FETÖ’nün yargıda en güçlü dönemi 2010 sonrası

FETÖ’nün yargıda en güçlü dönemi 2010 sonrası

Yargının yapısını değiştiren 2010’daki Anayasa değişikliği sonrasında yaşanan süreç, örgütün yargıdaki en güçlü dönemini oluşturdu. 

Eski yüksek yargı üyelerinin yargılandığı davada Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan esas hakkındaki mütalaada, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) yargıya yerleştirdiği ilk 7 isim ortaya çıktı.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in, yargıyı ele geçirmek için sivil imamlara verdiği, “3 tay var; Yargıtay, Danıştay, Sayıştay. Buraları ya tamamen ele geçirmemiz lazım ya da bunlardan kurtulmamız lazım” talimatını hayata geçirmek için kullandığı örgüt mensuplarının etkin isimleri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan esas hakkındaki mütalaada belirlendi.

Yargıtay tamamen kontrolüne geçti

Özellikle 2010’daki Anayasa değişikliği sonrasında yaşanan süreç, örgütün yargıdaki en güçlü dönemini oluşturdu. Yargının yapısını değiştiren Anayasa değişikliğinin kabulünden sonra Yargıtay ve Danıştayın üye ve daire sayıları artırıldı. Yargıtaya yeni seçilen 160 üye ile Yargıtay tamamen FETÖ mensuplarının eline geçmiş oldu. 2010’daki yeni yapılanmanın ardından Yargıtay’a seçilen 160 üye sayesinde Yargıtay, FETÖ’nün çıkarlarına göre yeniden şekillendi.

Yeni üyelerin seçiminden sonra, 2011-2013 döneminde, Pensilvanya’nın vizesi olmadan hiçbir daire başkanı seçilemedi, istenmeyen üyenin aday olması durumunda başkanlık seçimleri kilitlendi, bu da Yargıtayda aylar süren seçim süreçleri yaşanmasına neden oldu.

Örgüt bu işlemlerini, yargı içine yerleştirdiği örgüt mensuplarının organizasyonuyla yaptı. İşte örgütün bu amaçlarını gerçekleştirmek için yargıya yerleştirdiği ilk 7 isim belirlendi.

İlk 7 isme ilişkin tespitler

Eski Yargıtay Üyesi Ahmet Karadavut’un ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılandığı davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca esas hakkında mütalaa verildi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Müslüm Canpolat tarafından hazırlanan mütalaada, örgütün yargıya yerleştirdiği ilk 7 isme ilişkin tespitler yer aldı.

Mütalaada, ektin pişmanlıktan yararlanarak tutuksuz yargılanan eski Yargıtay üyesi Mustafa Sarıçam’ın beyanlarına yer verildi.

Buna göre, Mustafa Sarıçam, eski üyeler Ahmet Karadavut, Selahattin Atalay, İsmail Köse, Coşkun Demir, Mehmet Uslu, Ali Eryılmaz ve Kuddusi Celalettin Esen’in, cemaatin yargıya soktuğu ilk 7 kişi olduğunu itiraf etti.

İtirafçı Sarıçam, bu kişilerin staj yıllarında yeni başlayanlarla sohbet toplantılarında bir araya geldiklerini ve yapılanmayı tanzim eden kişiler olduklarını anlattı.

Dördü halen firari

Eski Yargıtay üyelerinden Selahattin Atalay, Ali Eryılmaz, Kuddusi Celalettin Esen ve İsmail Köse halen firari. Bu kişiler hakkında 18 Temmuz 2016’da gözaltı kararı verildi, ardından yakalama kararı çıkarıldı.

Eski Yargıtay üyeleri Ahmet Karadavut, Coşkun Demir ve Mehmet Uslu ise FETÖ üyeliği suçundan Yargıtay 9. Ceza Dairesinde yargılanıyor.

Atalay, Köse, Uslu ve Eryılmaz’ın ortak özellikleri İzmir bağlantıları. Bu dört kişi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu.

Bu kişilerden Ahmet Karadavut dışındaki altısının örgütün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunu ele geçirmesinin ardından 2011’de Yargıtay üyesi seçilmesi de dikkati çekiyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *