Tarım ilacı şirketi Monsanto’ya çiftçilerden dava

Tarım ilacı şirketi Monsanto’ya çiftçilerden dava

İzmir Bergamalı çiftçiler Hamzar Kural ve Tahsin Sezer ile avukat Senih Özay, bakanlığa başvurarak kansorejon içerikli ürünlerin piyasadan toplatılmasını, Monsanto’nun da lisanslarının iptalini istedi.

Bakanlığın başvuruyu yanıtsız bırakması üzerine idare mahkemesine başvurdu. Dava, Ankara 18. İdare Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. ABD merkezli çokuluslu Monsanto şirketi, Tarım ve Orman Bakanlığı yanında yer almak için mahkemeye müdahillik başvurusu yaptı.

‘Ürünlerimizde glifosat var’

Cumhuriyet’ten Hakan Dirik’in haberine göre, şirket mahkemeye sunduğu dilekçede, Türkiye’de ruhsat aldıkları RoundUp ve Platoon adlı yabani ot zehirlerinde DSÖ’nün kanserojen olduğunu tespit ettiği glifosat etken maddesini kullandığını kabul etti. Kendisi de uluslararası bir avukatlık şirketinin halkası olan avukatlık bürosu tarafından sunulan dilekçede, “Glifosat etken maddesi, şirketin Türkiye’de ruhsat sahibi olduğu Roundup ve Platoon isimli herbisitlerinde mevcuttur. Türkiye’de müvekkil şirket dışında birçok şirket tarafından üretilen ve satılan bitki koruyucularının içeriğinde de bulunmaktadır” denildi.

Zehir ittifakı

Davacı avukat Senih Özay, idare mahkemesinde global şirket ile bakanlığın yan yana gelmesini “zehir ittifakı” olarak nitelendirdi. Bir yandan da “insanlığa karşı suç” gerekçesiyle konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdıklarını anımsatan Özay, “Türkiye içinde ve dışında gidilen bu iki yol, doğanın ve halkın ayaklanmasıdır. Bu hukuksal sürecin umut olmasını diliyorum” dedi.

Hem toprağa hem çiftçiye zararlı

Monsanto ile bakanlık ittifakına karşı üretici ve tüketiciler de bir araya geliyor. Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Şükran Eroğlu, Monsanto davasında kendilerinin de müdahillik için yer alacaklarını açıkladı. Eroğlu, “Dava, tüketiciyi doğrudan ilgilendiriyor” diye konuştu.

Üzüm-Sen Genel Başkanı ve Çiftçi-Sen Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu da, davaya çiftçilerden yana müdahil olmak için karar aldıklarını bildirdi. Çobanoğlu, “Bu zehirler hem çiftçilere, hem tüketiciye, hem de toprağa, doğaya zararlı” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *