Japon Bakan özür dilemek zorunda kaldı

Japon Bakan özür dilemek zorunda kaldı

Japonya Olimipiyat Bakanı Yoşitaka Sakurada, parlamentodaki bir toplantıya üç dakika geç kaldığı için kamuoyu önünde özür dilemek zorunda kaldı. Muhalif milletvekilleri, yaptığı gaflarla gündeme gelen Sakurada’yı yoğun bir şekilde eleştiriyor.

Muhalif milletvekilleri, Sakurada’nın toplantıya geç kalışının görevine karşı saygısızlığını gösterdiğini söyledi ve protesto olarak bütçe komisyonunun toplantısını beş saat boyunca boykot ettiler.

Japon bakanın gafları

BBC’nin aktardığına göre, Sakurada, geçen hafta Olimpiyat madalyası alması umulan bir yüzücüye lösemi teşhisi konulunca, sporcunun kendisini hayal kırıklığına uğrattığını söylemesiyle eleştirilmişti.

Sakurada “Kendisi, Tokyo 2020 olimpiyatlarında potansiyel bir altın madalya sahibi, çok büyük beklentilerimiz olan bir sporcu. Gerçekten hayal kırıklığına uğradım.” demişti.

Olimpiyat Bakanı daha sonra bu sözleri için de özür dilemişti.

Sakarada iki yıl önce de, İkinci Dünya Savaşı’nda Japon askerleriyle yatmaya zorlanan kadınları “profesyonel fahişeler” diye tanımlamasıyla eleştiri almıştı.

Aynı zamanda Siber Güvenlik Bakanı olan Sakurada geçen yıl da hiç bilgisayar kullanmadığını söylemiş ve bu alandaki işleri hep astlarına bıraktığını anlatmıştı.

İstifa çağrıları

Muhalif partiler, birçok kez bakana istifa çağrısında bulundu.

Japonya kültüründe, toplantılara geç kalmak çok büyük bir kültürel ayıp sayılmasa da, muhalif milletvekilleri son olaya Sakurada’nın yetersizliğini vurgulamak için dikkat çekti.

Asahi Şimbun gazetesinde yayımlanan, Sakurada’nın bu göreve uygun olup olmadığının sorulduğu bir ankette, katılımcıların yüzde 65’i olumsuz yanıt verdi.

Sakurada geçen Ekim ayında bakanlık görevine atandı. Görevleri arasında 2020 Olimpiyat Oyunları’nda siber güvenliği sağlamak da bulunuyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *