayacağını” söyledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dün gerçekleştirdiği Düzce temasları kapsamında Düzce Gençlik Merkezi’nde, Türkiye Gençlik Vakfı ve AKP Düzce Gençlik Kolları üyeleriyle bir araya geldi.

Gençlerin ideali olmalı

Gençlerle sohbet edip, çay içen Oktay, gençlere tavsiyelerde bulundu, onlardan gelen soruları cevapladı. Gençlerin bir idealinin olması gerektiğine dikkati çeken Oktay, “Ne yapmak istediğiniz çok önemli. İstediğiniz kadar rüzgar çıksın, siz rotanızı bilmiyorsanız o rüzgarın size faydası olmaz. Öyle olmamak lazım. Gençlerimiz bilinçleniyor. Bir misyon etrafında birleşen, hedefi olan arkadaşlarımız var. Sizi ufak tefek rüzgarların sarsması kolay değil. Siz rotayı belirleyecek noktadasınız. Sizler bizim ümidimizsiniz. Sizlerden ‘Şöyle yapıyorsunuz ama böyle olmalı’ demenizi bekliyoruz. Rotayı siz çizeceksiniz bize.” diye konuştu.

Medeniyet tasavvuru 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, medeniyet tasavvuruna ilişkin bir soru üzerine, Türkiye’yi Osmanlı İmparatorluğu’ndan, Osmanlı’yı Selçuklu’dan, Selçuklu’yu da etkisi altında kaldığı coğrafyadan ayrı düşünme şanslarının olmadığını belirtti.

Türkiye’nin muasır medeniyet seviyesine ulaşma ideali ile sınırlı kalamayacağını söyleyen Oktay sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye olarak dünyadaki olaylara kendimiz olarak cevap vermeye çalışıyoruz. Suriye’ye baktığınızda bunu görürsünüz. Sonuna kadar kapılarımızı açtığımızda ‘Bizim buradan çıkarımız ne olur’ sorusu aklımıza geldi mi, gelmedi. Bir gecede 20 bin kişiyi aldık ülkemize. AB ülkeleri 600 kişiyi alalım mı, almayalım mı ikileminde haftalarca Akdeniz’de dolaştırdı. Hepsi çıkar hesabı yapıyordu. İşte bu bizim medeniyetimizin farklılığı. Bir tarafta çıkar diğer tarafta hak ve hukuk var. Geçmişte ‘Şuraları da fethedelim, buranın doğal kaynağı var’ peşinde olmadık. Bugün gitttiğimiz hiçbir coğrafyada sömürgede bulunmadığımızı gıpta ile izliyoruz.”

Beyin göçü

Gençlerden birinin, “Beyin göçünün önlenmesine ilişkin ne gibi çalışmalar yapılıyor?” sorusu üzerine Oktay, beyin göçünün çok farklı sebeplerinin olduğuna işaret etti. Beyin göçünü önlemeye yönelik özel bir çalışma yaptıklarını anlatan Oktay, “Sadece beyin göçünü durdurmak değil, tersine nasıl beyin göçünü sağlayabiliriz bunun üzerine de çalışıyoruz. Beyin göçünü önlemeye yönelik özel bir çalışma yapıyoruz. Kısmet olursa bu çalışmayı birkaç aya bitireceğiz.” dedi. Oktay, son zamanlarda Türkiye’ye tersinden beyin göçünün başladığına da dikkati çekti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *