Çin’de otomobil satışları yıllar sonra ilk kez düşüşte

Çin’de otomobil satışları yıllar sonra ilk kez düşüşte

Çin Otomobil Üreticileri Birliği tarafından dün yapılan açıklamada, Çin’in otomobil üreticileri, zorlu geçen 2018 yılının ardından, dünyanın en büyük otomobil pazarının 20 yıldan fazla bir sürenin ardından ilk kez küçüldüğünü belirtti.

Şarku’l Avsat’ın haberine göre, Çin’in otomobil satışları Aralık ayında yüzde 13 düştü. Otomobil piyasası altı ay boyunca art arda düzenli düşüş kaydederken, bir önceki yıla göre yüzde 2.8 düşüşle 28.1 milyon yıllık satış kaydetti.

Buna karşılık, 2018’deki satış artış beklentileri ise yüzde 3 idi. Bu, 1990’lardan bu yana Çin otomobil pazarındaki ilk küçülme oldu.

Birlik yetkilisi Shi Jianhua, düzenlediği basın toplantısında Çin otomobil pazarının kısa vadede hala büyük baskı altında olduğunu söyledi. Jianhua, geçen yılki satışların zayıflığını, küçük arabalardaki vergi indirimlerinin kademeli olarak kaldırılması ve Çin-ABD arasındaki ticaret savaşına bağladı.

Birliğin 2019’da satışlarının 28,1 milyon otomobilde sabit kalması bekleniyor. Devlet kurumları ve otomotiv endüstrisi ise yalnızca yüzde 2 büyüme bekliyor.

Öte yandan China’s Geely ve İngiliz otomobil üreticisi Jaguar Land Rover gibi büyük şirketler, Çin ile ABD arasındaki mevcut ticari savaştan mustarip olan 2019 satışları hakkında otomobil üreticilerini uyardı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *