ABD-Çin ticaret savaşı sona eriyor

ABD-Çin ticaret savaşı sona eriyor

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşına son vermek amacıyla yapılan görüşmelerin iyimser bir havada sona erdiği bildirildi. Her iki ülkenin de yavaşlayan büyüme rakamları dikkat çekiyor.

Taraflar görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntı vermese de Amerikalı bir müzakereci görüşmelerin sona ermesinin ardından gazetecilere iyimser bir tablo çizdi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre, ABD’nin Ticaret ve Yabancı Tarım İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Ted MicKinney de müzakerelerin iyi gittiğini belirtti. Başkan Donald Trump da Salı günü Twitter’dan paylaştığı mesajda Çin’le yapılan görüşmelerin iyi gittiğini duyurmuştu.

Taraflar görüşmelere devam etme kararı aldı.

İki taraf arasında çalışma grubu düzeyinde görüşmeler Pazartesi günü başlamıştı. Görüşmelerin bir sonraki gün sona ermesi bekleniyordu ancak bir gün daha uzatıldı. Bu da tarafların dünya piyasalarını da olumsuz etkileyen gümrük vergileri anlaşmazlığının çözülmesi konusunda ilerleme sağladığının göstergesi olarak algılandı.

İki taraf arasındaki ticaret görüşmeleri, geçtiğimiz ay bir araya gelen ve iki ülke arasındaki ticaret savaşına yeni yılın ilk günü itibariyle üç aylığına askıya alan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki uzlaşının bir sonucu.

Taraflar arasındaki görüşmeler, Çin’in Temmuz-Eylül döneminde yüzde 6,5 olan ekonomik büyüme oranının son 10 yıl içinde en düşük seviyeye geldiği bir dönemde yapılıyor. ABD’de de işsizlik oranı son 50 yılın en düşük seviyesinde seyretmeye devam etse de, üçüncü çeyrekte yüzde 3,4 olan büyüme oranının yavaşladığına ilişkin kaygılar var.

ABD ve Çin 2 Mart’a kadar uzlaşıya varamazsa, ABD’nin 200 milyar dolar değerindeki Çin mallarına uyguladığı gümrük vergileri yüzde 10’dan yüzde 25’e çıkacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *