Yazıktır, günahtır, haramdır…

Yazıktır, günahtır, haramdır…

Kumar ile sporun iç içe olduğunu gördükçe, toplumu nasıl bir felaketin çepeçevre sardığını anlamak güç olmasa gerek.

Spor alanında yaşanan ahlaki zaafı sürekli yazılarında gündeme getiren Ahmet Gülümseyen, bugünkü yazısında böyle diyor.

Sporun kumara alet edilmesini eleştiren Gülümseyen, Anayasada bile gençlerin kötülüklerden korunması hedeflenirken neden piyangonun başına milli, sporun sonuna toto geldiğini sorguluyor. Gülümseyen, “Nasıl ki silahın icadı, mertliği bitirdi, ‘sporda’ birilerine araç/malzeme olması neticesinde ‘hormonlaştıktan’ sonra, ne sağlık, ne ahlak, ne de ailelerde huzur kaldı.” ifadesini kullandı.

Bugün Yeni Akit‘te yayınlanan “Spor ile kumar sarmaş dolaş!” başlıklı yazısında kumarın haramlığının altını kalınca çizen Ahmet Gülümseyen şöyle devam ediyor:

Allah (cc) buyuruyor; ‘Ey iman edenler, içki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak şeytanın işlerinden olan pisliklerdir. Öyleyse bun(lar)dan kaçının; umulur ki kurtuluşa erersiniz. Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizin Allah’ı anmak ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi? (Maide-90-91) Yüce yaradan, kumar ve içkinin şiddetle yasaklar/lanetlerken, bugün sporun ‘iliklerine’ kadar işleyen, toplumu her türlü kötülük ve felakete sürüklenmeyi ‘tetikleyen’ şans oyunları gibi itici/yok edici güçleri/uygulamaları gördükçe, ne yazmadan da, kendi kendimize ‘Neden ama?’ sorusunu sormadan edemiyoruz…

Herkes hareket ve egzersiz, halk diliyle spor yapmalı. Nedeni ise sağlıklı kalmak! İyi niyet taşıyan bu tavsiye/dilekler, çocuklar ve gençler olmak üzere, herkese yöneliktir. Kazanım amacı, duygu yüklü anlatımlar sadece sözde kalmayıp, Anayasanın ilgili (58) maddeleri arasına girecek kadar benimsenmiş; ‘Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.’ Bu ‘ana’ ifadesi ile başlayan bu ‘yasa’, yer, mekân ve kişiye göre değil, toplumun her kesimine yönelik. ‘Sanırım’ 1982 Anayasası. Sadece yazılı metinden öte, uygulanılırlığı olsaydı, piyangonun başında ‘milli’, sporun sonunda ‘toto’ olmaz, bizde bugün, bu konuyu konuşmaz olurduk. Bir de düşünmüyor değiliz; Futbol Liglerinin kalite bereketini yok eden, şans oyunları (Spor Toto) olmasın! Devam edelim… Kişi veya kurumlarla bir alıp veremediğimizin olmadığı gerçeğinin altını çizmemiz gerekiyor. İslam esasları, Müslümanlığımızın gereğini yerine getirmezsek, sadece çıkmaz sokak değil, içine düştüğümüz ve ebedi hayatta karşılık bulacak olan ‘zorlu’ imtihanın son pişmanlığı da bizi kurtaramayacağından emin olabiliriz. Çok uzağımızda değil, bizleri çepeçevre saran, suç makineleri. Spor olan hammaddesini işleyen canavar/makinenin her dişlilerin isimleri toto, loto, iddaa, at yarışları, şeklinde adlandırılmış. At koşuyor, ama baht/kimse kazanmıyor! Tamamen aldatma. Anlık kazanıyor gözükenlerse, belli bir zaman sonra yaşadıkları sefaletin, sayısız örnekleri var. Değerli Büyüğümüz, Prof. Dr. Sefa Saygılı Bey, ‘Sporla kumar iç içe olamaz’ başlıklı yazısında, ‘Biz psikiyatristler gençlerin egzersiz ve sporla meşgul olmalarını tavsiye ederler… Spor toto da diğer kumar türü alışkanlıkları, bir çeşit ruhsal bozukluktur. Gördüğüm hastalardan biliyorum, ailesinin rızkını bu tip şans oyunlarına kaptırmaktan kendini alıkoyamayan o kadar çok insanımız var ki. Sonu moral bozukluğu ve hayal kırıklığı olan, bir çeşit bağımlı kölelikten başka bir şey değildir, kumar…’ şeklinde, o kadar net özetliyor ki…

Nasıl ki silahın icadı, mertliği bitirdi, ‘sporda’ birilerine araç/malzeme olması neticesinde ‘hormonlaştıktan’ sonra, ne sağlık, ne ahlak, ne de ailelerde huzur kaldı. Spor, kontrolden çıktığında, kötülerin ‘malzemesi’ oluyor ve günümüzün en kestirme nefret, kan, küfür, haksız para kazanma, ahlâk yozlaşması, çıkar/menfaat çatışması, aile çöküntüsünün vazgeçirmez aracı/ürünü oluyor. Örneklendirelim. Spor maksadıyla çocuğumuzun elinden tutup spor merkezlerine götürdüğümüzde ve evladımız, tesisin/alanın yapımında finansal kaynak sağlanan spor toto’, spor loto, iddaa gibi şans/kumar oyunlarının isimlerinin görüp, bunların ne manaya geldiğini sorduğunda, kaçamak cevap olarak ‘Sen küçüksün anlamazsın mı?’ diyeceğiz. Yazıktır, günahtır, haramdır…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *