Bağdat merkezli yoğun trafik

Bağdat merkezli yoğun trafik

Irak’ta Sünni kartını alma ve İran’ı dengeleme planı işliyor. Son 20 günde Bağdat eksenli yaşanan diplomatik trafik ve tartışmalar da bu stratejiyi su yüzüne çıkardı.

Trump ile başlayan süreç, Ürdün Kralı’nın Bağdat ziyareti ile devam etti. Bu ziyaretlere İran, Dışişleri ve Enerji bakanlarını Bağdat’a göndererek cevap verdi. Sırada İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin ziyareti var. Avrupa ise Fransa aracılığıyla Irak’ta kendine yer bulma çabasında.

Yeni Şafak’ın haberine göre, ABD ve bölgedeki müttefikleri ile İran’ın Bağdat’a yönelik siyasi, ekonomik ve askeri hamleleri, 2019’da Irak’ın bölgesel güç mücadelesinin ağırlık merkezlerinden biri olacağını gösteriyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın 2018’in son günlerinde Irak’a yaptığı sürpriz ziyaretle başlayan diplomatik trafik, tarafların karşılıklı hamleleriyle devam ediyor.

Kritik zamanlama

Son olarak Ürdün Kralı 2. Abdullah dün Bağdat’a kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, Ürdün’de İran’a yönelik siyasi baskıyı iki kat artırma çıkışından hemen sonra geldi.

jordan iraq ile ilgili görsel sonucu

Körfez, Mısır ve İsrail ittifakı ile birlikte hareket eden Ürdün’den Bağdat’a yapılan ziyaret zamanlaması açısından dikkat çekti. ABD’nin Irak’a yönelik diplomatik ve askeri hareketliliğin arttığı bir dönemde Kral 2. Abdullah’ın dün gerçekleştirdiği Bağdat temasları Ürdün’den 10 yıl içerisinde Irak’a kraliyet düzeyinde düzenlenen ilk ziyaret olarak kayda geçti.

Kral 2. Abdullah’ın Irak’a gerçekleştirdiği son ziyaret 2008’deydi. Aynı zamanda 2. Abdullah, Saddam Hüseyin’in 2003’te devrilmesinin ardından Irak’a giden ilk Arap lider olmuştu. Kral Abdullah’ın Bağdat ziyaretinden bir gün önce Ürdün’ün başkenti Amman’da Mısır’ın darbeci lideri Abdülfettah el-Sisi’yi ağırlaması da ziyaretin zamanlaması ilginç kılan bir başka boyutu oluşturdu.

Pompeo Ürdün’den Irak’a geçmişti

Kral Abdullah’tan önce ABD Dışişleri Mike Pompeo da, Ortadoğu turu kapsamında geçen haftaki Ürdün temasının hemen ardından sürpriz bir kararla Irak’a geçmişti.

pompeo iraq ile ilgili görsel sonucu

Pompeo ziyareti sırasında Bağdat ve Erbil’de üst düzey temaslarda bulunmuştu. Pompeo’nun ziyaretine paralel Kerkük’te IKBY bayraklı provokasyon dikkat çekmişti.

İran’dan peş peşe ziyaretler

Pompeo’nun Bağdat ziyaretine İran, hem petrol hem de dışişleri bakanlarını birer gün arayla göndererek cevap verdi. İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene ve beraberindeki heyet Pompeo’dan bir gün sonra Bağdat’a ulaştı. Zengene ve beraberindeki heyet burada Irak Başbakanı Adil Mehdi ile görüştü.

Zengene’den hemen sonras ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif dört günlük bir program kapsamında Bağdat’a adım attı. Zarif’in Irak programının Bağdat, Süleymaniye ve Kerbela üçgenini içermesi ABD ve bölgesel müttefiklerinin Irak stratejisine cevap olarak değerlendirildi. İran Dışişleri Bakanı’nın temasları sırsında ABD’yi “kaybeden at” olarak nitelendirmesi ve bölge ülkelerine “kaybeden ata oynamamaları” mesajı vermesi dikkat çekti.

Ruhani de gidiyor

Tahran’ın, ABD ile bilek güreşinde bir sonraki hamlesinin ise Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Bağdat ziyareti olacağı ortaya çıktı. Önceki akşam Bağdat’ta açıklama yapan İran Dışişleri Bakanı Zarif, Hasan Ruhani’nin yakında Irak’ı ziyaret edeceğini açıkladı.

Fransa devrede

Bağdat Avrupa’dan da üst düzey bir misafiri ağırladı. Dün Bağdat’a gelen Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi ile bir araya geldi.

Ä°lgili resim

Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamada, Abdülmehdi’nin borçlarını silen Fransa’ya teşekkürlerini sunduğu ve Paris ile Bağdat’ın kardeş kent ilan edilmesi için öneride bulunduğu aktarıldı. Irak’a destek vermek amacıyla geldiğini belirten Fransız Dışişleri Bakanı ise, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun yakında Irak’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Iraklı heyet İsrail’i ziyaret etti iddiası

Geçen hafta Irak’ı karıştıran iddia İsrail’den gelmişti. İsrail Dışişleri Bakanlığı sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarda, son bir yılda Irak’tan 3 heyetin ülkeyi ziyaret ettiği iddiasında bulunmuştu.

Paylaşımlarda, Iraklı heyetlerin Sünni ve Şii Müslümanlardan oluştuğu ve ülkelerinde etkin bir role sahip oldukları belirtilmişti. İsrail’den yapılan açıklamanın zamanlaması, ABD ve müttefikleri arasında Bağdat’ı hedef alan bir koordinasyonun varlığını gündeme getirdi.

Türkiye de hedefte

ABD ve bölgesel müttefikleri Irak’ta Türkiye’yi de hedef alıyor. İsrail, Suudi Arabistan, Mısır ve BAE istihbarat servisleri çizdikleri dört ayaklı strateji kapsamında Irak’taki Sünni kartını Türkiye’nin eline bırakmama kararını almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *