Maduro: ABD’nin Venezuela temsilcisi ile gizli görüşmeler yaptık

Maduro: ABD’nin Venezuela temsilcisi ile gizli görüşmeler yaptık

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, hükümetinin Trump yönetimi ile gizli görüşmelerde bulunduğunu ve kendisini istifaya zorlamak için uluslararası çapta yürütülen eşi görülmemiş kampanyadan sağ salim çıkmayı beklediğini söyledi.

Associated Press (AP) haber ajansına verdiği röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’ın hükümetine yönelik düşmanca tutumunu eleştiren Maduro, Washington’un, muhalif lider Juan Guaido’yu ülkenin geçici devlet başkanı olarak kabul etmesinden kaynaklanan krizin çözülmesi için ABD’li mevkidaşı ile görüşmeyi umut ettiğini söyledi.

Maduro, Venezuella Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza’nın, New York’ta düzenlenen iki gizli toplantıda, Washington’un Venezuela Özel Temsilcisi Elliott Abrams’tan ‘özel, halka açık ya da gizlice’ ülkeyi ziyaret etmesini istediğini dile getirdi.

New York’ta düzenlenen her iki toplantının da birkaç saat sürdüğünü belirten Maduro, “Eğer görüşmek istiyorsa sadece ne zaman, nerede ve nasıl olacağını söylesin, orada olacağım” diye konuştu.

AP’ye konuşan ve ismi açıklanmayan ABD’li üst düzey yetkili, ABD’nin, Maduro’yu da içeren eski Venezeula yetkilileriyle çıkış planlarını görüşme konusunda istekli olduklarını bildirdi.

Venezuela Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido’nun kendisini Venezuela’nın geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından, ABD de dahil olmak üzere 50 ülke Guaido’yu başkan olarak tanıdı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise, ülkenin ordusu, Çin, Rusya, Küba ve Türkiye gibi ülkeler tarafından destekleniyor.

Diğer taraftan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Amerikan Devletleri Örgütü’nün (OAS) Venezuela’ya destek amaçlı düzenlediği konferansın ardından 25 ülkenin Venezuela’ya insani yardım göndermek amacıyla 100 milyon dolar sağlama sözü verdiğini açıkladı.

Maduro ve Guaido, bu yardımların ülkeye girişine izin verilmesi konusunda sert bir çekişmeye girdi. Maduro, Kolombiya sınırına asker konuşlandırırken, Guaido, ülkesinin çok ihtiyaç duyduğu yardımları ülkeye sokma sözü verdi.

İnsani krizin varlığını inkar eden Maduro, yardımların ülkeyi girmesini reddederek,

bunu ABD’nin askeri müdahaleye doğru attığı ilk adım olarak tanımlıyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre, Venezuela, 2 milyon 300 binden fazla insanı yerinden eden ciddi ekonomik felaket ile sarsılıyor.

Caracas/Şarku’l Avsat

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *