Çin, George Orwell’i takip ediyor!

Çin, George Orwell’i takip ediyor!

Milyonları işkence kamplarına kapatan, toplumun kanaat önderlerini demir parmaklıklar ardında tutan Pekin, sistematik zulümde sınır tanımıyor. Doğu Türkistan’ı açık hava hapishanesi haline getiren ‘büyük biraderin’ şimdi de Uygurları yüz tanıma teknolojisiyle fişlemeye başladığı ortaya çıktı.

Çin’in hazırladığı casus yazılım, Türk ve Müslüman olan kişileri yüz tanıma veri tabanına ekliyor. Aynı zamanda Uygur Türklerinin konumlarını tespit edebilmek için GPS’i kullanıyor.

İngiliz yazar George Orwell’in 1949 yılında yayımlanan ve kısa sürede kült olan 1984 romanınında olduğu gibi, Uygur Türkleri aralıksız olarak izleniyor. Hollandalı bir internet güvenlik araştırmacısının ZDNet’e verdiği demeçle ortaya çıkan yeni durum, Çin’in Uygur Türklerini baskı altına almak için neler yaptığını gözler önüne seriyor. Buna göre, Pekin yönetimi Uygur Müslüman nüfusunu izlemek için yüz tanıma teknolojilerini dahi kullanıyor.

Verilerin Çin’de yaşayan müslüman Uygur Türkleri’ne ait olduğuna işaret eden en önemli emare coğrafi konum verilerinin Uygur Türklerinin yoğun olarak yaşadığı Xinjiang (Şincan) bölgesine ait olması.

Karar gazetesinin haberine göre, web sitesinde yazan bilgilere göre video tabanlı yüz tanıma teknolojisini sağlayan SenseNets isimli Çin şirketi, casus yazılımı yükleyen tüm telefonları anlık olarak konum bilgisiyle takip ediyor.

Victor Gevers, 13 Şubat’ta SenseNet’in MongoDB veritabanlarınında kimlik doğrulama olmadan bağlanabildiğini farkedip, bilgilere erişebildiğini duyurdu. Gevers, ZDNet’e verdiği bilgide, 1 milyon 565 bin 724 kullanıcısı bulunan casus yazılımın, hızlı bir GPS koordinat akışına sahip olduğunu da söyledi.

Kullanıcıların verilerinde sadece isimlerin yer almadığını ifade eden Gevers, bir kişinin kimlik kartındaki tüm özel bilgilerin (doğum tarihi, yaş, kimlik numarası, ev adresi, uyruğu, iş adresi) yer aldığını kaydetti.

DOĞU TÜRKİSTAN’A ÖZEL SİSTEM

Gevers, sistemde yer alan kullanıcıların her birine özel GPS verilerinin bulunduğu bir alan da keşfetti. Buna göre Çin hükümeti Uygur Türklerini anbean takip ediyor ve verileri depoluyor. Bir Uygur Türkünün gün içerisinde nerede olduğu saat bilgisi ile birlikte tutuluyor.

‘İzleyici’ olarak isimlendirilen bu bölüm, ilişkili tanımlayıcı isimlerden oluşuyor. Bunların arasında cami, otel, polis karakolu, internet kafe, restoran gibi genel kameraların olduğu yerlerin terimlerini içeriyor. Gevers, bulduğu koordinatların tamamının Uygur Müslümanlarının yaşadığı Çin’in Sincan eyaletini gösterdiğini kaydetti.

CASUS YAZILIMI YÜKLEMEYEN TOPLAMA KAMPINA

Çin’in insanlık dışı yaptırımları arasında yer alan casus yazılım yükleme, baskının geldiği son noktayı gösteriyor. Telefonlarına casus yazılım yüklemeyen Uygur Türklerinin, kamuoyunda işkence kampı olarak bilinen ‘yeniden eğitim’ kamplarına gönderildiği bildiriliyor. Gevers, bulduğu sunucunun ölü (eski) bir sunucu olmadığını ifade ederek, son 24 saatte yaklaşık 6.7 milyon GPS koordinatının kaydedildiğini söyledi.

Bu da Çin’in Uygur Türklerini adım adım takip ettiği anlamına geliyor.

Bulduğu açığın önemini ilk etapta fark etmeyen Gevers, durumun düzeltilmesi için SenseNets’e bilgi verdi. Şirket sahibine bildirimi yapmasının ardından durumun farkına varan Gevers, bulduğu bilgileri kamuoyuna açtı. Hollandalı güvenlik araştırmacısı Gevers, firmanın sistemini güvenli kılması için tavsiyelerde de bulunduğunu, ancak kişi haklarını ihlal eden böyle bir sisteme destek verdiği için pişmanlık duyduğunu belirtiyor.

Şirket yetkilileri bu durumun açığa çıkmasının ardından sorulara yanıt vermekten kaçınırken, ‘özel şirket’ maskesi altında faaliyet gösteren şirketin devletin gizli bir kurumu olduğu ise çok açık.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *