Osmanlı’ya karşı savaşmayı reddeden Müslümanlar

Osmanlı’ya karşı savaşmayı reddeden Müslümanlar

Hintli Müslümanlardan oluşan piyade alayı, Osmanlı’ya karşı savaşmak istemeyerek ayaklanınca tarihe geçecek bir isyan baş göstermişti. İsyan, İngilizlere destek veren Rus ve Japonların sayesinde bastırılmıştı. Hint Müslümanlarından 47’si böyle şehid edilmişti.

Hindistan ordusunun 5. Hafif Piyade Alayı Singapur’da konuşluydu. Yorkshire Hafif Piyadeleri’nin yerini almak üzere bölgeye gönderilen alay, Rajput ve Pathan nüfuslarına mensup Müslümanlardan oluşmaktaydı.

Halife’nin çağrısı

Birinci Dünya Savaşı resmi olarak başlamıştı ve Osmanlı İmparatorluğu Alman müttefiklerinin yanında savaşa girmiş bulunmaktaydı. Sultan V. Mehmet, dünyadaki tüm Müslümanları İngiliz İmparatorluğu ve müttefiklerine karşı silahlanmaya çağırdı. Dünyadaki Müslüman nüfusun neredeyse yarısı İngiliz, Fransız yahut Rus hükmü altında yaşadığından ve bu Müslümanlar Osmanlı sultanını kendi liderleri olarak gördüğünden dolayı, sultanın bu çağrısı oldukça önemliydi. Osmanlı sultanı, Hz. Muhammed’in vefatı ile başlayan ve Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasına kadar devam eden İslami Hilafet sisteminin başı konumundaydı.

Hint alayının Singapur’a varışından kısa bir süre sonra kendilerine, Hong Kong’a gönderileceklerine dair bir açıklama yapıldı. Ancak Hong Kong’a gönderilmeleri yerine Osmanlı İmparatorluğu ve Müslümanlara karşı savaşmaya gönderileceklerine dair söylentiler yayılmıştı. Hong Kong’a gönderilip gönderilmeyecekleri de belirsiz olarak kalmaya devam etti.

Ayaklanma başlıyor

Müslümanlara karşı savaşmaya gönderilecekleri söylentileri bile Hint alayına yetmişti. 15 Şubat 1915’te, 800 Hint Müslüman, İngiliz komutanlarına karşı ayaklanarak 40 İngiliz subayı öldürdü, silah ve cephanelerini ele geçirdi.

Olay sonrası Singapur, bölgedeki bazı birliklerin Çin yeni yıl tatili nedeniyle bölgeyi terk etmesi dolayısıyla neredeyse tamamen savunmasız kalmıştı. Bu sayede kolaylıkla ilerleyen Müslüman askerler alayın komuta merkezini de kuşattı.

İngiliz, Japon ve Rus güçleri

İki gün sonra ilk savaş gemileri İngilizlerin yardım çağrıları sonrası bölgeye vardı. İsyan eden Müslüman askerler çetin bir savaş ortaya koydular ancak açık bir şekilde sayıları oldukça azdı. Birçoğu bu savaşta yaşamını yitirdi, bir kısmı sağ olarak yakalandı ve kalanlarsa ormanın içerisinde izlerini kaybettirdi.

Şubat ayının 22’sinde, daha sonra Singapur ayaklanması olarak da anılacak olan isyan sona ermişti. İngiliz güçlerin yanı sıra Japon ve Rus askeri güçleri de Müslüman isyancıların girişimini bastırmakta önemli rol oynamıştı.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi, ayakta duran insanlar ve açık hava

Osmanlı’ya karşı savaşmamak için

Müslüman askerlerden 73’üne hapis cezaları verilirken 47 tanesi, binlerce kişinin gözleri önünde Outram Hapishanesi’nde idam mangası tarafından kurşuna dizilerek şehid edildi.

Akıbetlerinin kesin ölüm yahut esaret olduğunu bilmelerine rağmen Hint Müslümanlar, bir başka Müslüman topluluğa karşı İngilizlerin emri altında savaşmamak için hayatlarını ve her şeylerini riske atmışlardı.

Birinci Dünya Savaşı’nda İngiliz İmparatorluğu tarafından Osmanlı’ya karşı sürdürülen savaşlarda yaklaşık 1.3 milyon Hintli askerin cepheye sürüldüğü tahmin ediliyor. Bunların arasında yer alan Müslümanlar birçok bölgede isyan etmiş ve Singapur’daki isyancıların akıbeti ile karşılaşmışlardı.

Kaynak: Mepa News

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *